Ant plieninio žirgo sėdusiam motociklininkui pamoka Kaune įstrigs ilgam | Kas vyksta Kaune

Ant plieninio žirgo sėdusiam motociklininkui pamoka Kaune įstrigs ilgam

Stopkadras

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją antradienį popiet pasiekė Šilainiuose užfiksuoto incidento vaizdo įrašas. Panašu, kad sutrikęs motociklininkas per smarkiai spustelėjo stabdžius ir nusivertė nuo transporto priemonės. Vairavimo mokyklų atstovai sako, kad tokių nutikimų pasitaiko, tačiau medikų pagalbos prireikia retai.

Kaip matyti vaizdo medžiagoje, Žemaičių plentu mokinys ramiai artėja link reguliuojamos pėsčiųjų perėjos, esančios ties Žaibo gatvės sankryža. Už motociklininko automobiliu važiuoja instruktorius.

Transporto priemonėms dega raudonas šviesoforo signalas, o tik priartėjus prie perėjos įsižiebia žalia šviesa, tuo metu mokinys susimėto, praranda kontrolę ir nuslysta šonu. Panašu, vairuotojas smarkesnių sužalojimų išvengė, mat tuoj pat stojasi ant kojų. Įraše matyti, kad pamoką organizuoja vairavimo mokykla „Rigveda“ – jos ženklais pažymėtas paskui motociklą važiuojantis instruktoriaus automobilis.

„Mokinys nepamatė, kad raudona dega, nors buvo jau beveik žalia… Instruktorius pyptelėjo, o mokinukas stipriai stabdžius nuspaudė. Kiek per stipriai. Šalmas labai pasitarnavo“, – pasakojo incidentą užfiksavęs skaitytojas.

[susije_video kurie=””]

„Kas vyksta Kaune“ išsiuntė užklausas vairavimo mokykloms „Rigveda“, „ARV-Auto“ bei valstybės įmonei „Regitra“ dėl pamokų ir egzaminų metu motociklininkams nutinkančių nelaimių.

„Rigvedos“ komercijos direktorė Gerda Kriščiūnaitė-Krocienė portalui pateiktame komentare nurodė, kad besimokantiems motociklininkams, kaip ir patyrusiems vairuotojams, pasitaiko visko. Mokyklos žiniomis, iš daugiau nei tūkstančio motociklininkų, kuriuos „Rigveda“ paruošia per vieną sezoną, pamokos metu nelaimingą atsitikimą patiria vos keli.

„Gaila, bet nei vienas negimėme mokėdami valdyti kokią nors transporto priemonę. Mokiniai yra aprūpinti visomis privalomomis apsaugos priemonėmis, taip pat kiekvieną mokinį esame apdraudę nuo nelaimingų atsitikimų mokymosi metu. Laimei, iki šiol visi įvykiai baigėsi laimingai, rimtesnių sužalojimų išvengta. Linkime vairuotojams daugiau kantrybės būsimų vairuotojų bei pradedančiųjų vairuotojų atžvilgiu, kadangi didžioji dauguma įvykių nutinka dėl kitų vairuotojų nepakantumo arba tyčinių veiksmų“, – sakė G. Kriščiūnaitė-Krocienė.

Motociklininkų mokymo specifiką bendrais bruožais pakomentavo „ARV-Auto“ vadovas Valdas Šlepikas – anot jo, šių vairuotojų mokymas išskirtinis tuo, kad instruktoriaus fizinis įsikišimas siekiant perimti ar padėti mokiniui suvaldyti motociklą yra labai minimalus.

„Tas kažkiek įmanoma tik važiuojant nedideliu greičiu aikštelėje. Mokant vairuoti, visa komunikacija vyksta per nuotolinį ryšį „Todėl paprastai į eismą išvažiuojame ne tik pasiekus tam tikrus motociklo valdymo įgūdžius, bet ir įgavus pasitikėjimą ir susibendravimą“, – dėstė įmonės vadovas.

Jis pabrėžė, kad mokiniai mokymo metu privalo būti su tinkama apranga ir dėvėti visas būtinas apsaugos priemones: šalmą, pirštines, kelių, pečių, stuburo apsaugas, batus.

„Kritimų tikrai pasitaiko, tik džiaugiamės, kad pavyksta išvengti didesnių incidentų, kurių metu prireikia rimtos medikų pagalbos. Panašus atvejis buvo, berods, prieš dvejus ar trejus metus, kuomet neišlaikius motociklo pusiausvyros jis virsdamas sužalojo mokinio koją“, – pasakojo V. Šlepikas.

Kalbant apie motociklininkų mokymą gatvėje, anot „ARV-Auto“ vadovo, didžiausios grėsmės ir nerimas – eisme su kitomis transporto priemonėmis dar nevažiavę vairuotojai. Tai, dažniausiai – 15-16 metų asmenys, kurie siekia įgyti motociklininko A1 kategoriją.

„Dažnai juos galima pagirti už greitą motociklo valdymo įsisavinimą, bet būsimi vairuotojai dar neturi reikiamos patirties priimat tinkamus sprendimus dalyvaujant eisme. Yra netgi buvę atvejų, kad po jų neteisingų sprendimų vairavimo instruktoriai lydinčiu automobiliu ar motociklu priversti mokinius dengti nuo kitų transporto priemonių“, – aiškino V. Šlepikas.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA