Rinkimų netikėtumai – Laisvės partijos sėkmė ir prasti socdemų rezultatai | Kas vyksta Kaune

Rinkimų netikėtumai – Laisvės partijos sėkmė ir prasti socdemų rezultatai

BNS 2020/10/12 08:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Didžiausiu šių Seimo rinkimų netikėtumu tapo Laisvės partijos sėkmė, tuo metu Socialdemokratų partijos rezultatai buvo nelauktai prasti, sako politologai.

„Akivaizdu, kad didžiausias nusiminimas partijų gretose yra būtent socialdemokratų: aš nemanau, kad 10 proc. ir devyni mandatai yra tai, ko jie tikėjosi daugiamandatėje apygardoje“, – BNS sakė Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docento Mažvydo Jastramskio teigimu, neabejotinu šių rinkimų netikėtumu tapo Laisvės partija, puikiai pasirodžiusi ne tik didmiesčiuose, kur jų sėkmė buvo prognozuota, bet ir mažesniuose miestuose.

„Panašu, kad gal jie paima tą jaunesnį ir viltingą rinkėją, kuris tikisi kažkokių pokyčių į gera, progresyvesnės politikos. Ne tokia didelė staigmena, bet socdemų pasirodymas, atsilikimas nuo Darbo partijos įdomiai atrodo“, – sakė jis.

Politologas svarstė, kad Socialdemokratų partija buvo nustelbta „darbiečių“ reklamos ir ryškaus pasirodymo viešojoje erdvėje likus keliems mėnesiams iki rinkimų. Taip pat šie rinkimai atskleidė smūgį, kurį kairiosioms politinėms jėgoms turėjo skilimas, kai nuo socialdemokratų atsiskyrė Socialdemokratų darbo partija.

„Ambicijų susidūrimas lėmė tai, kad teks susitaikyti su antraeile role politinėje sistemoje“, – teigė M. Jastramskis.

R. Urbonaitės teigimu, socialdemokratų kampanija buvo tingi ir, nesugebėję patraukti rinkėjų dėmesio, jie tapo nepastebimi.

„Panašu, kad jie suklydo galvodami, jog laimės ten, kur du pešasi, ir bus tas trečias, ir rinkėjai savaime grįš pas juos iš „valstiečių“ gretų“, – sakė ji.

Centro dešinė ar centro kairė?

M. Jastramskio teigimu, stebint rinkimų rezultatus dėliojosi dviejų galimų būsimų koalicijų kontūrai: „Gali būti labai apylygis reikalas, jeigu mes dėliojame tą centro kairės su centro dešinės koalicijas“.

Tiek jo, tiek R. Urbonaitės vertinimu, aiškus vaizdas greičiausiai pasimatys tik po antrojo Seimo rinkimų turo, kai paaiškės, kas laimėjo vienmandatėse apygardose.

„Vis dėlto aš sakyčiau, kad pirmasis turas baigėsi, tegyvuoja antras turas, nes niekas dar yra neaišku“, – tvirtino R. Urbonaitė.

Pasak M. Jastramskio, antrajame ture bus galima stebėti panašią dviejų komandų kovą, kokia buvo 2016 metų rinkimuose, tačiau skirtinai nei tuomet, kai tarpusavyje varžėsi konservatoriai ir „valstiečiai“, šiuose rinkimuose galima stebėti platesnių politinių komandų susidūrimą.

Pasak politologų, intriga lieka ir tai, prie kurio iš šių blokų šliesis socialdemokratai, kurie, nepaisant kuklaus pasirodymo rinkimuose, bus svari jėga.

R. Urbonaitės teigimu, antri likę „valstiečiai“ vis dėlto gali džiaugtis neblogais rezultatais.

„Būnant valdžios partija daugiamandatėje būti pirmiems tikrai yra labai sudėtinga, ir iš esmės rinkėjai bando ieškoti alternatyvų, tačiau nepaisant visko, aš pripažinsiu, kad nėra blogi rezultatai kaip valdžioje esančiai partijai ir jie visai neblogai pasirodė“, – teigė politologė.

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pirmauja Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje, valdantieji „valstiečiai“ lieka antri, Darbo partija – kol kas trečia, bet jai ant kulnų lipa socialdemokratai, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Naujausi rezultatai ir duomenys apie Kauno miesto ir rajono rinkimų apylinkes pateikiami čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA