Dar vienas pirkinys: į Kauno gatves išriedėjo naujutėlaitis hibridinis autobusas „MAN“ | Kas vyksta Kaune

Dar vienas pirkinys: į Kauno gatves išriedėjo naujutėlaitis hibridinis autobusas „MAN“

R. Tenio nuotr.

Kartu su žvarbaus lietaus lašeliais Kaune penktadienį prapliupo ir džiugiomis naujienomis. Ryte Nemuno saloje įkasta simbolinė vandens sporto centro statybų kapsulė, o jau po poros valandų savivaldybės, „Kauno autobusų“ ir „Adampolio“ atstovai būriavosi bendrovės būstinėje Perspektyvos gatvėje. Miesto viešojo transporto perspektyva išties šviesi – pristatytas pirmas hibridinis autobusas „MAN Lion‘s City 12“. Per ateinančius kelis mėnesius jų į gatves išriedės 100.

Originalios pristatymo ceremonijos dalyviai buvo pakviesti sugrįžti į Kauno viešojo transporto praeitį: paeiliui iš boksų išvažiavo šeštajame dešimtmetyje Kaune pradėtas gaminti „KAG-3“, dešimtajame dešimtmetyje gatves matavę „Van Hool AU 124“ bei 2004 m. pasirodę „Solaris“.

Galiausiai, aidint plojimams ir sproginėjant konfeti, pro garažo vartus išriedėjo naujutėlaitis hibridine pavara varomas „MAN Lion‘s City 12“. Iškart po pristatymo šis autobusas pradėjo kursuoti 29G maršrutu į Kauno oro uostą, kad, kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė „Kauno autobusų“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis, tiek svečiai, tiek miestiečiai juo tuoj pat galėtų pasidžiaugti.

Komfortas keleiviams ir saugumas gatvėse

Kaip skelbia „Kauno autobusai“, keleivių komfortą ir jaukumą naujuosiuose autobusuose užtikrina pajėgi salono šildymo sistema, o karštomis dienomis veiks kondicionierius. Trys plačios, dvigubos ir sandariai užsidarančios durys lemia didesnį šildymo ir vėsinimo sistemų efektyvumą. Autobuso salone keleiviai ras ir USB jungtis telefonų įkrovimui, o šviesos diodų technologija panaudota tiek salono apšvietimui, tiek ir priekiniuose žibintuose.

„MAN“ gamyklos inžinieriai sukūrė naujo tipo ovalo profilio turėklus, kurie patogesni laikytis stovintiems keleiviams. Sėdynės padengtos Lietuvoje pagamintu ilgaamžišku, lengvai valomu ir specialiai viešajam transportui sukurtu vilnos audiniu, kuris papildomai padengtas antibakterine danga. Audinio raštas, beje, unikalus ir naudojamas tik Kauno mieste.

28 sėdimas, 72 stovimas ir vieną vietą vežimėliui turinčiame autobuse įrengti du aukštos raiškos monitoriai, skirti klientų informacijai. Išorinės baltų šviesos diodų maršrutų rodyklės pasirinktos galvojant apie silpnaregius – juose rodomi maršruto numeris ir kryptis, pažymi bendrovė, geriau įžiūrimi, o garsinių pranešimų kokybę užtikrina aštuonių garsiakalbių sistema.

Keleivių saugumą taip pat garantuoja keturių didelės raiškos vaizdo kamerų sistema, tuo metu vaizdo registratorius fiksuos agresyviai vairuojančius lengvųjų automobilių vairuotojus ir kelių eismo pažeidimus. Kritinio stabdymo sistema užtikrina dar saugesnes keliones, o dėl naujos kartos amortizatorių ir nepriklausomos priekinės ratų pakabos kelio dangos nelygumų pojūtis sumažintas iki minimumo.

Degins trečdaliu mažiau dyzelino

Naujasis autobusas varomas moderniausiu Euro 6d emisijos standartą atitinkančiu varikliu su hibridine elektrine pavara. Didelę kiekvienos kelionės dalį autobusas praleidžia stotelėse ar laukdamas žalio šviesoforo signalo.

Dėl hibridinės pavaros autobusas tyliai sustoja, sunaudoja mažiau degalų ir ženkliai mažiau kenkia aplinkai. Variklis stotelėse užges, o visų sistemų veikimą užtikrina superkondensatoriaus baterija, kuri taip pat padeda autobusui pajudėti iš vietos.

Hibridinė autobuso pavara turėtų žymiai sumažinti degalų sąnaudas / R. Tenio nuotr.

„Kauno autobusai“ skaičiuoja, kad ši technologija leis sudeginti iki trečdalio mažiau degalų, lyginant su senaisiais bendrovės autobusais, ypač, pažymėjo M. Grigelis, pagerėjimas jausis pajudant iš stotelių, kylant į kalnus – tokiomis aplinkybėmis, kai įprastos transporto priemonės sudegina daugiausia dyzelino.

Tikina, kad bilietai nebrangs

Bendrovė „Kauno autobusai“ 23,5 mln. eurų sutartį pagaminti 100 naujų hibridinių autobusų sudarė praėjusių metų lapkritį. Transporto priemonių tiekėjas parinktas po daugiau nei pusmetį trukusio konkurso, kurio metu gamintojas atrinktas pagal autobuso kainą, degalų ir aptarnavimo ilgalaikes sąnaudas. Visus 100 autobusų gamintojas įsipareigojo pristatyti iki 2021 metų gegužės mėnesio. Iš jų bent 50 Kauno keleivius veš jau iki metų pabaigos.

„Kitą savaitę atvažiuoja dar 16 autobusų, juose sumontuojame komposterius, kasas – reikalingas tam tikras paruošiamasis darbas ir paleisime vežti keleivių. Per savaitę „Kauno autobusams“ vidutiniškai bus pristatoma po 6 naujus autobusus“, – „Kas vyksta Kaune“ aiškino M. Grigelis.

Anot M. Grigelio, milijoninis pirkinys bilietų kainų miestiečiams neužaugins / R. Tenio nuotr.

Iš Europos Tarybos vystymo banko paimta 9,5 metų ilgalaikė paskola, tad, patikino „Kauno autobusų“ generalinis direktorius, naujojo pirkinio įsigijimas neturės jokios įtakos viešojo transporto bilietų kainai. Tuo metu senstančių „Solaris“ autobusų pardavimui bus skelbiamas konkursas, tikimasi, kad juos kas įsigys ne kaip metalo laužą, o kaip važiuojančius autobusus.

Per dvejus metus planuoja atsinaujinti visiškai

Šiuo metu bendrovės „Kauno autobusai“ parką sudaro virš 260 autobusų. Per paskutinius 5 metus bendrovė investavo daugiau nei 65 mln. eurų į transporto parko ir infrastruktūros atnaujinimą: nupirkta 50 mažųjų „Mercedes-Benz“ ir 125 standartinių autobusų, 85 „Solaris“ troleibusai, per ateinančius dvejus metus tikimasi pakeisti likusius 78 seniausius autobusus, tuomet parkas būtų visiškai atnaujintas. Įmonės tikslas, įvardijo M. Grigelis – kad Kaune važinėtų vidutiniškai 5-6 metų senumo autobusai, kaip išsivysčiusiuose Europos miestuose.

„Visiškai elektrinių autobusų variantas taip pat svarstomas, skaičiuojamas, tačiau kol kas tai yra žymiai brangiau. Kone pusę tokios transporto priemonės kainos sudaro akumuliatorius, nors eksploatacija pigesnė. Skaičiai rodo, kad 10-12 metų perspektyvoje tai dar yra brangu. Visgi bandymai prasidės jau šį mėnesį – gamintojai suteikia mums teisę pabandyti ir, manau, kad iki metų galo išmėginsime bent du didžiuosius elektrinius autobusus. Palaipsniui nuo dyzelio, dujų einame prie hibrido, o ateitis priklauso elektrai“, – kalbėjo „Kauno autobusų“ generalinis direktorius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA