Skandalas dėl nelegaliai veisiamų gyvūnų neaplenkė ir Kauno | Kas vyksta Kaune

Skandalas dėl nelegaliai veisiamų gyvūnų neaplenkė ir Kauno

Stop kadras

Vėlyvą ketvirtadienio vakarą visuomenininkas Andrius Tapinas pasidalino žinia, kad likviduotas dar vienas nelegaliai laikomų ir veisiamų gyvūnų „taškas“. Kaip skelbiama įraše, Kauno rajone buvo įvykdyta turbūt didžiausia šunų paėmimo operacija, kurios metu iš privataus namo buvo išvaduotas ir perimtas 81-as itin prastomis sąlygomis laikytas šuo.

Kaip ir ankstesnes prieš savaitę prasidėjusias akcijas visoje Lietuvoje kartu su „Laisvės TV“ vykdo policijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai.  Kaip skelbiama, akcijoje Kauno rajone taip pat dalyvavo gyvūnų globos organizacijų GGI – Gyvūnų gerovės iniciatyvos, VšĮ „Dogspotas“ atstovai ir Gyvūnų globos organizacijos „LESĖ“ mobilioji komanda.

„Po 12 valandų budėjimo, bendravimo su šeimininke, kuri bandė apgaudinėti apsimesdama, jog yra ne namie ir siūlydama atvažiuoti rytoj, po aplinkinių gyventojų važinėjančių pirmyn atgal spaudimo, iš namo buvo išvaduota ir perimta 81 itin prastomis sąlygomis laikytas šuo.

Kai kurie narvuose buvo sugrūsti po šešis. Didžiojoje dalyje narvų nebuvo net vandens dubenėlių, šunys gyveno savo išmatose, 11 iš jų ką tik gimę“, – rašo A. Tapinas. Pasak visuomenininko, namo Kauno rajone savininkė buvo registruota kaip veisėja, laikanti dvi buldogų veislės kales.

Šunys perduoti į įvykio vietą vakare atvykusiems „Nuaro“ atstovams, kurie turi sutartį su Kauno rajono savivaldybe, kurios atstovai patvirtino apie nakties įvykį netoli Kauno – Naujasodžio kaime įsikūrusioje sodų bendrijoje.

Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė teigė atvykusi į įvykio vietą, kai gyvūnai buvo išvežti. Pasak seniūnės, namą, kuriame vyko galimai nelegali veikla, juosia aukštos tvoros.

„Užėjus į kiemą yra didelė betvarkė, stiprus, nemalonus kvapas, teritorija apleista. Akivaizdu, kad sąlygos, kuriomis laikyti gyvūnai – tragiškos“, – sakė seniūnė.

Pasak jos, akivaizdu, kad gyvūnai buvo slepiami nuo aplinkinių ir visą laiką buvo laikomi uždaryti, kai kurie net po kelis viename narve, nes aplinkinių namų gyventojai iki šiol dėl triukšmingos kaimynystės nesiskundė. Pasak seniūnės, kai namas tik buvo statomas, buvo pasklidusių žinių, kad čia galimai įsikurs veisykla, tačiau vėliau žmonės manė, kad tokia veikla čia nevykdoma.

A. Tapinas išskirtinai padėkojo policijos pareigūnams ir VMVT atstovams, kurie dirbo tikrai ne iki 17 ar 19 valandos vakaro ir iš posto nepasitraukė, kaip, matyt, tikėjosi daugintoja. Daugiau informacijos ir filmuotos medžiagos Laisvės TV planuoja parodyti penktadienio laidoje „Tiek šunų“.

Kaip penktadienį pranešė BNS, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nuo ketvirtadienio pradėjo budėti visą parą, kad galėtų reaguoti į žiaurų elgesį su gyvūnais.

„Įvedėme nuo vakar 24 val. budėjimą departamento lygiu. Nesame operatyvinė tarnyba, tačiau eksperimento būdu tą įvedėme, nes yra tokia būtinybė“, – penktadienį per Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdį pranešė VMVT direktorius Darius Remeika.

Anot jo, taip pat šiuo metu su generaliniu policijos komisaru rengiamas bendras įsakymas dėl vienos tvarkos, tiriant žiaurių elgesį su gyvūnais ir neteisėtą jų veisimą.

Visuomenėje kilus pasipiktinimui dėl, manoma, nelegalių gyvūnų veisyklų bei blogų jų laikymo sąlygų, nuo savaitgalio VMVT bei policijos pareigūnai pradėjo keliolika tyrimų dėl gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimų įvairiose Lietuvos vietose. 

Policija atlieka mažiausiai penkis ikiteisminius tyrimus dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Nelegaliose veisyklose rasta negyvų, suluošintų gyvūnų, apie pusantro šimto gyvūnų perduota globos organizacijoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA