E. Dragūną sulaikę pareigūnai gerai žinomi visoje Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

E. Dragūną sulaikę pareigūnai gerai žinomi visoje Lietuvoje

delfi.lt / Raminta Blažytė 2020/09/02 16:08
Egidijus Dragūnas ir pareigūnai Livijus S. bei Vitalijus Vaitkevič/ DELFI ir "Instagram" nuotr.

Policijos pareigūnams gerai pažįstamas atlikėjas Egidijus Dragūnas-Sel pirmadienio pavakarę vėl pakliuvo į konfliktinę situaciją. Vairuodamas vieną savo prabangių automobilių, „Bentley“, jis buvo sustabdytas dėl to, kad galimai rankoje laikė mobiliojo ryšio priemonę. Neva šis pažeidimas virto į konfliktą, kurį gesinant, kaip buvo matyti „Delfi“ skaitytojų atsiųstuose vaizdo įrašuose, pareigūnams prireikė įsiveržti į E. Dragūno automobilį, panaudoti ašarines dujas, o paskui, vairuotoją surakinus antrankiais, išvežti jį į policijos komisariatą.

Po šio įvykio Selas visą parą praleido areštinėje, nes, anot pareigūnų, prieš juos panaudojo jėgą. Na, o atlikėjo ir jo advokato Adomo Liutvinsko teigimu, fizinį skausmą patyrė ir pats Egidijus.

Dar viena konflikto priežastis – pareigūnų įtarimai, kad skandalingasis atlikėjas vairuoja apsvaigęs. Kadangi įvykio metu, anot E. Dragūno, jis įpūtė nulį promilių, po nakties, praleistos areštinėje, jis buvo vežamas į Respublikinį priklausomybės ligų centrą, kur iš jo buvo imamas kraujas, reikalingas psichotropinių medžiagų vartojimo galimybei nustatyti.

Antradienį, duodamas interviu prie komisariato susirinkusiai žiniasklaidai E. Dragūnas sakė, kad jokių narkotikų tikrai nevartojo.

„Buvo ašarinės dujos, buvo smaugimai. Aš galvoju, kad čia manęs policija norėjo dėl to, kad vakar pripūčiau nulius, buvau blaivas, bet jie iš manęs norėjo narkotikų testo. Tai mane čia laikė dėl to. <…> Pasitikrinau ir viskas“, – teigė Selas.

Trečiadienį „Delfi“ susisiekus su E. Dragūnu jis papasakojo, kad vos išėjęs iš areštinės sulaukė šimtų žinučių su pasakojimais ir vaizdo medžiaga, kur užfiksuotas agresyvus jį sulaikiusių policijos pareigūnų elgesys. „Delfi“ žinoma, kad atlikėją sulaikė instagrame populiarus, 28,4 tūkst. sekėjų turintis Vitalijus Vaitkevič ir ten pat populiarėjantis Livijus Saukevičius, socialiniuose tinkluose turintis 6797 sekėjus.

Tiek vienas, tiek kitas dėl savo elgesio tarnybos metu jau buvo minimi žiniasklaidoje. L. Saukevičius liūdnai pagarsėjo, kai sostinės klube „Metelica“ buvo išžaginta ir sumušta mergina. Savo instagramo istorijoje jis pasidalijo straipsnio apie įvykį ekrano nuotrauka ir paliko prierašą: „Mažiau lakt reikia ir raitytis. Ir nieko nebus“.

Livijaus S. pasisakymas apie išžagintą merginą / Instagram nuotr.

Informacija apie šį pareigūno pasisakymą pasiekė net Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Saulių Gagą. Anot jo, pareigūnas buvo nusiųstas į pareigūnų etikos komisiją ir svarstomi šio pareigūno pasisakymai viešojoje erdvėje.

Po šio įvykio Livijus Saukevičius paviešino atsiprašymo laišką.

Na, o jo partneris V. Vaitkevič, kuris yra įvardijamas kaip geriausias Lietuvos policijos pareigūnas, neigiamų visuomenės nuomonių užsitarnavo, kai socialiniame tinkle buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame pareigūnas išlaipintą vairuotoją pavadina lochu, o vėliau jam, net nesipriešinančiam, į veidą papurškia ašarinių dujų.

Tarnybos metu jis prie vairo sulaikė neblaivų vairuotoją, neturintį teisės vairuoti, kuris, išlipęs iš automobilio vaikštinėjo su šampano buteliu rankose ir vėlėsi į ginčus su policija.

„Su kokiais mes lochais dirbame, tu įsivaizduoji… Ir vėl girtą sustabdėme“, – vaizdo įraše kalbėjo V. Vaitkevič.

Vitalijus Vaitkevič / DELFI nuotr.

Šie du porininkai, antradienį sulaikę E. Dragūną, taip pat, anot atlikėjo, nepasižymėjo mandagumu.

„Aš bendrai visų policininkų nesieju ir tai nėra mano požiūris į visą policiją. Tai nėra kažkoks principinis dalykas. Yra žmonės, kurie normaliai atlieka savo darbą ir tai yra labai svarbi profesija.

Aš vakar vos paėmęs telefoną į rankas gavau masę visokios informacijos apie tą žmogų. Aš nesumeluosiu, yra parašyta apie 300 žinučių. Čia gal ne man aiškinti, tačiau ten rašoma, kad jis arogantiškas. Yra vaizdo įrašas, kuriame jis dujas į akis purškia paaugliui. Tai čia yra toks atsitiktinis žmogus, kuris neturi dirbti tokiose struktūrose.

Aš mačiau jo elgesį. Jis atėjo be kaukės, nors turėjo ją dėvėti. Jis pasakė, kad jam to visiškai nereikia. Tada jis apkaltino mane dėl to, kad aš naudojau telefoną, nors aš jo visiškai nenaudojau. Aš jį laikiau rankose ir gal ten buvo kažkoks mygtukas pasispaudęs. Bet čia smulkmena, tik detalės.

Žmogus elgėsi tiesiog neadekvačiai ir provokuojančiai. Mano pozicija yra tokia: aš nežinau, ką gero ar blogo galiu padaryti, tačiau toks žmogus policijoje neturi dirbti. Ir tai tikrai nėra bendras mano požiūris į policiją. Yra daug nuostabių žmonių, kurie dirba iš pašaukimo, o ne iš idėjos. Nenorėčiau to žmogaus suplakti į vieną bendrą kibirą. Bet jis neturi dirbti. Sakau, vakar mačiau masę žinučių. Yra ir straipsnių. Ir ne tik apie jį, bet ir apie jo kolegą.

<…> Šitie žmonės turbūt yra jauni ir neišprusę tam darbui. Jie gali eiti kažkur užsiiminėti sportu, bėgioti, tačiau ne tai… Jeigu žmogus prieina (prie vairuotojo) be kaukės. Tai yra valstybės tarnautojai, kuriems yra priimti įstatymai. Jie patys ir inicijuoja tuos įstatymus. Jie yra pavyzdys. Jeigu jis prieina ir visiškai abejingai sako, kad „jam jos nereikia“, o paskui ieško prie ko prikibti ir veliasi į konfliktą… Čia yra jo darbo bruožas ir štrichas“, – kalbėjo E. Dragūnas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis „Delfi“ komentavo, kad šiuo atveju pareigūnai galėjo panaudoti įvardytus veiksmus.

„Vairuotojas agresyviai elgėsi, dėl to pareigūnas buvo priverstas reaguoti į agresyvų elgesį. Jeigu vairuotojas nepaklūsta reikalavimui pateikti dokumentus ir išlipti iš automobilio, pareigūnas turi teisę panaudoti jėgą“, – kalbėjo R. Matonis, o paklaustas, ar ir ašarinių dujų panaudojimas iš karto galimas, sakė, kad tai buvo pakankamai ilgas procesas.

Na, o E. Dragūno pasakymą, kad konfliktas prasidėjo, kai jis paprašęs pareigūnų užsidėti kaukes ir šie atsisakę, R. Matonis komentavo taip: „Pasak vairuotojo taip buvo, o kaip buvo iš tikro paaiškės ikiteisminio tyrimo metu“.

Ramūnas Matonis / DELFI nuotr.

E. Dragūnas, paklaustas, kaip jis pats elgėsi konflikto metu, atlikėjas neslėpė, kad neišvengė keiksmažodžių: „Aš apgailestauju, kad nukritau į jų lygį ir viskas vyko jų lygmeny. Aš nesistengiau elgtis kažkaip kitaip, kuomet jie atėjo ir patys ėmė man meluoti“.

Istorija kartojasi

Į „Delfi“ redakciją kreipėsi vyriškis, nenorintis atskleisti savo tapatybės, kuris pasakojo, kad jo susidūrimas su šiais pareigūnais skamba beveik identiškai. Prabangų „Lexus“ automobilį vairuojantis pašnekovas tikino, kad šiurkštaus elgesio užsitarnavo aplenkęs policijos automobilį. Dar viena priežastis, anot jo, gali būti ir ta, kad su V. Vaitkevič buvo pažįstamas ir anksčiau – jie abu kilę iš Ignalinos, be to kartą kelyje tarp jųdviejų jau buvo įvykęs konfliktas.

„Yra dar daugiau žmonių, turinčių prabangesnes mašinas, kurie susidūrė su tuo pačiu pareigūnu. Jis išprovokuoja vairuotoją tokiems veiksmams.

Aš važiavau ramiai, viskas buvo tvarkoje, tiesiog aplenkiau pareigūnų mašiną. Gal kažkiek viršijau greitį. O tas pareigūnas mane jau žinojo iš anksčiau – abu esame kilę iš Ignalinos. Be to, jis jau buvo mane stabdęs, o, kadangi supratau, kad jis neteisingai mane apkaltino, mes tą pirmąjį kartą šiek tiek apsižodžiavome.

Antrą kartą, kai važiavau iš kaimo su savo garbaus amžiaus mama, jis mane vėl pasivijo, sustabdė ir pasakė, kad vairuoju be diržo, tačiau, kadangi buvau jį prisisegęs, ėmiau neigti.

Paskui jis paprašė manęs pateikti dokumentus. Aš jam sakau: „Pareigūne, jūs man pasakykite, per kiek laiko aš turiu pateikti dokumentus? Aš iš kaimo važiuoju, mano mašina didelė, o tie dokumentai kažkur gale voliojasi“. Jis man iš karto griežtu tonu: „Nedelsiant pateikite arba aš pradėsiu prievartą“. Aš jam sakau: „Uždarykite dureles ir pateiksiu, nesibraukite į mašiną“. Jis vėl pagrasino, kad pradės prievartą. Ir tuomet prasidėjo.

Jis pamatė, kad aš visą įvykį filmuoju, griebė už telefono ir bandė sulaužyti. Tuomet pradėjo lipti per langą, įsibrovė į automobilį, pripurškė man dujų, o tuo pačiu jų gavo ir mano mama. Ji labai nervinosi… Numečiau mamai savo mobilųjį ir paprašiau, kad eitų namo. Pareigūnas savo partneriui tuomet pasakė tokius žodžius: „Laikyk moterį, ji su telefonu bando išeiti“.

Tuomet prieš mane panaudojo elektrošoką, ištraukė iš mašinos, paguldė ant asfalto, užspaudė galvą viena akimi į balą ir taip laikė apie tris minutes, kol atvažiavo pastiprinimas. Tas pastiprinimas iškratė visą mano mašiną. Joje rado dokumentus, kurių aš jam nebuvau pateikęs. Paskui buvau išvežtas į komisariatą.

Reziume – aš vos neužsitarnavau baudžiamosios bylos už tai, kad neva trenkiau pareigūnui. Tačiau šį jo kaltinimą prokuroras atmetė, nes niekas šito nematė. Nei aš keiksmažodžių naudojau, nei ką. Tiesiog buvau užpultas policijos pareigūno.

Taigi, nors prokuroras bylą atmetė, pats Vaitkevič iš policijos komisariato kažkokiu būdu gavo daugiau nei tūkstantį eurų už darbo metu jam neva padarytus sužalojimus. O tas sužalojimas – raudona ranka. Ta ranka paraudo nuo grumtynių, kurias jis pats imitavo mane puldamas. Jis už tai iš policijos komisariato gavo kompensaciją, o dabar komisariatas šių pinigų ieško iš manęs. Neva aš jį sužeidžiau.

Vitalijus Vaitkevič / DELFI nuotr.

Be to, kadangi mane kaltino, kad važiavau neprisisegęs diržo, paprašiau vaizdo įrašų, kuriuose tai būtų užfiksuota – juk viskas dabar yra filmuojama. Komisariate man buvo pasakyta, kad „įrašų nėra, neišsisaugojo“.

Vienas teismas jau įvyko. Tačiau, kadangi jis įvyko mano naudai, policijos komisariatas šį sprendimą apskundė aukščiausiajai instancijai.

Mano nuomonė yra tokia: kadangi jis yra žinomas policininkas ir visuose komisariatuose visus pažįsta, manau, kad jis ir komisariatas bei dar kažkurie pareigūnai veikia susitarę. Jiems yra išmokami pinigai ir jie paskui tuos pinigus dalijasi. Įdomu būtų palyginti, kiek šis pareigūnas turėjo įvykių ir kiek kiti pareigūnai turėjo panašių nutikimų.

Apskritai, jeigu pareigūnas pastebi, kad vyksta konfliktas, jis turi pakviesti kitą pareigūną, kuris turi perimti bendravimą. Policijos nuostatose parašytos visos taisyklės. Šitas žmogus nesielgia pagal jokias taisykles. Jis daro taip, kaip jam reikia. Savanaudiškai.

Kai aš pamačiau tą vaizdo įrašą, kuriame policijos pareigūnai įsiveržia į Egidijaus automobilį, iš karto supratau, kad buvo naudojami absoliučiai panašūs veiksmai“, – pasakojo vyriškis.

R. Matonis „Delfi“ patvirtino, kad už tam tikrus sužalojimus darbo metu nukentėjusiems pareigūnams yra išmokama valstybės išmoka.

„Jeigu yra sužalojimas tarnybos metu, jis gali gauti kompensaciją. Jos dydis priklauso nuo sužalojimo lygio: sužalojimas gali būti lengvas, sunkus, dėl jo galima netekti darbingumo. Kuo didesnis sužalojimas – tuo didesnė išmoka. Taip pat, jeigu yra tam tikri sužalojimai, dėl kurių pareigūnas negali dirbti, jam yra skiriamas nedarbingumo lapelis“, – paaiškino R. Matonis.

Paklaustas, ar dėl V. Vaitkevič elgesio tarnybos metu kada nors buvo atliekamas tyrimas, policijos atstovas pasakyti negalėjo. Redakcijai pasiteiravus pareigūno kontaktų, R. Matonis sakė nesąs įgalintas dalinti darbuotojų telefonų numerių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA