Lietuva sudarė pirmąją sutartį dėl vakcinų nuo koronaviruso įsigijimo | Kas vyksta Kaune

Lietuva sudarė pirmąją sutartį dėl vakcinų nuo koronaviruso įsigijimo

Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Lietuva sudarė sutartį dėl vakcinų nuo koronaviruso įsigijimo. Apie tai savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

A. Verygos teigimu, tokią sutartį vakar, rugpjūčio 27 d., Europos Komisija (EK) sudarė su farmacijos milžine „AstraZeneca“. Pagal ją, Lietuvai numatoma patiekti kiek daugiau nei 1,8 milijono vakcinų dozių.

„Lietuva dalyvauja šiame susitarime ir sulauks vakcinos nuo šio klastingo viruso, jei tik šios vakcinos klinikiniai tyrimai bus sėkmingi ir kai tik ji bus pagaminta“, – rašė ministras.

Pasak A. Verygos, Lietuva vakcinų įsigyja pagal EK parengtą ir pasirašytą sutartį su šia kompanija, dalyvaujant valstybių narių atstovams, kuria remiantis Europos Sąjungos (ES) valstybės narės iš šio gamintojo perka 300 milijonų vakcinos dozių, su galimybe vėliau papildomai įsigyti dar 100 milijonų. Įsigytos vakcinos bus paskirstytos proporcingai ES valstybėms narėms pagal jų gyventojų skaičių.

Ministras taip pat pranešė, kad EK toliau tęsia derybas bei siekia panašaus susitarimo ir su kitais vakcinų gamintojais, o sutartis su kompanijomis „Sanofi-GSK“, „Johnson & Johnson“, „CureVac“ ir „Moderna“ numatoma pasirašyti artimiausiu metu.

„Mes esame maža, bet veržli ir ambicinga šalis. Tad Lietuva išnaudoja visas galimybes, siekiant suvaldyti šio viruso plitimą ir padėti žmonėms apsisaugoti. Šios vakcinos įsigijimas – vienas svarbiausių veiksnių, kuris padės realiai užkardyti jo plitimą!

Džiugu, kad esame tarp valstybių, kurios vienos pirmųjų gaus vakciną ir galės apsaugoti savo žmonių sveikatą. Akivaizdu, kad vasaros pradžioje startavusios Europos Komisijos derybos su farmacijos kompanijomis davė apčiuopiamų rezultatų. Tad dabar lieka sulaukti, kol ji bus pagaminta ir pasieks mūsų šalį“, – rašė A. Veryga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA