Vyriausybė priėmė griežtesnius reikalavimus atvykstantiems į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė priėmė griežtesnius reikalavimus atvykstantiems į Lietuvą

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo šiol į Lietuvą bus leidžiama atvykti visiems Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės (toliau – EEA) piliečiams ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantiems asmenims, tačiau atvykę iš tų šalių, kur sergamumas COVID-19 infekcija viršija 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų ribą, reikės 14 dienų praleisti izoliacijoje. Tokį sprendimą šiandien priėmė Vyriausybė.

Užsieniečiai, atvykdami į Lietuvos Respubliką iš paveiktų šalių (kuriose COVID-19 infekcija siekia 25 atvejus 100 tūkst geyventojų), privalės turėti ne vėliau kaip per paskutines tris paras atlikto koronaviruso infekcijos tyrimo neigiamą atsakymą. Taip pat jiems bus privalu laikytis kitų valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų izoliacijos sąlygų, rašoma Vyriausybės pranešime žiniasklaidai.

Lietuva yra viena griežčiausiai užsieniečių atvykimą reguliuojančių valstybių visoje Europos Sąjungoje. Panašius apribojimus taiko tik Danija, Kipras, Malta ir Suomija. Baltijos šalys (Estija, Latvija) panašių draudimų netaiko, o apsiriboja tik asmenų registracijos bei izoliacijos priemonėmis.

Be to, jau dabar visi asmenys, atvykstantys oro ar jūrų transportu, yra registruojami jiems dar nepalikus oro ar jūrų uosto teritorijos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) darbuotojų, o atvykstantys žemės transportu yra įpareigoti ne vėliau kaip per 12 valandų nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką momento užsiregistruoti NVSC.

Šiuo metu yra sustiprinta ir izoliacijoje esančių asmenų kontrolė – aktyviai dirba ir pasirinktinai tikrina ar nustatytos tvarkos laikomasi policijos bei pasienio pareigūnai, taip pat NVSC specialistai.

Panaikinus draudimą EEA piliečiams ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantiems asmenims atvykti į Lietuvos Respubliką, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas nebetvirtins sąrašo valstybių, iš kurių draudžiama / leidžiama atvykti. Visiems grįžusiems ar atvykusiems į Lietuvos Respubliką asmenims (tiek piliečiams, tiek užsieniečiams) izoliacija bus taikoma vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro tvirtinamu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) paveiktų šalių sąrašu.

Taip pat Vyriausybė pagal tuos pačius nutarimus leisti atvykti Andoros Kunigaikštystės, Monako Kunigaikštystės, San Marino Respublikos ir Šventojo Sosto (Vatikano miesto Valstybės) piliečiams ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantiems asmenims.

Posėdžio metu nuspręsta patikslinti tvarką, numatančią galimybę užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką dėl ypatingų humanitarinių priežasčių koronaviruso sukeltos ekstremalios situacijos metu, kuomet reikalingas vidaus reikalų ministro leidimas. Tačiau užsieniečiams, atvykusiems išimties tvarka, bus taikoma privaloma 14 d. saviizoliacija.

Į vidaus reikalų ministro leidimo išdavimo procesą bus įtraukta Užsienio reikalų ministerija – užsienio reikalų ministras teiks motyvuotą siūlymą dėl užsieniečių, galinčių atvykti į Lietuvos Respubliką (pvz., dėl susiklosčiusių politinių aplinkybių ar kitokių grėsmių).

Posėdžiu metu taip pat nustatyta, kad valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas: asmenų srautų valdymą, saugaus atstumo laikymąsi bei aprūpinimą kitomis būtinomis visuomenės ir asmeninėmis sveikatos saugos, higienos priemonėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA