Po „Kas vyksta Kaune“ publikacijos apie incidentą autobuse – atnaujinta kaukių dėvėjimo tvarka | Kas vyksta Kaune

Po „Kas vyksta Kaune“ publikacijos apie incidentą autobuse – atnaujinta kaukių dėvėjimo tvarka

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Apsauginės kaukės nedėvėjusiam neįgaliam vaikui Kauno viešajame transporte patyrus užgauliojimus, penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė apie naujas kaukių naudojimo išimtis. Pagal šiandien įsigaliojantį Aurelijaus Verygos įsakymą, negalią turintiems žmonėms tam tikrais atvejais leidžiama nedėvėti apsauginių kaukių.

Kaip nurodoma SAM pranešime, neįgaliesiems paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, viešajame transporte bei darbo vietose nuo penktadienio leidžiama nedėvėti kaukių ar kitokių kvėpavimo takų apsaugos priemonių, jei asmenys dėl savo sveikatos būklės negali jų dėvėti arba dėvėjimas galėtų pakenkti negalią turinčiojo sveikatai.

Ši išimtis numatyta šiandien pasirašytame valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo – sveikatos apsaugos ministro A. Verygos sprendime.

Apgailestauja dėl patirtų patyčių

„Esame ne kartą prašę visuomenės sąmoningumo, tolerancijos bei supratingumo dėl negalią turinčių žmonių. Deja, pastarųjų dienų viešoje erdvėje aprašytos istorijos, pavyzdžiui, kai viešajame transporte įžeidinėjami žmonės su negalia arba neįleidžiami į parduotuves, jei nedėvi kaukės, rodo, kad tolerancijos ir elementaraus žmogiškumo stinga. Tad priimtas sprendimas šias išimtis įforminti, kad nebeliktų vietos interpretacijoms, nes, panašu, kad žodinių prašymų neužtenka“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

Ministras apgailestauja ir atsiprašo tų šeimų ir žmonių, kuriems dėl negalios ir negalėjimo dėvėti kaukės ar kitos veido apsaugos priemonės teko patirti pažeminimus ir įžeidinėjimus.

„Atsiprašau, kad teko tai patirti. Tikiuosi, kad įteisinta išimtis visiems bus aiški ir nebeliks daugiau klausimų ar noro įžeidinėti silpnesniuosius. Turime suprasti, kad niekas nesame apsaugoti nuo negalios. Tai gali nutikti bet kam – mums patiems, vaikams, anūkams, artimiesiems. Tad būkime supratingi, tolerantiški ir draugiški vieni kitiems“, – skatina ministras A. Veryga.

Iš vairuotojo išgirdo įžeidimų tiradą

Kaip primena „Kas vyksta Kaune“, nemalonus incidentas 41 maršruto autobuse nutiko trečiadienio rytą. Vairuotojo elgesio sukrėsta skaitytoja pasakojo kasdien viešuoju transportu vežanti dukrą į stovyklą. Moteris augina neįgalų 15 metų sūnų – kadangi vieno vaiko palikti negali, vežasi jį kartu, tačiau paauglys „nesupranta kaukės dėvėjimo ir jos nedėvi“.

„Įlipau į 41 maršruto autobusą, vairuotojas per visą autobusą sušuko, kad jaunuolis užsidėtų kaukę, aš jam atsakiau, kad to padaryti negali, kad turim neįgaliojo pažymėjimą. Tada prasidėjo tyčiojimasis – vairuotojas per visą autobusą šaukė: jis tuo pažymėjimu veidą užsidengs? Ar jis nekvėpuoja? Patyčios būtų vykusios ir toliau, tačiau įsikišo viena iš keleivių ir patvirtino mano žodžius, kad yra tokia išimtis“, – nemalonų susidūrimą nupasakojo ji.

Anot moters, pagal SAM nurodytą išimtį, apsauginės kaukės dėl sveikatos problemų neįgalūs vaikai gali ir nedėvėti – tereikia turėti neįgalumo pažymėjimą. Tiesa, ministerija trečiadienį informavo, kad minėtos išmintys dar tik bus priimtos, o tuo metu galiojusios nuostatos įpareigojo viešajame transporte nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones dėvėti visus asmenis, vyresnius nei 6 metai amžiaus.

„Atsižvelgiant į problemas, iškilusias tam tikros grupės asmenims, šią nuostatą ketinama papildyti išimtimi, kuri būtų taikoma neįgaliesiems. Toks sprendimas netrukus įsigalios, apie jį informuosime atskirai“, – prieš porą dienų komentavo SAM.

Sugrąžinta nuo rugpjūčio 1-osios

Privalomas apsauginių kaukių dėvėjimas tam tikrose viešose vietose sugrąžintas rugpjūčio 1-ąją, padaugėjus susirgimų COVID-19.

SAM primena, kad apsaugines kaukes dėvėti būtina prekybos paslaugų teikimo vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostų patalpose, viešajame transporte darbo vietose tiek darbuotojams, tiek lankytojams, vyresniems nei 6 metų vaikams.

Išimtys taikomos, kai apsauginės kaukės trukdo suteikti paslaugas, pavyzdžiui, atliekant veido grožio procedūrą ar atliekant barzdos skutimo paslaugą. Kaukės dėvėti nereikia ir sportuojant sporto klubuose bei lankantis laisvalaikio ar pramogų parkuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA