Vyriausybės akys plačiai atmerktos: antra koronaviruso banga kyla žaibiškai | Kas vyksta Kaune

Vyriausybės akys plačiai atmerktos: antra koronaviruso banga kyla žaibiškai

BNS, DELFI 2020/07/08 15:06
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ir susisiekimo ministrams pavesta pasiruošti, kokių priemonių būtų imamasi, jei imtų augti susirgimų koronavirusu skaičius. Vyriausybė kol kas nesvarsto galimybės grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą, tačiau viskam reikia būti pasiruošus, jei kiltų antroji koronaviruso banga, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Reikia būti viskam pasiruošus, kiekvieną dieną sekame situaciją visose valstybėse, kurios taip pat sėkmingai arba mažiau sėkmingai kaip Lietuva susitvarkė su pirma banga, ir matome labai blogą tendenciją, antros bangos kilimas yra žaibiškas, staigus, gerokai staigesnis negu pirmas“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Anot jo, duomenys rodo, kad COVID-19 plitimo rizika didesnė viešajame transporte, prekybos centruose, renginiuose, ir rekomendavo žmonėms čia savo pačių sprendimu dėvėti kaukes, tačiau vylėsi, kad privalomai jų grąžinti nereikės.

„Mes tikrai nekalbėsime apie žmonių ribojimus ir uždarymus vieno ar kito renginio ar veiklos, bet reikia pasiruošti būti apsisaugojus, jei reikės tokių priemonių imtis, gali tekti, ypač po rugsėjo mėnesio, kai baigsis atostogų metas, kai būsime smarkiai pakeliavę. Mes paprašėme, kad pasiruoštų tiek sveikatos ministras, tiek susisiekimo, jei reikės teisinio reglamentavimo, kad būtų pasiruošta. Gal nereikės, tikiuosi nereikės“, – kalbėjo premjeras.

Jis taip pat pabrėžė, kad kol kas jokio sprendimo dėl privalomo kaukių dėvėjimo nėra.

„Nesigąsdinkime kol kas, aš tai siūlau dėvėti, kur tik yra galimybė ir yra padidinta rizika, ir į parduotuves eiti, ir viešajam transporte tai daryti, tai yra geriausia profilaktinė priemonė, ypač tiems, kurie jaučia viena ar kitą simptomą, o dėl privalomumo, sprendimo jokio nėra“, – sakė Vyriausybės vadovas.

„Naudosime privalomas priemones tik esant tokiai situacijai, kuri bus adekvati ir proporcinga, o kol kas jokio privalomumo“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Premjeras vėliau patvirtino paprašęs kitos savaitės Vyriausybės posėdžiui parengti projektą dėl būtinųjų apsaugos priemonių taikymo viešajame transporte, prekybos vietose ir uždaruose renginiuose.

„Nesakau, kad šis projektas kitą savaitę tikrai bus priimtas ir kaukės bus grąžintos. Kol kas tai – atsargumo priemonė, kurios gali prireikti, jei matysime, kad užsikrėtimų skaičius didėja. Labai tikiuosi, kad to nenutiks ir grįžti prie kaukių bei kitų priemonių nereikės“, – socialiniame tinkle paskelbė S. Skvernelis.

Ragina pagalvoti dėl kelionių į Bulgariją, Rumuniją, Kroatiją

Vyriausybė kol kas nepriėmė jokių sprendimų dėl kelionių arba privalomos saviizoliacijos grįžus iš kelionių į Bulgariją, Rumuniją, Kroatiją, tačiau premjeras paragino pagalvoti, ar vykti į šias šalis.

„Jau buvo Sveikatos apsaugos ministerijos viešas įspėjimas žmonėms, kad žmonės pasirinktų, ir organizatoriai turėtų gerai įvertinti. (…) Situacijos tose šalyse (…) dramiškai blogėja, ir galime atsidurti situacijoje, kokioje buvome kovą, kad žmonėms reikės grįžus vėl patekti į privalomą saviizoliaciją. (…) Yra rizika, kad neįvyks skrydžiai“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras informavo, kad antradienį ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius įpareigotas susitikti ir su kelionių organizatoriais, ir įvardinti rizikas.

Ragina žmones elgtis atsakingai

Per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuota dešimt naujų koronaviruso atvejų. Ministras pirmininkas sako, kad dabartinėje situacijoje ypač nerimą kelia įvežtiniai atvejai ir žmonių elgesys, kai jie, grįžę iš užsienio, pradeda „nuo bažnyčios, šeimos renginių, ligoninių masinių renginių lankymo“.

Vyriausybės vadovo nuomone, grįžę iš užsienio žmonės turėtų jausti atsakomybę ir laikytis „nerašytos taisyklės“ saviizoliuotis, arba registruotis ir bandyti atlikti testą dėl koronaviruso.

Kalbėdamas apie židinius atskirose gydymo įstaigose, premjeras teigė, kad tai irgi yra susiję „arba su darbuotojų, arba lankytojų buvimu kažkur“.

„Kol kas nenorėčiau sakyti , kad mes esame ant antros bangos ribos. Bet matome, kad atsipalaidavome visi. Pažiūrėjus vien į šventinį savaitgalį, masinius renginius, atrodo, kad Lietuvoje nieko nebuvo, ir grėsmės nėra. Yra grėsmė, saugokimės visi, kad nereikėtų naudotis tų priemonių, kurios būtų sunkiai pakeliamos Lietuvai“, – ragino S. Skvernelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA