S. Skvernelis kreipėsi į Lietuvą dėl karantino pabaigos | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis kreipėsi į Lietuvą dėl karantino pabaigos

Stop kadras

Karantinas Lietuvoje truko lygiai 3 mėnesius, nuo kovo 16 dienos, taip bandant suvaldyti žaibiškai išplitusį koronavirusą pasaulyje. Prieš nutraukiant karantiną, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, kreipiasi į Lietuvos žmones ir siunčia svarbią žinutę, dėl karantino laikotarpio ir jo užbaigimo.

Toliau pateiktas pilnas kreipimasis raštu.

„Brangūs Lietuvos žmonės,

praėjo lygiai trys karantino mėnesiai. Tikriausiai nė vienas negalėjome įsivaizduoti, su kokia grėsminga situacija susidursime ir kokių skubių bei griežtų sprendimų teks imtis.

Rytoj, birželio 17-ąją, teisinis karantino režimas Lietuvoje baigsis. Iš jo ėjome palengva, atsargiai, stengdamiesi išvengti papildomos rizikos mūsų sveikatai ir gyvybei.

Šalyje išliks paskelbta valstybės lygio ekstremalioji padėtis, kad visos žinybos galėtų žaibiškai reaguoti, jeigu virusas smogtų dar kartą. To reikia ir tam, kad galėtume kompensuoti nuostolius, kuriuos žmonės patiria dėl šios neeilinės krizės.

Nuoširdžiai dėkoju kiekvienam Lietuvos žmogui už supratingumą, atsakingumą, kantrybę ir pilietiškumą. Jūsų visų dėka mes išsaugojome šimtus gyvybių ir išvengėme daugelio sunkių susirgimų. Tai – Lietuvos pergalė. Žmogiškumo pergalė.

Vyriausybės vardu nuoširdžiai dėkoju mūsų medicinos įstaigų darbuotojams, pareigūnams, vaistininkams, kasininkams, vairuotojams, ryšių sektoriaus atstovams, socialiniams darbuotojams, verslininkams bei savanoriams. Visiems, kurie užtikrino, kad nepritrūktų būtiniausių prekių ir paslaugų. Jūsų indėlis į kovą su virusu yra neįkainojamas.

Milžiniškas ačiū mūsų visuomenininkams, atėjusiems į pagalbą valstybei tada, kai jai to labiausiai reikėjo. Budėjote pagalbos linijose, rūpinotės pažeidžiamiausiais, organizavote apsaugos priemonių įsigijimus ir logistiką – tai didelės pagarbos ir padėkos verti veiksmai.
Suprantame, kad dar ir šiandien sunkius laikus išgyvena paslaugų ir turizmo sektorius, meno kūrėjai ir visi kiti, kurių veikla buvo apribota. Neužtikrintumas ir nestabilumas, deja, lydėjo ir vis dar tebelydi ne vieną Lietuvos žmogų.

Noriu aiškiai pasakyti: dedame ir dėsime visas pastangas, kad Jūsų patirta žala būtų kuo mažesnė. Valstybė stengiasi ištiesti pagalbos ranką. Negalime leisti, kad šalyje liktų „pamirštų“ žmonių. Išmintingas papildomų finansų įliejimas į šalies ekonomiką – pagrindinė ateinančio pusmečio užduotis.

Tai nėra sprintas, tai – maratonas. Jį sėkmingai nubėgti galime tik palaikydami mūsų verslus ir tuos, kurie kuria darbo vietas, sąžiningai moka mokesčius. Valstybė trejus metus atsakingai naudojo biudžeto pinigus ir kaupė rezervą. Todėl šiandien turime lėšų ne tik apsirūpinti būtiniausiomis medicinos priemonėmis, bet ir padėti šalies verslui.

Taip, yra sakančių, kad valstybė galėjo reaguoti greičiau. Galbūt, bet juk į šią situaciją patekome neturėdami aiškių instrukcijų, kaip elgtis, kokie mechanizmai suveiks, o kokie – beviltiškai strigs. Tai gyvenimiškos pamokos kiekvienam mūsų.

COVID-19 iššūkis paskatino kurti naują mūsų ekonomikos DNR. Parengėme ambicingą šešių su puse milijardo eurų vertės ilgalaikį ekonomikos gaivinimo planą, kurio tikslas – konkurencingesnė, produktyvesnė, efektyvesnė Lietuva.

Kartu tai galimybė susitelkti visiems politikams ir parodyti, kad sugebame ne tik tuščiai konkuruoti politinėse kovose, bet ir realiai visi kartu dirbti Lietuvos žmonių labui. Čia noriu kreiptis į kolegas su prašymu būtent tai ir daryti.

Brangūs Lietuvos žmonės,

nors mūšyje pasirodėme sėkmingai, karas su pandemija dar nelaimėtas. Visame pasaulyje milijonai žmonių dar serga šia virusine liga. Miršta šimtai tūkstančių. Vakcinos ir veiksmingų gydymo priemonių vis dar nėra. Tačiau šiandien tiek Lietuvoje, tiek mūsų regione pasiruošimas – jau visai kitokio lygmens.

Visgi geriausia mūsų visų apsauga – kiekvieno Lietuvos gyventojo sąmoningumas. Gyvename naujoje realybėje, kurioje turime išlikti budrūs dėl savęs ir dėl kitų. Pasverkime rizikas prieš keliaudami ar dalyvaudami didesniuose susibūrimuose. Išlaikykime įgytus apsaugos priemonių dėvėjimo, dezinfekcijos ir higienos įpročius. Izoliuokimės, jeigu įtariame, kad esame užsikrėtę.

Baigdamas noriu pabrėžti, jog rūpestis vienas kito sveikata jokiu būdu nesuteikia preteksto socialinei atskirčiai. Rūpinkimės tais, kuriems virusas gali smogti skaudžiausiai. Rūpinkimės savo tėvais, seneliais, vyresniais mūsų bendruomenės nariais. Saugokimės ir saugokime, išlaikydami žmogiškumą ir artimą socialinį ryšį.

Brangūs tautiečiai,

koronaviruso grėsmė suartino mūsų Tautą. Šis ryšys tebūna tvarus, tegul padeda mums galutinai nugalėti virusą bei išsigydyti visas jo paliktas žaizdas. Linkiu Jums visiems gražios ir saugios vasaros! Išlikime atsakingi ir nesuteikime virusui Lietuvoje antrojo šanso“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA