Kitą savaitę bus pristatyta prevencinio visuomenės tyrimo dėl koronaviruso strategija | Kas vyksta Kaune

Kitą savaitę bus pristatyta prevencinio visuomenės tyrimo dėl koronaviruso strategija

BNS 2020/05/22 15:42
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad yra rengiama ir kitą savaitę turėtų būti pristatyta strategija, kaip visuomenė bus prevenciškai tiriama dėl koronaviruso.

„Kitą savaitę mes turėtume jau būti parengę ir paskelbsime tokią bendresnę strategiją, kaip iš principo ateityje mes planuojame testuoti visuomenę. Ir, matyt, logika bus kitokia: ne testuoti visą kolektyvą, bet paimti iš kolektyvo du-tris žmones, žinant, kaip greitai liga plinta“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A. Veryga.

Ketvirtadienį ministerija pranešė, jog mobiliuosiuose punktuose tyrimai dėl koronaviruso infekcijos nuo šiol bus atliekami tik žmonėms, kuriems būtina išsitirti.

Pasak ministerijos, norintieji išsitirti prevenciškai tai galės padaryti savivaldybių paskirtose įstaigose – poliklinikose ar ligoninėse.

Tvarką, kaip tai vyks, A. Veryga taip pat žada pristatyti kitą savaitę, o kol kas ragina žmones atsipalaiduoti ir neskubėti tirtis.

„Kitą savaitę paskelbsime apie šiek tiek platesnę strategiją, o kol kas tiems, kurie nejaučia jokių simptomų, reikėtų savaitgalį tiesiog atsipalaiduoti, užsiimti kokiais kitais reikalais, bet ne važinėti per mobiliuosius punktus“, – sakė ministras.

Jis teigė, jog tvarka pakeista, nes žmonės, kuriems buvo numatyta galimybė tirtis prevenciškai, ėmė masiškai skambinti į Karštąją liniją ir dėl to išsitirti negalėjo tie, kuriems šis tyrimas buvo būtinas.

„Panašu, kad raginimai neskubėti, nesitirti tiems, kam nereikia, nelabai veikia ir deja, bet žmonės, kurie nei simptomų turi, nei kontakto jokio turėjo, bet jaučia kažkokias baimes, užlaužia karštąją liniją, užlaužia mobiliuosius punktus ir ten nebepatenka pacientai, kuriems tikrai reikia išsitirti“, – sakė ministras.

Mobiliuosiuose punktuose pirmiausia bus tiriami žmonės, kurie jaučia bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų arba kurie dėl lengvos koronaviruso formos gydėsi namuose, o tyrimą turi atlikti, kad patvirtintų pasveikimą.

Taip pat mobiliuosiuose punktuose bus tiriami asmenys, kuriems skirtos planinės medicininės procedūros, išskyrus odontologijos ir burnos priežiūros paslaugas, žmonės, priimami į socialinės globos įstaigas ilgalaikei arba trumpalaikei globai.

Be to, bus tiriami ir iš užsienio grįžę žmonės.

Sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę taip pat įvedė kvotas, kiek kiekviename punkte galima paimti ėminių.

Vilniuje esančiuose mobiliuose punktuose bus galima paimti 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA