Gamtosaugos aktyvistai ragina atleisti K. Mažeiką iš užimamų pareigų | Kas vyksta Kaune

Gamtosaugos aktyvistai ragina atleisti K. Mažeiką iš užimamų pareigų

BNS 2020/05/12 10:03
DELFI nuotr.

Nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos ragina atleisti aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką dėl jo įsakymu priimtų Medžioklės taisyklių pataisų, įteisinusių medžioklę lankais.

Baltijos aplinkos forumas antradienį pranešė, kad 16 gamtosaugos aktyvistus vienijančių organizacijų pasirašė kreipimąsi į premjerą ir prezidentą reikalaudamos pakeisti aplinkos ministrą.

„Tai – jau ne pirmas kartas, kai K. Mažeika veikia prieš aplinkosaugos interesus, ne pirmas kartas, kai jis viešai meluoja. Ministras pamynė demokratinės valstybės principus, nusižengė politinei etikai, pažemino aplinkos ministerijos vardą ir turi už tai sulaukti griežto atpildo – kviečiame aukščiausius šalies vadovus principingai tai įvertinti ir atleisti jį iš užimamų pareigų“, – pranešime teigė Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

„Svarbu pastebėti, kad šį raginimą per ypač trumpą laiką pasirašė praktiškai visos aplinkosauginės nevyriausybinės organizacijos“,– sakė jis.

Tarp pasirašiusiųjų – Baltijos aplinkos forumas, Lietuvos ornitologų draugija, Gamtos paveldo fondas, Studentų gamtininkų mokslinė draugija, „Gyvas miškas“, „Tušti narvai“, judėjimas „Fridays for Future Lietuva“, Lietuvos arboristikos centras, Lietuvos dirvožemininkų draugija, Aplinkosaugos koalicija, visuomeninis judėjimas „Aš prieš medžioklę“ ir kitos organizacijos.

Pomėgiai neturi tapti pagrindu sprendimams ministerijoje

Aplinkos ministro K. Mažeikos asmeniniai pomėgiai neturi tapti pagrindu ministerijoje priimamiems sprendimams dėl medžioklės, sako prezidento patarėjas, Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius.

Anot jo, būtina stabdyti ministro sprendimus ne tik dėl lankų medžioklėje įteisinimo, bet ir kitus – dėl prožektorių, šunų naudojimo medžioklėje bei kitus.

„Šis sprendimas (dėl lankų įteisinimo – BNS) yra neteisingas tiek turinio, tiek formos prasme. Galimi ministro asmeniniai pomėgiai nėra geras pagrindas veiksmams ministerijoje siūlant teisės aktus. Juo labiau, kad tiems pasiūlymams jau buvo nepritarta Seime“, – Žinių radijui antradienį sakė J. Neverovičius.

Anot jo, daug kritikos sulaukęs K. Mažeikos įsakymas neatitinka ir Teisėkūros pagrindų įstatymo, numatančio atvirumo, skaidrumo, visuomenės įtraukimo principus teisėkūros procese.

„Labai gerai, kad buvo sustabdytas Medžioklės taisyklių (dėl lankų naudojimo – BNS) galiojimas, bet manau, reikia stabdyti ir kitus punktus, kurie yra kontroversiški. Pavyzdžiui, yra toks punktas apie trukdymą medžioti, apie tai, kaip naudojami prožektoriai, kaip naudojami šunys medžioklėje, kaip sumažinamos zonos, kur negalima medžioti aplink valstybinius parkus, rezervatus. Taigi, visus tuos punktus reikėtų stabdyti, diskutuoti su visuomene ir priimti suderintus pagrįstus ir visuomenės lūkesčius atitinkančius sprendimus“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad priimtoms naujoms kontroversiškoms Medžioklės taisyklių nuostatoms nepritaria ir dauguma praktikuojančių medžiotojų.

Aplinkos ministras K. Mažeika praėjusią savaitę pasirašė įsakymą dėl medžioklės taisyklių pakeitimo. Juo nuo 2022 metų, be kita ko, būtų leidžiama ir medžioklė lankais.

Tai sulaukė ne tik opozicijos, bet ir valančiųjų kritikos, įsakymą sukritikavo taip pat ir premjeras Saulius Skvernelis bei Prezidentūra.

K. Mažeika gynėsi, kad leidimas medžioti lankais pagal jo įsakymą įsigaliotų tik 2022 metais, prieš tai apsvarsčius tai su visuomene, tačiau vėliau teigė pavedęs aplinkos viceministrei Rasai Vaitkevičiūtei parengti nedelsiant parengti įsakymą, kuriuo sustabdomas medžioklės taisyklių punktas, įteisinantis medžioklę lankais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA