Paskutinis šansas aplankyti Kauno zoologijos sodą: pasikeis neatpažįstamai | Kas vyksta Kaune

Paskutinis šansas aplankyti Kauno zoologijos sodą: pasikeis neatpažįstamai

BNS 2020/04/23 15:32
R. Tenio nuotr.

Šis sezonas – paskutinis, kai kauniečiai ir miesto svečiai prieš rekonstrukciją gal aplankyti Kaune įsikūrusį Lietuvos zoologijos sodą. 18 mln. eurų kainuosiantys atnaujinimo darbai prasidės jau kitąmet, o baigti juos planuojama iki 2023 metų vidurio.

Zoologijos sodas rekonstrukcijos metu neveiks, todėl prasidedantis sezonas – paskutinė proga jį aplankyti prieš ilgą pertrauką ir atsisveikinti su kai kuriais gyvūnais, kurių po rekonstrukcijos įstaigoje nebeliks.

„Tai paskutinis sezonas, praktiškai paskutinis šansas pamatyti zoologijos sodą, kokį turime šiandien, nes po poros metų jis keisis neatpažįstamai“, – spaudos konferencijoje vardijo laikinasis zoologijos sodo vadovas Benas Arūnas Noreikis.

[susije_video kurie=””]

18 mln. vertės rekonstrukcija

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, rekonstrukcijos metu bus pastatyti nauji voljerai stumbrams, lokiams ir vilkams, lūšims, ūdroms, beždžionėms, gepardams ir kitiems gyvūnams. Išlaikant autentiškumą, bus renovuotas senasis pastatas liūtams, pastatytas egzotariumas – šilumamėgiams gyvūnams skirtas pastatas su edukaciniu centru.

„Bus naujas egzotariumas, didelis pastatas, jame bus daug mišrių ekspozicijų: ir dykumos, džiunglės, naktinių gyvūnų, voljerų naujų, tinginių, varanų, liūtai turės naujas patalpas“, – pasakojo B. Noreikis.

Pasibaigus statyboms, vyks paruošiamieji darbai – bus apželdinama teritorija, užpildomi didžiuliai akvaterariumai, į naujus namus atvežama ir juose įkurdinama naujų rūšių gyvūnų.

„Dar atvyks meškos ateityje, gepardai. Kažkiek norime palikti ir siurprizų“, – vardijo zoologijos sodo vadovas. Vis dėlto su dalimi gyvūnų zoologijos sodui teks atsisveikinti: vienas jų – ruonis, kuris iškeliaus į Jūrų muziejų.

„Yra ir daugiau rūšių. Ruošiantis rekonstrukcijai, tie gyvūnai turės būti arba išvežti trumpam kažkur kitur, arba jie iškeliaus į kitus zoologijos sodus visam laikui. Visų pirma ruonis, kuris yra mūsų mylimas individas. Snieginiai leopardai gal iškeliaus, antilopė gnu, hiena, nykštukiniai begemotai“, – sakė B. Noreikis.

Renovacijos laikotarpiu zoologijos sodas bus uždarytas lankytojams, tačiau edukacinė veikla tęsis nepertraukiamai. „Yra numatyta, kad nuo šių metų pabaigos, nuo žiemos, ir užsidarysime porai metų“, – sakė įstaigos vadovas.

Naujų pastatų ir voljerų projektavimo darbai pradėti pernai vasarą, juos atlieka UAB „Simper“. Lietuvos zoologijos sodo infrastruktūros atnaujinimas finansuojamas ES lėšomis, projekto vertė – 18,3 mln. eurų. Valstybė finansuos 15 proc. projekto vertės.

„Pirminė projekto vertė buvo šiek tiek mažesnė, tačiau įvertinant gyvūnų gerovės sąlygas, tai, kad būtų išnaudojama visa esama infrastruktūra ir būtų kuo geriau suplanuota (…) iš tiesų ta suma padidėjo“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Pasak jo, projektas jau yra pabaigtas, artimiausiu metu jam bus prašoma statybos leidimo.

Virtualus sezono atidarymas

Penktadienį numatytas zoologijos sodo 82-ojo sezono atidarymas, tačiau dėl šalyje paskelbto karantino jis vyks virtualiu būdu: zoologijos sodo „Facebook“ paskyroje. Tiesioginių transliacijų metu nuo 10 val. vyks daugelio gyvūnų pristatymai.

Lietuvoje įvedus karantiną, zoologijos sodas nuo kovo 13 dienos lankytojams yra uždarytas. Atlaisvinus karantino reikalavimus, pirmadienį lankytojai vėl galės atvykti į zoologijos sodą, tačiau jie privalės laikytis reikalavimų: atvykti tik po du, nebent yra vienos šeimos nariai, laikytis saugių atstumų, nesibūriuoti.

„Deja, negalėsime daryti gyvūnų pristatymų, šėrimų, nes tai pritraukia daug žmonių vienu metu. Ir į uždaras patalpas, deja, negalėsime įleisti lankytojų“, – sakė B. Noreikis. Lankytojų skaičiaus zoologijos sodas riboti neketina.

Ne vienerius metus planuojami rekonstrukcijos darbai zoologijos sode užsitęsė dėl anksčiau neįvykusių viešųjų pirkimų. Zoologijos sodui nepavykus jų suorganizuoti, darbą perėmė Aplinkos ministerija.

Nerimaujama, jog užsitęsusios procedūros gali sukliudyti laiku baigti projektą, dėl ko gresia prarasti projektui skirtą finansavimą. Dėl netinkamai organizuoto šio projekto įgyvendinimo iš pareigų pernai buvo atleistas zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

„Mums tikrai kyla nemažai iššūkių kalbant apie projektų įgyvendinimą, nes tikrai turėjome problemų tiek su zoologijos sodo vadovybe, tačiau tie pokyčiai vyko ir pasibaigus karantinui jau esame pasiruošę skelbti konkursą direktoriaus pareigoms užimti, todėl tikrai stipriname kolektyvą, kad tas projektas būtų įgyvendintas sėkmingai“, – sakė K. Mažeika.

Zoologijos sodas Kaune atidarytas 1938 metais, jame šiuo metu yra apie 250 skirtingų gyvūnų rūšių ir apie 2000 gyvūnų. 2013 metais dėl prastos būklės Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija panaikino Kauno zoologijos sodo, kaip pilnateisio nario, statusą ir pakeitė jį į kandidato.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA