Šventiniu laikotarpiu – ryškus koronaviruso tyrimų sumažėjimas | Kas vyksta Kaune

Šventiniu laikotarpiu – ryškus koronaviruso tyrimų sumažėjimas

BNS 2020/04/14 11:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sumažėjusį koronaviruso tyrimų skaičių Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas Vytautas Zimnickas aiškina praėjusiomis šventėmis.

„Buvo šventinis periodas ir žmonės, kurie nejautė atitinkamos simptomatikos, neskubėjo tirtis, manau, galima vertinti tik per šią prizmę“, – BNS antradienį sakė V. Zimnickas.

Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamais duomenimis, per praėjusią parą šalyje buvo atlikti 1187 COVID-19 tyrimai, sekmadienį – 791 tyrimas. Prieš šventes atliekamų tyrimų skaičius siekė daugiau kaip 2 tūkst. per parą, o praėjusį ketvirtadienį ir buvo viršijęs 3 tūkstančius.

Karštąją koronaviruso liniją administruojančios Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis teigė, jog per šventinį savaitgalį skambučių skaičius smarkiai sumažėjo, mažiau žmonių buvo registruota tirtis mobiliuose patikros punktuose.

„Kad skambučių skaičius buvo gerokai mažesnis, tai visiškai akivaizdu. Tarkime, balandžio 10 dieną mes turėjome 2373 skambučius, 11-tą – 1453, 12-tą – 976, 13-tą – 1297. Jeigu vidurkis pas mus skambučių būdavo apie 4–5 tūkstančius, tai per praėjusių savaitę buvo akivaizdus skambinančiųjų skaičiaus į 1808 mažėjimas. Natūralu, kad (tirtis – BNS) mes užregistravom jų tiek, kiek atitiko kriterijus, pasireiškė simptomai“, – BNS sakė N. Mikelionis.

„Tendencija akivaizdi mažėjimo, be abejo, kad šventės turėjo įtakos, ir tai matosi ir iš skambinančiųjų skaičiaus sumažėjimo, net tūkstančio nesiekė, tai yra labai nedidelis skaičius. Žiūrėsim, kaip bus šiandien, pošventinė diena, šiai akimirkai mes turime kol kas tik 489 skambučius, tai tikrai nedidelis skaičius“, – pažymėjo Kauno GMP vadovas.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas V. Zimnickas prognozavo, kad sumažėjimas – laikinas, įvertinus ir tai, kad papildomai tyrimų reikės atlikti dėl COVID-19 protrūkio Nemenčinėje, kur infekcija nustatyta keliolikai siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojų. Taip pat bus tiriami globos ir slaugos namų Vilniaus rajone „Senevita“ globotiniai bei personalas, susirgus vienam iš darbuotojų.

„Manau, kad šiandien vėl grįšim į įprastą rimtą ir tų tyrimų vėl atsiras, juolab, kad numatytos tirti atskiros socialinės grupės, Nemenčinės situacija, manau, kad per šiandien–ryt dieną tie tyrimai grįš į normalius krūvius“, – teigė V. Zimnickas.

Laboratorijos vadovas tvirtino, kad priemonių tyrimams turima pakankamai: „Mums visko duota pakankamai, tiriamos medžiagos, tiek terpių, tiek tepinėlių, buvo skirta pagal kiekvieno rajono, regiono poreikius“.

Sekmadienį tyrimai buvo atliekami šešiose laboratorijose, nors įprastai dirba septynios valstybinės bei dar kelios privačios.

„Laboratorijų skaičius išlieka stabilus, ir tik padidėjus tyrimų kiekiams tos visos laboratorijos bus įjungtos į tą procesą“, – teigė V. Zimnickas.

Lietuvoje per pirmadienį nustačius aštuonis naujus koronaviruso atvejus, bendras patvirtintų užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 1070.

Kaip skelbia Sveikatos apsaugos ministerija, per pirmadienį buvo ištirti 1187 ėminiai, iš viso iki šiol ištirta 42690 ėminių.

Dėl koronaviruso infekcijos mirė 24 žmonės, pasveikusiu laikomas 101 asmuo. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, tarp pasveikusiųjų yra 15 sveikatos priežiūros specialistų, vienas iš jų – farmacininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA