Oficialu: Lietuvoje pratęsiamas karantinas, bus privaloma dėvėti kaukes (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Oficialu: Lietuvoje pratęsiamas karantinas, bus privaloma dėvėti kaukes (papildyta)

BNS 2020/04/08 13:47
Policijos nuotr.

Vyriausybė trečiadienį dviem savaitėms pratęsė karantiną, bet švelnins kai kurias sąlygas.

„Karantino režimas pratęsiamas iki balandžio 27 dienos 24 valandos 00 minučių“, – posėdyje sakė sprendimą pasiūlęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vyriausybės nutarimu leista augalų, sėklų, trąšų prekyba lauko sąlygomis specializuotose vietose. Iki šiol per karantiną bet kokia prekyba, išskyrus maisto ar kitas būtinas prekes, kaip degalai, nebuvo leidžiama.

Vyriausybė švelnina sąlygas dėl visų užsieniečių – nuspręsta, kad jie galės atvykti į šalį, jei jų šeimos nariai, t. y. tėvai, vaikai, sutuoktiniai, globėjai, yra Lietuvos piliečiai. Kaip ir iki šiol, į šalį taip pat galės atvykti ir visi kiti ne Lietuvos piliečiai, turintys teisę gyventi ar dirbti Lietuvoje.

Iki šiol užsieniečiams buvo uždrausta atvykti į Lietuvą, nebent jie turi leidimą gyventi šalyje, yra diplomatai, vykdo tarptautinius pervežimus.

Ši nuostata sulaukė daugiausiai diskusijų sprendžiant, ar suteikti teisę karantino metu susijungti ir Lietuvoje legaliai gyvenantiems ar dirbantiems užsieniečiams su savo šeimomis, ar taikyti tokias išimtis tik Europos Sąjungos piliečiams. Galiausiai apsispręsta grįžti prie formuluočių, apimančių visus užsieniečius ir leidžiant į Lietuvą atvykti jų šeimoms.

„Šeimų mes negalime išskirti ir viskas. Tą ir reikia parašyti juodu ant balto. Kokia gali būti „trečiųjų šalių“ ar „penktųjų šalių“? Jei yra šeima ir kažkas turi teisę gyventi, sutuoktinis privalo turėti galimybę susijungti su šeima“, – pabrėžė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Vyriausybė trečiadienį taip pat suteikė galimybę išimties tvarka gavusiems leidimą atvykti į Lietuvą per bet kurį pasienio punktą, suderinus tai su Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Šiuo metu tai leidžiama tik per du pasienio punktus su Lenkija ir Latvija.

Vyriausybė taip pat sugriežtino krovininio transporto vairuotojų kontrolę, jei šiems pasienio patikros punktuose nustatomas karščiavimas ar kiti koronaviruso simptomai. Pasak A. Verygos, korekcija „leistų neįleisti jų jau prie sienos“. Įprastai krovininis transportas į Lietuvą yra įleidžiamas, siekiant neriboti prekių judėjimo.

Sprendime atsirado ir daugiau sugriežtinimų: Vyriausybė taip pat pakeitė rekomendaciją dėvėti apsaugines veido kaukes „ar kitas priemones“ į privalomą nurodymą tai daryti – jis įsigalios nuo penktadienio.

Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, Lietuvoje karantinas įvestas kovo 16 dieną. Jo metu uždarytos mokyklos, darželiai ir universitetai, draudžiama daugumos parduotuvių, kavinių veikla.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA