Kauno koronaviruso dienoraštis #13 | Kas vyksta Kaune

Kauno koronaviruso dienoraštis #13

Skaitytojų nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kaune tęsiasi karantinas, o „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai toliau raportuoja apie miesto kasdienybę, kuri kelia nerimą dėl žmonių silpnybių. Atšilus orui, kauniečiai sunkiai nustygsta namuose – kas aktyviai leidžia laisvalaikį, kas saulutės atokaitoje girtuokliauja. Kas žolę svilina, kas konteinerius lydo. Vaistinės, anot skaitytojų, verčiasi abejotinomis verslo praktikomis, tuo metu priverstinai izoliuoti gyventojai netveria be velnio lašų.

Kurjerio prašė atvežti degtinės

Įvedus Kaune karantiną daugėja darbo ne tik siuntų tarnyboms, maisto išvežiotojams į namus, elektroninės prekybos vykdytojams, bet ir privatiems vairuotojams, kurie šiomis sudėtingomis dienomis siūlo savo paslaugas pristatyti reikalingas prekes ar siuntas tiesiai į namus.

„Bolt“ pavežėjo paslaugas teikiantis kaunietis Andrius Vosylius nuo pirmųjų karantino dienų ėmė gauti įvairių užsakymų pristatyti gyventojams prekes į namus. Su saugaus pristatymo ir atsiskaitymo taisyklėmis susipažinęs vyras ėmėsi ne tik komercinės veiklos, bet ir savanoriauja – pristato į Kauno gydymo įstaigas labdaringus Kauno restoranuose pagamintus pietus.

Tačiau keli skambučiai vyrui nesuteikė pozityvių minčių. „Paskambinęs vyras paprašė atvežti į vieną Kauno viešbutį nupirktą siuntinuką iš prekybos centro. Kai gavau užsakymą, pasijaučiau nelabai gerai. Jis prašė nupirkti du butelius degtinės, du pakelius cigarečių ir pakelį sulčių“, – apie vieną iš užsakymų pasakojo Andrius.

Kaunietis A. Vosylius sulaukė užsakymo pristatyti į viešbutį degtinės / Asm. archyvo nuotr.

Perskambinęs vyras suprato, kad užsakovas yra priverstinėje izoliacijoje, todėl intuityviai priėmė sprendimą tokio prašymo visgi nevykdyti. „Net nepasijaučiau blogai mandagiai atsakęs, kad neturėsiu galimybės įvykdyti šio užsakymo. Mano prioritetas yra žmonės, kuriems šiomis dienomis tikrai reikia pagalbos. Ypač atsakingai žiūriu į vyresnių žmonių, kuriuos dažniausiai aprūpina vaikai, užsakymus. Taip pat šeimas, ne visada savo poreikių tenkinimui randančias patogų pristatymo laiką per kitas elektronines maisto pristatymo platformas“, – sako Andrius.

Jis prisipažįsta, kad maisto supirkimas kitiems žmonėms nėra lengvas darbas, jam sugaišta tikrai daug laiko. Bet nesiskundžia, nes šiomis dienomis tokia paslauga yra labai reikalinga, o atsakingai į savo darbą žiūrinčio kurjerio paslauga nemažai žmonių gali išvaduoti nuo papildomų rūpesčių ir pavojaus apsipirkimo spūstyse užsikrėsti pavojinga infekcija.

Paklaustas, ar nebijo vaikščiodamas po parduotuves pats „pasigauti“ koronavirusą, Andrius šypsosi ir sako, kad visada dėvi kaukę, rankas saugo pirštinėmis ir nuolat naudoja dezinfekcinį skystį, kuris jau tapo jo talismanu. „Išmokau palikti žmonėms pirkinius per atstumą, beveik visi atsiskaito elektroniniu būdu. Manau, kad tai tikrai saugiau nei patiems eiti į parduotuvę, ypač, jei patenkate į rizikos grupę.

Iki karantino Andrius organizavo ir vedė renginius, yra charizmatiška ir įdomi asmenybė, o kurjerio darbas jam dabar – ir vienintelis pragyvenimo šaltinis, ir savirealizacija, ir būdas būti naudingu visuomenei.

Kaukių pardavimo ypatumai

Antradienį keletas kauniečių pasidžiaugė, kad miesto vaistinėse pagaliau pradėtos pardavinėti medicininės kaukės. Tiesa, jų kainos kauniečius gerokai šokiravo. „Už 50 vnt. paprastų kaukių – beveik 50 eurų“, – suglumę jautėsi pirkėjai.

Viena kaunietė pranešė, kad kaukes vaistinėse parduoda ir vienetais. Tačiau paprašiusi 20 vnt., suprato, kad higieniško požiūrio nesulauks. „Kaukę vaistininkė skaičiavo tomis pačiomis pirštinėmis, kuriomis prieš tai ėmė iš kito žmogaus grynus pinigus, dėjo ant prekystalio, ant kurio buvo kitos prekės. Ir dar kartą skaičiavo vėl visas liesdama iš naujo. Pasakiau, kad gal tiek jau to – nepirksiu“, – pasakojo moteris.

Jos manymu, vaistininkai turėtų kaukes iš anksto steriliai supakuoti į atskiras pakuotes mažesniais kiekiais, o ne skaičiuoti klientams paprašius. „Suprantu, kad daugeliui žmonių šiomis dienomis labai brangu nupirkti visą sterilią pakuotę, gerai, kad pardavinėja ir vienetais, bet turėtų kažkaip labiau pasirūpinti išankstiniu saugiu sterilių kaukių supakavimu“, – sakė ji.

Pavasarinė kauniečių dezinfekcija ugnimi

Kaip fiksavo skaitytojai, šiltą antradienį gyventojai nusprendė imtis neleistino pavasarinio apsitvarkymo – kaunietis pastebėjo pamiškėję žolę deginantį pagyvenusį vyrą.

Deginama žolė / Skaitytojų nuotr.

Kita skaitytoja įamžino Šiaurės prospekte, priešais „Maxima“ parduotuvę, liepsnų apniktą požeminį šiukšlių konteinerį. Gal šitaip miestiečiai tikisi apvalyti viešas vietas nuo koronos? Mūsų visų turto gadinimas bei papildomas vargas ugniagesiams – ne pati geriausia išeitis.

Be to, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai kovo pabaigoje pradėjo rengti reidus populiariose gyventojų susibūrimo vietose ir garsiakalbiais informuoti juos apie karantino sąlygų laikymąsi bei gaisrų prevenciją atvirose teritorijose.

„Kadangi pastaruoju metu šalyje padidėjo žolės gaisrų skaičius, reidų metu bus siekiama atkreipti gyventojų dėmesį į šią problemą ir informuoti juos apie šių gaisrų pavojų“, – rašyta ugniagesių pranešime žiniasklaidai. Gyventojams už sausos žolės deginimą gresia baudos nuo 30 iki 300 eurų.

Kas sportuoja, kas butelį suka

„Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos stadionas. Visada pilna vaikų žaidimų aikštelėje, niekas nesilaiko karantino“, – kamuolį spardančius ir dviračiu ratus sukančius vaikus fiksavo Žydrūnas.

Nors karantino metu būriuotis potencialiai nesveika, kai kur susirinkęs jaunimas save žaloja ir be koronaviruso. O gal tai organizmo dezinfekcija? Kas ugnimi, kas karštu skystimu.

„Vėl Bajorų g. 5, Kaune. Kieme sėdi kokie 10 jaunuolių, geria. Skambinome policijai – nereguoja. Baisu, kad ko nepadarytų mašinoms ar buto langams“, – pasakojo nuotraukomis pasidalyti nepanorusi kaunietė.

Situacija panaši ir Ukmergės gatvės daugiabučių kiemuose, Rietavo gatvės sporto aikštynuose. Čia būreliais dienas stumiantį jaunimą skaitytojai mato jau ne pirmą kartą.

Vaikai žaidimų aikštelėje / Skaitytojų nuotr.

Pirko 10 – gavo 45

„Girdėjau, kad vaistinės gavo kaukių papildymą. Nueinu nusipirkt. Kaina 0,90 Eur… Oho. Nusiperku 10 vnt., sumoku 9 Eur. Tik grįžus čekyje pastebiu, kaip gudriai sužaidė norinčios užsidirbti vaistinės! 45 vnt. po 0,20 Eur“, – keistus prekių apskaitos manevrus komentavo Violeta.

Realiai gavo 10 kaukių, o formaliai – 45 / Skaitytojų nuotr.

Tuo metu, anot akylų kauniečių, internetinėse parduotuvėse kai kurie prekybininkai nė kiek nesibodi kelti paklausių prekių kainų. „Kur kainų ribojimas būtinajai prekei, dezinfekcijai? Kovą kainavo 1,52 Eur, dabar – 2,3 Eur“, – piktinosi skaitytojas.

Pabrangęs dezinfekantas / Skaitytojų nuotr.

Parengta pagal portalo „Kas vyksta Kaune“ bendruomenės narių informaciją.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Kauno koronaviruso dienoraštis – tai subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis paremtas straipsnių ciklas, kuriame kviečiame kauniečius dalintis savo pastebėjimais. Portalo „Kas vyksta Kaune” redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis, iš kurių sudaromi dienoraščio įrašai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA