S. Skvernelis: nuo balandžio bus keliami medikų atlyginimai | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: nuo balandžio bus keliami medikų atlyginimai

BNS / Milena Andrukaitytė 2020/04/02 18:17
Asociatyvi / Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį pranešė, kad nuo balandžio mėnesio keliami visų medikų atlyginimai.

Tam papildomai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo bus skirta apie 130 milijonų eurų. Medikų darbo užmokesčio fondas didės 18 procentų.

„Iššūkiai ir grėsmės verčia priimti greitus sprendimus. Ką tik priėmėme sprendimą didinti medikų atlyginimus. Ne priedus – atlyginimus“, – feisbuke paskelbė premjeras.

Anot jo, šis pakėlimas buvo planuotas nuo rugsėjo, tačiau su finansų ir sveikatos apsaugos ministrais sutarta, kad algos kyla nuo balandžio pradžios.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atstovė Lina Bušinskaitė BNS patvirtino, kad šiam padidinimui įstatymų keisti nereikės, tam pakaks sveikatos apsaugos ministro ir Valstybinės ligonių kasos vadovo įsakymų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad bus ankstinamas galutinis medikų atlyginimų didinimo etapas, dėl kurio buvo sutarta pasirašant susitarimą su medikų profesinėmis sąjungomis: medikų algos didės jau balandį, o ne rugsėjį, kaip buvo numatyta anksčiau.

„Dabar yra tinkamiausias metas įgyvendinti mūsų susitarimą su profesinėmis sąjungomis. Tai, ką šiuo metu daro medikai, yra neįkainojama, tai – žygdarbis vardan Lietuvos žmonių. Didesnis darbo užmokestis bus bent nedidelė kompensacija ir paskatinimas tiems, kurie šiuo metu rizikuoja savo sveikata ir gyvybe“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

Ministerijos teigimu, paskelbti sprendimai reiškia, kad pagal susitarimą su profesinėmis sąjungomis gydytojų vidutinis atlyginimas turi pasiekti 3250, o slaugytojų – 1625 eurus.

SAM skaičiavimu, praėjusių metų rugsėjį gydytojų vidutinis darbo užmokestis, palyginti su metų pradžia, didėjo 11 proc., o slaugytojų – 10 proc. Tam buvo didinti gydymo paslaugų įkainiai ir papildomai skirta 41,5 mln. eurų nuo 2019 metų rugsėjo suteiktų gydymo paslaugų išlaidoms apmokėti.

Premjeras savo pasisakyme taip pat pažymėjo, kad priedai medikams, dirbantiems koronaviruso židiniuose, bus keliami dar papildomai. Tam Seime antradienį bus teikiamos pataisos.

Valdantieji „valstiečiai“ Seime registravo pataisas, kad ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams atlyginimų koeficientai būtų didinami nuo 60 iki 100 procentų.

Padidinti atlyginimai būtų skaičiuojami nuo karantino pradžios. Karantinas šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą buvo paskelbtas kovo 16 dieną.

Pataisas „valstiečiai“ registravo, kai šią savaitę Seime susikirtus valdantiesiems ir opozicijai nepavyko priimti kitų pataisų dėl medikų algų kėlimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA