Vienkartinių priemonių politika Kauno klinikinėje ligoninėje pribloškė: kažkoks kosmosas | Kas vyksta Kaune

Vienkartinių priemonių politika Kauno klinikinėje ligoninėje pribloškė: kažkoks kosmosas

D. Žeimytės-Bilienės „Facebook“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Penktadienį popiet žinomos žurnalistės, laidų vedėjos Daivos Žeimytės-Bilienės „Facebook“ paskyroje patalpintas įrašas tiesiog išsprogdino socialinį tinklą. Pasirodo, Kauno klinikinėje ligoninėje panaudoti vienkartiniai kostiumai užuot utilizavus dedami į vardinius maišus ir kaupiami. Gydymo įstaigos atstovų teigimu, kol kas apsaugos priemonių užtenka – šios aprangos laikomos juodai dienai, o darbuotojų ir pacientų sveikata nerizikuojama.

„Čia yra vienkartiniai rūbai, sudėti po gydytojų pamainos Kauno infekcinėje ligoninėje. Man rašo, kad sistema dabar ten tokia – nusirengi ir įdedi į maišą. Užrašai vardą. Atėjęs sekančią pamainą susirandi savo maišiuką ir rengiesi vėl. Rengiesi dar kartą. Vienkartinius rūbus. Infekcinėje ligoninėje. Suprantat? Kosmosas kažkoks“, – piktinosi D. Žeimytė-Bilienė.

Jos žiniomis, ligoninė taupo, nes neturi apsaugos priemonių. „Žiūriu aš į tuos maišus ir galvoju – ar kas nors iš priimančių sprendimus realiai supranta kokioj, atsiprašau už tą žodį, šūdinoj situacijos yra mūsų medikai? Gal jiems reikia tuos rūbus atvežti ir paprašyti apsirengti, kad suprastų?“ – apmaudo neslėpė žurnalistė.

Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad darbuotojų sveikata gydymo įstaigai yra visų svarbiausia tiek dėl žmogiškumo, tiek dėl atsakomybės prieš visuomenę, „nes kas daugiau, jei ne medikai kovos su pavojinga liga“.

„Apsauginiai kostiumai dedami į atskirus individualius maišelius iki tol, kol nepatvirtinama diagnozė. Jie būna panaudojami tik po vieną kartą einant pas tą patį pacientą. Jei stebimam pacientui diagnozuojamas COVID-19, visas sukauptas rinkinys iškart utilizuojamas. Jei paaiškėja, kad pacientas neserga COVID-19, kostiumai vėl panaudojami kitam ciklui to paties darbuotojo.

Nuo vasario pradžios stebėjome apie 300 pacientų, kuriems COVID-19 diagnozė nepasitvirtino. Kiekvienam pacientui per parą panaudojama iki 6 komplektų brangių kostiumų“, – aiškino S. Tvirbutas, patikinęs, kad po kiekvieno vizito pas koronavirusu sergančius pacientus vienkartiniai kostiumai be išimties išmetami.

Rengiantis įvairiems pandemijos masto variantams, nurodė jis, nuspręsta nemesti brangių apsaugos priemonių, nes neaišku, kiek resursų dar gali prireikti.

Vienkartinių priemonių kaupimo politika, pridėjo S. Tvirbutas, taikoma tik tuo atveju, jeigu tai nesukelia nė menkiausio pavojaus darbuotojų bei pacientų sveikatai. Jis patikslino, kad šiuo metu iš esmės naudojami nauji kostiumai ir apsaugos priemonių yra pakankamai, bet specialios aprangos kaupiamos juodai dienai, jei pandemija išsiplėstų ir priemonių pradėtų rimtai trūkti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA