Rekomendacijos gyventojams apie dezinfekcinius skysčius ir kaukių dėvėjimą | Kas vyksta Kaune

Rekomendacijos gyventojams apie dezinfekcinius skysčius ir kaukių dėvėjimą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl karantino metu įvestų įvairių papildomų draudimų ir rekomendacijų, visuomenė vis rimčiau žiūri į jų paisymą. Tačiau kasdieniame gyvenime ne vienas susiduria su žinių trūkumu, kokie skysčiai tinkami dezinfekcijai, kaip dėvėti ir, ar dėvėti apsaugines kaukes, kiek laiko išsilaiko virusai ant paviršių. Portalas „Kas vyksta Kaune“ gavo oficialius Sveikatos apsaugos ministerijos atsakymus į kauniečiams rūpimus klausimus.

Įvairių paviršių dezinfekcija

Sveikatos apsaugos ministerija, vadovaudamasi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijomis, aplinkos valymui ir dezinfekcijai ne sveikatos priežiūros įstaigose (namuose, viešosiose įstaigose, transporto priemonėse, švietimo įstaigose ir kitur, kur COVID-19 patvirtinti atvejai (asmenys) dirbo, gyveno, lankėsi) rekomenduojama naudoti medžiagas, pateiktas žemiau lentelėje.

Labiausiai COVID-19 virusą veikia 0,1 proc. natrio hipochlorito tirpalas. Tokį tirpalą galima pasigaminti praskiedus santykiu 1:50 buitinį baliklį, kurio pradinė koncentracija 5 proc. Paviršius, kuriuos gali sugadinti natrio hipochloritas, reikia valyti 70 proc. koncentracijos etanoliu, prieš tai paviršius nuvalius neutraliu plovikliu.

PAPILDYTA 2020.03.25 d. 16:30 val.

Ruošiant išsamią publikaciją apie dezinfekcinių skysčių naudojimą prieš COVID-19 sukėlėjus, portalas „Kas vyksta Kaune“ gavo Kaune įsikūrusios AB „HIGĖJA“ gamybininkų atsakymus į mūsų klausimą, ar galima jų firminėje parduotuvėje įsigyti minėtos koncentracijos skysčio ir, kaip jį reiktų tinkamai vartoti buityje. Visų pirma jie pabrėžė, kad AB „HIGĖJA“ gaminiai su chloru yra skirti tik profesionaliam naudojimui, todėl eiliniams vartotojams neparduodami. Dažniausias šios prekės užsakovas – maisto pramonė ir viešojo maitinimo sektorius.

„Natrio hipochloritas yra labai efektyvus naikinant šį baisų virusą, tačiau naudojant šį produktą buityje, gali iškilti tam tikros problemos. Tai yra stipriai šarminis produktas. Šie produktai yra ėsdinantys, stipriai pažeidžia akis, odą. Jie yra skylantys. Todėl prieš naudojant reiktų turėti produkto Saugos duomenų lapą, kuriame nurodomos apsaugos priemonės“, – rašo mums „HIGĖJA“ atstovai.

AB „HIGĖJA“ specialistai suabejojo, ar eilinis vartotojas turės ir skaitys tokį dokumentą. „Pasak jų, darant darbinius tirpalus, reikia būtinai naudoti pirštines, akinius. Be to, šie produktai skyla ir reikia gerai vėdinti patalpas. Produktai taip pat gali gadinti paviršius. Manau, buityje nereiktų eksperimentuoti su šiuo produktu. Veiksmingu alternatyvų šiam produktui – yra“, – rekomenduoja įmonės specialistai.

(papildymo pabaiga)

Ištirtos skirtingus koronavirusus veikiančios cheminės medžiagos:

Antimikrobinė medžiaga Koncentracija Tirti koronavirusai
Etanolis 70% HCoV-229E, MHV-2, MHV-N, CCV, TGEV
Natrio hipochloritas 0,1-0,5%

0,05-0,1%

HcoV-229E

SARS-CoV

Povidono jodas 10% (1% jodo) HCoV-229E
Gliutaraldehidas 2% HcoV-229E
Izopropanolis 50% MHV-2, MHV-N, CCV
Benzalkonio chloridas 0,05% MHV-2, MHV-N, CCV
Natrio chloritas 0,23% MHV-2, MHV-N, CCV
Formaldehidas 0,7% MHV-2, MHV-N, CCV

Paaiškinimai: žmogaus koronavirusus 229E (HCoV-229E), pelių hepatito virusus (MHV-2 and MHV-N), arklių koronavirusus (CCV), gastroenterito virusus (TGEV), ir ūmaus sunkaus respiracinio sindromo koronavirusus (SARS-CoV)1

Dėmesys turi būti skiriamas dažnai liečiamiems paviršiams, sienų, langų, tualeto ir vonios kambario paviršiams. Visus tekstilės gaminius (pvz., patalynę, užuolaidas ir kt.) rekomenduojama skalbti ne žemesnėje nei 60°C temperatūroje su skalbikliu. Jei dėl audinių ypatybių negalima naudoti karšto vandens, skalbiant tekstilę reikia naudoti specialias chemines medžiagas (pvz., baliklį ar natrio  hipochlorito turinčių produktų, skirtų tekstilės gaminiams).

Rankų dezinfekcija

Tam skirtos dezinfekcinės priemonės, kurių pagrindą sudaro alkoholis, nėra labiau veiksmingos ar naudingos nei rankų plovimas. Įprastas rankų plovimas su muilu ir vandeniu užtikrina odos mikroorganizmų pašalinimą ir to pilnai pakanka buityje.

Rankų plovimui rekomenduojama naudoti skystą muilą be antimikrobinių priedų, neutralaus ph, dozatoriuose. Kietas muilas nerekomenduojamas viešose vietose, tačiau gali būti naudojamas namuose, jei juo naudojasi vienas žmogus ar šeimoje niekas neserga užkrečiamąja liga.

Plauti reikėtų vėsiu vandeniu, nes karštas vanduo nuriebalina, skatina odos pabrinkimą (patinimą), išsausėjimą.

Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, rekomenduojama naudoti alkoholinius antiseptikus (dezinfekavimo priemones). Tinkamas jų naudojimas nužudo daugumą mikroorganizmų ant rankų ir užkerta kelią ligoms plisti. Rekomenduojamas naudoti ne mažesnis nei  60 proc. alkoholinis antiseptikas.

Rankų dezinfekavimo priemonės efektyvios ir yra naudojamos jei rankos vizualiai nesuterštos išskyromis, t. y. švarios.  Jei rankos nešvarios, prieš naudodami alkoholio turinčius rankų dezinfekavimo skysčius, rankas vis tiek reikia nuplauti vandeniu su muilu. 

Kiek laiko virusas išlieka gyvybingas

Remiantis nauju tyrimu, naujasis koronavirusas, sukeliantis COVID-19 ligą, gali išlikti nuo kelių valandų ore iki kelių dienų ant paviršių.  

Antradienį „New England Journal of Medicine“ (NEJM) paskelbti tyrimai rodo, kad SARS-CoV-2 buvo aptinkamas iki keturių valandų ant vario ir nuo dviejų iki trijų dienų ant plastiko ir nerūdijančio plieno, o iki 24 valandų – ant kartono.

Medicininių kaukių dėvėjimas

Medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (SARS-CoV-2) prevencijos priemonių viruso paveiktose teritorijose. Tačiau vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu.

Medicininių kaukių dėvėjimas, kuomet nėra indikacijų,  sukelia klaidingą saugumo jausmą, kuomet gali būti pamirštos kitos svarbios prevencijos priemonės, tokios, kaip rankų higiena. Be to, netaisyklingas kaukių dėvėjimas gali sumažinti jos veiksmingumą.

Medicinines kaukes rekomenduojama užsidėti pasireiškus kvėpavimo takų infekcijos simptomams. Jos kosint ar čiaudint sulaiko kvėpavimo takų sekretus ir gali apsaugoti šalia esančius žmones nuo galimo užsikrėtimo. Jei sergantis asmuo medicininės kaukės dėvėti negali, kaukę rekomenduojama dėvėti jį slaugantiems asmenims.

Jei veido kaukė (chirurginė kaukė) yra dėvima, svarbi teisinga jos padėtis ant veido. Ją sureguliuoti (pritaikyti) galite metaliniu nosies spaustuku, kad būtų pasiektas tinkamas pritaikymas.

Jei medicininės kaukės yra dėvimos, patarimai kaip tinkamai jas naudoti:

  • Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad pilnai dengtų burną ir nosį ir surišti taip, kad tarp kaukės ir veido būtų kuo mažiau tarpų;
  • Dėvėdami kaukę, nelieskite jos rankomis;
  • Nusiimdami kaukę nelieskite rankomis pačios kaukės, tik raištelius;
  • Nusiėmus kaukę arba ją palietus, nusiplaukite rankas;
  • Pakeiskite kaukę nauja, kuomet dėvima tampa drėgna;
  • Vienkartinių kaukių pakartotinai nenaudokite;
  • Panaudotas vienkartines kaukes po kiekvieno naudojimo išmeskite;
  • Niekada nenaudokite medžiaginių (medvilnės ar marlės) kaukių.

Pasivaikščiojimai gamtoje

Asmenims, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems asmenims, negalima. Išeiti į lauką galima tik tuo atveju, jeigu  asmuo tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, buvimas savo balkone, terasoje, nuosavame kieme, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Visiems kitiems žmonėms, kuriems netaikomi izoliavimosi (saviizoliacijos) reikalavimai, reikėtų vadovautis vienu principu – saugus atstumas. Tad visiems, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų apie 2 metrų atstumą (pavyzdžiui, nuosavas kiemas, sodas, miškas, parkas ir pan.).

Tokių pačių sąlygų turėtų laikytis ir tėvai su vaikais, taip pat naminių gyvūnų turintys gyventojai. Jie savo pasivaikščiojimams ir žaidimams turėtų rinktis tokias vietas, kuriose būtų galima išlaikyti 2 metrų atstumą nuo žmonių.

Tad pamačius žaidimų aikštelę ar smėlio dėžę, kurioje jau žaidžia viena šeima su vaikais, reikėtų pasivaikščioti ir paieškoti kitos aikštelės. Vaikų saugumu visų prima turi pasirūpinti tėvai. Tad tėvų pareiga šiuo metu yra paaiškinti vaikams tokio elgesio priežastis ir tikslus. Taip pat atkreipti dėmesį, kad vaikai nežaistų kontaktinių žaidimų, išlaikytų saugų atstumą vienas nuo kito.

Sportas ir bendravimas

Sportuoti lauke galima tik tokiu atveju, jei žmogui netaikoma 14 dienų izoliacija. Visgi sportuojant taip pat būtina laikytis visų sveikatos saugumo rekomendacijų, vengti masinių susibūrimo vietų, socialinių kontaktų.

Pažintinių takų, parkų, apgultis yra nepageidaujamas reiškinys karantino metu. Žmonių susibūrimai draudžiami tiek viduje, tiek lauke.

Taip pat primename, kad kosėti ir čiaudėti privalome prisidengti nosį ir burną servetėle, jei jos neturime – sulenkta alkūne.

Šiuo metu Lietuvoje nustatyti 51 ligos atvejis, 1 ligonis – pasveiko. Sergamumo situaciją Lietuvoje galite stebėti nuolat atnaujinamame žemėlapyje čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA