Lietuvoje – pirmasis koronaviruso atvejis, kai asmuo užsikrėtė šalies viduje (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje – pirmasis koronaviruso atvejis, kai asmuo užsikrėtė šalies viduje (papildyta)

BNS, DELFI 2020/03/18 15:43
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje užfiksuotas pirmasis koronaviruso atvejis, kai asmuo užsikrėtė šalies viduje nuo iš Jungtinės Karalystės sugrįžusio artimojo, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Turime pirmąjį klasterinį atvejį, asmenį, kuris užsikrėtė jau Lietuvoje nuo parvykusio asmens. Tai yra klasterinis atvejis, mes jį galime atsekti. Tai yra šeimos nariai. Užsikrėtė šeimos narys nuo šeimos nario, parvykusio iš užsienio“, – sakė A. Veryga.

Anot ministro, jau Lietuvoje nuo artimojo užsikrėtęs asmuo yra vyresnio amžiaus, priklausantis rizikos grupei.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad minėtas asmuo grįžo iš Jungtinės Karalystės kovo 11-ąją ir nesilaikė nurodymų 14 dienų izoliuotis, lankėsi pas odontologus.

Vyriausybės sprendimu grįžus iš bet kurios užsienio šalies 14 dienų izoliavimasis Lietuvoje yra privalomas.

Papildyta 15:50 val.

Kaip praneša DELFI, šis atvejis dar kartą įrodė, kaip svarbu laikytis nustatytų taisyklių – karantino reikalavimų, izoliavimosi, socialinių kontaktų vengimo. Grįžus iš bet kurios užsienio šalies 14 dienų izoliavimasis yra privalomas.

SAM primena, kad infekcija ypač pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems lėtinių ligų, silpną imunitetą. Jiems rekomenduojama likti namuose, neiti į parduotuves, vaistines. Jai gali pasirūpinti artimieji, kaimynai, socialiniai darbuotojai ar savanoriai.

Apie tuos, kurie pažeidžia karantino, gyventojai prašomi pranešti telefonu 112 – nuo mūsų visų priklauso, ar galėsime kuo greičiau užkirsti kelią viruso plitimui.

Visą parą žmonės pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju, gali pasikonsultuoti nemokamu numeriu 1808.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Pajutus ligos simptomus būtina skambinti 1808 (nemokamai, visoje Lietuvoje, visą parą). Primenama, kad atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso plitimo visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje pirmadienį prasidėjo karantinas. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Tai reiškia, kad įsigaliojo taisyklės, kurių privalu laikytis visiems Lietuvos gyventojams, įstaigoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA