Papasakojo, kaip veikia „trikojus“ gatvėse galintys užfiksuoti įrenginiai | Kas vyksta Kaune

Papasakojo, kaip veikia „trikojus“ gatvėse galintys užfiksuoti įrenginiai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos gatvėse ir keliuose nuo sausio pirmos pusės pasirodžius kilnojamiems greičio matuokliams, dėl griežtos kontrolės susirūpinę vairuotojai ėmė ieškoti alternatyvų, kaip apie šiuos, sunkiai kelyje pastebimus įrenginius, sužinoti anksčiau. Nors apie „trikojų“ buvimo vietas informuoja socialinio tinklo „Facebook“ grupės, prekybininkai vis dažniau pastebi, kad išaugo radarų detektorių paklausa.

Kaip skelbiama LNK žinių reportaže, radarų detektoriai vairuotoją informuoja, kad jo kelyje yra pastatytas greitį matuojantis įrenginys. Įprastai tokie radarų detektoriai būdavo naudojami norint žinoti, kur stovi stacionari greičio matavimo įranga, tačiau kalbinto eksperto Žilvino Malinausko teigimu, naujausia tokia įranga gali užfiksuoti ir mobilius greičio matuoklius.

„Trikojis“ radaras turi nufotografuoti valstybinį numerį, tą jis gali padaryti maždaug iš 50 metrų. Detektorius gali užfiksuoti lazerio spindulį maždaug iš 500 metrų atstumo“, – pasakoja Ž. Malinauskas.

Pasak Ž. Malinausko, tokiu atveju, žmogus turi dar 400 metrų tam, kad sumažintų greitį. LNK žinios išbandė radarų detektorių ir užfiksavo, kaip įrenginys „trikojo“ naudojamą lazerio spindulį pastebėjo, kai greičio kontrolės įrenginys nuo automobilio buvo maždaug už 450 metrų atstumu.

Visgi radarų detektoriai veikia ne visada. Ž. Malinausko teigimu, geriausiai jie veikia ir didžiausiu atstumu trikojus „aptinka“ geromis oro sąlygomis, taip pat ten, kur nedaug trukdžių bei užmiestyje.

„Didžiausias atstumas yra užmiestyje, kažkokioje lygioje vietoje. Mieste, kadangi daugiau trukdžių, eismo, daugiau dalykų, kurie lazerio signalą atspindi, atstumas gali būti mažesnis“, – komentavo Ž. Malinauskas.

Kaip teigiama LNK žinių reportaže, nuo Naujųjų metų, kai policijos pareigūnai ėmė naudoti trikojus, radarų detektorių pardavimai išaugo beveik tris kartus.

Tačiau ne visi įžvelgia radarų detektorių naudą. Osvaldas Orda, „Radijo ryšio sistemų“ vadovas, pabrėžė, kad dažniausiai radarų detektorius „trikojį“ užfiksuoja iki jo likus 150-170 metrų, taigi stipriai viršijančiam greitį toks įrenginys niekuo nepadės.

Policijos pareigūnų teigimu, naudoti radarų detektorius – legalu, pagrindinė tokio įrenginio funkcija yra perspėti apie priekyje esantį greičio matuoklį, lygiai taip pat, kaip tą daro ir kelio ženklai.

Pareigūnai taip pat ragina dėmesį sutelkti į tai, kad Kelių eismo taisyklės nebūtų pažeidžiamos, o ne į būdus, kaip išvengti baudų už greičio viršijimą.

Reportaže pabrėžiama ir tai, kad nors Lietuvoje tokius prietaisus naudoti galima, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje jie yra draudžiami.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA