Iš griūvančio pastato vasarą evakuotiems kauniečiams – gera žinia | Kas vyksta Kaune

Iš griūvančio pastato vasarą evakuotiems kauniečiams – gera žinia

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę oficialiai baigti Biržiškų g. 11 daugiabučio Kaune avarinės būklės likvidavimo darbai. Trečiadienį statybų ekspertui įvertinus atliktus remonto darbus trūkumų nenustatyta.

Namą administruojanti bendrovė „Būsto valda“ evakuotos laiptinės gyventojus jau nudžiugino, kad nuo penktadienio į namus jie gali grįžti bet kuriuo metu. Administratorius penktadienio rytą bus pasiruošęs savininkams vietoje suteikti visą papildomą informaciją apie statybų metu įgyvendintus projektinius sprendinius.

Kaip rašoma „Būsto valda“ pranešime spaudai, tokio pobūdžio avarinės būklės likvidavimas daugiabučiame name – unikalus atvejis Lietuvoje. Iki šiol nė vienai daugiabučius administruojančiai bendrovei neteko susidurti su situacija, kai namo konstrukcijos kritiškai įtrūko dėl savavališkų statybų viename iš butų.

Norint likviduoti avariją, prireikė skubiai evakuoti 20-ies butų gyventojus.

„Šiuo metu jau galime konstatuoti, kad šios precedentų neturinčios statybos buvo sėkmingos. Samdėme kvalifikuotus projektuotojus, rangovus bei statybų ekspertus, todėl visų mūsų komandinis darbas pavyko be nesklandumų ir nedaug viršijo planuotą remonto terminą.

Savo klientams nuolat akcentavome, kad tai netipinės statybos ir į namus grįžti bus leista tik po statybų eksperto lemiamo sprendimo. Trečiadienį šį sprendimą išgirdome, taigi pagaliau galime paskelbti gyventojams apie galimybę grįžti į savo namus“, – teigia darbus organizavusios įmonės „Būsto valda“ direktorius Rokas Drąsutavičius.

Statybų ekspertas Jurgis Ražaitis patvirtino, kad evakuotos Biržiškų g. 11 namo laiptinės gyventojams saugu sugrįžti į savo namus. Specialistas šį atvejį įvertino kaip išties sudėtingą. Tokio masto savavališkos statybos pasekmių jam likviduoti iki šiol neteko.

„Savavališkų statybų pasitaiko nemažai ir kaimynams paskundus paaiškėja, kad savininkai tai dažnai daro be projektų ir leidimų. Šį kartą problemą dar labiau sustiprino pamatą plaunantis gruntinis vanduo, todėl pasekmės tikrai neeilinės“, – sakė ekspertas, kuris statybų metu nuolat bendradarbiavo su namą administruojančia bendrove.

Statybos darbus daugiabučiame vykdė Kauno bendrovė „Polista“. Ji buvo vienintelė įmonė Lietuvoje, sutikusi imtis rizikingo objekto. Statybininkai žinojo, kad name yra reali grėsmė nuo atramų nuslysti laiptų aikštelėms.

Primename, kad namo avarinė būklė buvo pripažinta dar 2015 metais, kai pirmame aukšte esančio buto savininkas savavališkai išardė 2 metrų vidinę laikančiąją sieną tarp kambario ir virtuvės.

Tokiu būdu buvo pažeistas plokščių ir sienų sujungimo mazgas, kas lėmė sienų įtrūkimus visuose penkiuose aukštuose. Įpareigotas atstatyti išgriautą laikančiąją konstrukciją savininkas to nepadarė.

Administratoriui žinoma, kad sienos atstatymo darbai buvo vykdomi tik dabar, pagal griežus statybų eksperto projektinius nurodymus. Butų savininkai kelerius metus nesutarė dėl remonto darbų masto ir vis ginčijo „Būsto valdos“ iniciatyvas iš esmės remontuoti namą.

Visgi remonto darbus pernai paspartino staigiai pablogėjusi konstrukcijų būklė.

„Šis atvejis yra realus pavyzdys visiems Lietuvos daugiabučių gyventojams, iliustruojantis, kokios pasekmės galimos laiku nesiėmus būtinų priemonių.

Gyventojai turėtų atsakingai vertinti savo turto būklę ir atsižvelgti į administratoriaus teikiamas rekomendacijas ar perspėjimus“, – įsitikinęs „Būsto valdos“ vadovas R. Drąsutavičius.

Šiuo metu Biržiškų g. 11 name atlikti du iš trijų remonto etapų. Pirmuoju etapu išorinės sienos buvo sutvirtintos specialiomis templėmis, taip panaikinant tolimesnę konstrukcijų deformacijos riziką.

Antruoju etapu sutvirtintos laiptų aikštelės. Visos tvirtinimui reikalingos metalinės konstrukcijos buvo gaminamos specialiai. Administratorius pasiekė, kad trečiasis etapas – pamatų stiprinimas – vyks gyventojams jau grįžus į namus, taip sutrumpinant evakuacijos terminą.

Trečiasis etapas bus vykdomas atsižvelgiant į oro sąlygas.

Du remonto etapai visiems namo butų savininkams (60-čiai butų) kainuos apie 20 proc. mažiau negu prognozuota iš pradžių – 120 tūkst. eurų. 15 proc. nuo šios sumos finansuos Kauno miesto savivaldybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA