Kaitinamasis tabakas – ar iš tiesų geriau už alternatyvas? | Kas vyksta Kaune

Kaitinamasis tabakas – ar iš tiesų geriau už alternatyvas?

Asociatyvi / Interneto archyvo nuotr.

Kaitinamasis tabakas, dar vadinamas IQOS, išsiskiria tuo, kad viduje esančios vienkartinės tabako kapsulės yra kaitinamos, o tai suteikia vartotojui tabako skonį be jokių dūmų ir pelenų. Tačiau mokslininkai įsitikinę, kad šis naujas rūkymo būdas gali sukelti tiek pat, jei ne dar daugiau žalos sveikatai, negu tradicinės cigaretės.

Kuo skiriasi kaitinamasis tabakas nuo kitų cigarečių?

Esminis skirtumas tarp kaitinamojo tabako ir įprastų cigarečių yra toks, kad pirmasis tabaką kaitina, o antrasis – degina. Gamintojai akcentuoja, jog dėl to vartojant IQOS nelieka nemalonaus kvapo, nėra pelenų ir dūmų bei galimybės ką nors padegti.

Taip pat, kaitinamasis tabakas yra pigesnė alternatyva įprastoms cigaretėmis tačiau, kaip rašė portalas „Kas vyksta Kaune“, nuo naujųjų metų smarkiai išaugus akcizui, kainos beveik susilygins.

Kaitinamasis tabakas: vienur duoda, kitur atima

Kaip rašoma portale „Reuters“, siekiant išsiaiškinti tokio tabako poveikį sveikatai, tyrėjai analizavo duomenis, kuriuos pateikė tabako gigantė „Philip Morris International“ Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracijai (FDA) siekdama į rinką įvesti šią alternatyvą tradicinėms cigaretėms. Pasak gamintojo, IQOS yra žymiai saugesnė rūkimo alternatyva.

Tačiau duomenys parodė, kad žmogui perėjus prie kaitinamojo tabako, žalos sveikatai, o ypač plaučiams, nesumažėjo. Tačiau, pagrindinis tyrimo autorius, daktaras Farzad Moazed pripažino, kad nors ir kaitinamasis tabakas neturi žalingų medžiagų, kurios randamos tradicinėse cigaretėse, bet pabrėžė, kad dabartiniai kaitinamojo tabako testai neparodo visos visumos.

Pasak jo, kaitinamajame tabake galima rasti kitų pavojingų medžiagų, o jų pavojus sveikatai nėra aiškus. Kaip teigė autorius, jei rūkantis žmogus siekia mesti rūkyti, yra kitų, daug efektyvesnių ir saugesnių būdų, kaip pasiekti šio tikslo, rašoma „Reuters“.

Dar kitame tyrime, atliktame Kalifornijos universiteto profesorių, buvo rasta įrodymų, jog kaitinamasis tabakas gali padaryti kepenims daugiau žalos, negu įprastos cigaretės.

Taigi, galima teigti, kad nors IQOS padeda išvengti vienų neigiamų efektų sveikatai, jis gali pakenkti kitais būdais. Visais atvejais, tiek IQOS, tiek įprastose cigaretėse esantis tabakas sukelia ne tik priklausomybę, bet ir gali lemti tokias sunkias ligas, kaip vėžys, įvairios kvėpavimo ligos, širdies ir kraujagyslių susirgimai ir daugybė kitų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA