Nufilmuota iš viršaus, kaip atrodo rekonstruojamos Zapyškio bažnyčios prieigos: pradedamas patikrinimas | Kas vyksta Kaune

Nufilmuota iš viršaus, kaip atrodo rekonstruojamos Zapyškio bažnyčios prieigos: pradedamas patikrinimas

V. Pilkausko nuotr.

Reaguodamas į susiklosčiusią situaciją dėl Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios aplinkos tvarkymo, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas antradienį lankėsi Zapyškyje. Čia jis susipažino, kaip vykdomas Kauno rajono savivaldybės administracijos projektas, susijęs su Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios teritorijos ir aplinkos sutvarkymu.

Kultūros ministras išreiškė susirūpinimą dėl projektų vadovų sprendimų ir akcentavo, kad tvarkant kultūros paveldo objektus ir aplinką, būtina išsaugoti jų autentiškumą, kuris šiuo atveju atsispindi restauruotos bažnyčios interjere. Kultūros paveldo departamento Kauno skyriuje dėl projekto „Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios tvarkyba“ bus atliekamas tarnybinis patikrinimas.

Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos tvarkybos projektų eigą kultūros ministrui M. Kvietkauskui ir viceministrei Ingridai Veliutei Zapyškyje pristatė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vadovas Svaigedas Stoškus.

Mindaugas Kvietkauskas / Kultūros ministerijos nuotr.

Kultūros ministerijos pranešime teigiama, kad projektas finansuojamas Žemės ūkio ministerijos ir rajono savivaldybės. Kitas projektas – Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios pastato tvarkybos – vykdomas Kultūros ministerijos skirtomis Europos Sąjungos ir savivaldybės lėšomis. Šio projekto vertė – 738 068 eurų, iš jų 627 358 eurų – Europos Sąjungos lėšos, 110 710 eurų – savivaldybės biudžeto lėšos.

Abu projektus rengė architektas Gintaras Prikockis. Jis teigė, kad užvirusi diskusija dėl Zapyškio bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbų prasidėjo šiek tiek per anksti, nes darbus planuojama baigti tik kitais metais.

Viešojoje erdvėje pasklidus šalia unikalios gotikinės bažnyčios esančios erdvės renovacijos nuotraukoms, situaciją trečiadienį opozicijos siūlymu žada aiškintis ir valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujamas Seimo Kultūros komitetas.

Nuotraukose matyti, kad dalyje teritorijos, kurioje anksčiau žaliavo žolė, nulieta betono aikštelė. Tuo socialiniuose tinkluose piktinosi kai kurie architektai ir gamtosaugininkai.

Kauno rajono savivaldybė teigė, kad abu projektai suderinti su Kultūros paveldo departamentu, taip pat techniniam bažnyčios aplinkos sutvarkymo projektui anksčiau pritarė ir Žemės ūkio ministerijos atstovai.

XVI amžiuje statyta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia yra vienas reikšmingiausių gotikinės architektūros paminklų Lietuvoje. Ši bažnyčia saugoma valstybės.

Taip pat saugoma ir daugiau nei septynių hektarų erdvė aplink bažnyčią – Zapyškio senojo miesto vieta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA