Žaliuojančią pievą šalia Zapyškio bažnyčios pakeitė betono sluoksnis | Kas vyksta Kaune

Žaliuojančią pievą šalia Zapyškio bažnyčios pakeitė betono sluoksnis

R. Tenio nuotr.

Senoji Zapyškio šv. Jono Krikštytojo bažnyčia jau niekada neatrodys taip pat, baiminasi būriai žmonių. Ši baimė kilo po to, kai „Facebook“ socialiniame tinkle pasklido nuotraukos, kuriose matosi, kad erdvė greta bažnyčios – užbetonuota, skelbia portalas Tv3.lt.

Šalia bažnyčios ruošiamasi statyti amfiteatrą ir promenadą, taip pat norima, kad Zapyškio bažnyčios apylinkės primintų Kopenhagą, Oslą ar kitus miestus, kurie garsėja gebėjimu derinti senąją ir naująją architektūrą.

Visgi tokios architektūrinės vizijos įtikino ne visus, „Facebook“ savo apmaudą dėl galimai darkomos bažnyčios aplinkos liejo ne tik eiliniai žmonės, bet ir garsūs architektai.

Architektas Audrys Karalius savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad pamatęs betono liejinius aplink Zapyškio bažnyčią patyrė svetimą gėdą. Besikeičiančia bažnyčios aplinka ir keistais architekto sprendimais stebėjosi ir kiti su paveldosauga ir architektūra susiję žmonės.

Tiesa, su tokia nuomone sutinka ne visi – pasak Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, ne viskas yra taip, kaip atrodo.

„Žinote, ką daro nuotraukos. Čia yra tik projekto pradžia, nuotraukose yra paimtas toks kampas, kad atrodo, jog viskas užlieta betonu. < ..> Ten bus promenada, suoliukai, amfiteatras. Bažnytėlė yra maža, ten telpa tik apie 50 žmonių, todėl galima daryti tik kamerinius renginius. O šiaip galvojant apie daugiau žmonių, norisi, kad ir amfiteatriukas būtų, ir scena, choras, kad tilptų. Dėl to ir daroma“, – – sakė mero patarėjas, patikinęs, kad visas projektas buvo derintas su paveldosaugininkas.

E. Mališauskas tikino, kad projektą vykdantis architektas turi patirties, dirbant su paveldu. Mero patarėjas taip pat ragino nuomonę reikšti tada, kai darbai bus baigti ir atsivers galutinis rezultatas.

Zapyškio bažnyčios vidus / Kauno raj. savivaldybės nuotr.

Kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė portalui tv3.lt nurodė, kad komisija Zapyškio aplinkos pertvarkymo klausimo nenagrinėjo, bet asmeniškai ją nustebino tai, ką pamatė. „Aš nemačiau gyvai, kaip tai atrodo. < ..> Tai, ką aš pamačiau nuotraukose atrodo, kaip agresyvus svetimkūnis, nederantis prie istorinės bažnyčios ir, žinoma, gamtinės aplinkos“, – teigė E. Karalevičienė, vildamasi, kad tai – ne galutinis vaizdas.

E. Karalevičienė taip pat svarstė, ar išties galima lyginti Zapyškį su Kopenhaga ir Oslu, kaip, kad norėtų projekto Zapyškyje architektas.

Pats architektas, atsakingas už Zapyškio bažnyčios aplinkos pokyčius, Gintaras Prikockis turi ambicingą viziją. Kaip anksčiau yra minėjęs žiniasklaidai, architektas mano, kad Nemuno krantinė turėtų tarnauti ne vien dviratininkams, bet virsti promenada su poilsio aikštelėmis, kurioje vietos užtektų pėstiesiems ir net automobiliams.

Architektas taip pat mano, kad Zapyškis galėtų tapti mažaisiais Kanais: su promenada ir Nemune įrengtu atviru baseinu.

„Toks baseinas yra Osle, Kopenhagoje, netgi Paryžiaus centre, o šis būtų pirmas Lietuvoje ir į Zapyškį pritrauktų dar daugiau turistų“, – teigė architektas G. Prikockis, nurodydamas, kad siekia suaktyvinti miestelio gyvenimą.

Pirmadienį E. Mališausko išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad tarp šventoriaus ir Nemuno pakrantės formuojamas 130 m. pėsčiųjų takas ir viešųjų renginių vieta.

Taip pat nurodoma, kad dalis tako bus padengta granito plokštelėmis, likusi dalis bus grublėto betono. Per visą tako ilgį bus įrengtas glazūruotos keramikos suolelis, dekoruotas rankų darbo plytomis su senoviniais ornamentais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA