Išskirtiniai vaizdai kapinėse – nauja 3D antkapių mada | Kas vyksta Kaune

Išskirtiniai vaizdai kapinėse – nauja 3D antkapių mada

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2019/11/01 14:38
DELFI.lt / Įmonės archyvo nuotr.

Gėlės, laiptai į dangų, asmeniniai žmonių portretai ir net su profesija susijusi nuotrauka pro sunkvežimio kabinos langą – tokiais vaizdais, anot 3D stikliniais antkapiais besiverčiančio varėniškio Dariaus Kondratavičiaus, šiandien lietuviai puošia artimųjų kapus. Verslininkas atviras ir sako, kad jo verslas per ketverius metus nuo jo įkūrimo kaip reikiant įsivažiavo, o lietuviai už dailų antkapį yra pasiryžę mokėti ir apvalias sumas, o vėliau jį net apdrausti nuo piktavalių.

[galerija kiek=”12″]

Darius pasakojo, kad prieš įkuriant savo verslą jis išbandė daug darbų. Kurį laiką dirbo Anglijoje, vėliau, sugrįžęs, įsidarbino statybose.

Visgi tokie darbai, kaip atsiminė, jo netenkino, todėl patiliukais vis pagalvodavo ir apie nuosavą verslą, o jo idėja gimė visai netikėtai.

„Kada mirė man artimas žmogus, pradėjau galvoti, kaip galėčiau kapą papuošti kitaip nei visur“, – atsiminė jis ir aiškino, kad sugalvojo, jog antkapiams galima panaudoti ir stiklą.

Vyras tikino iš pradžių nežinojęs nei kaip ką daryti, nei kaip pritaikyti, tačiau vėliau įvairiausi bandymai, anot jo, privedė prie rezultato, kada prekę buvo galima pasiūlyti ir prekybai.

Paklausus, kaip gimsta spalvingieji antkapiai, jis tikino, kad technologija gana panaši į visiems gerai žinomas virtuvines sieneles.

„Tik ten dedamas vienas stiklas, o pas mus du, o vaizdas – ne lipdukas koks, o piešiama tiesiai ant stiklo“, – sakė jis ir aiškino, kad įmonės naudojama technologija yra ir užpatentuota.

Iš pradžių Darius sakė gamindavęs tik antkapius, o šiandien jo valdoma įmonė „Sententa” jau užsiima pilnu kapo įrengimu.

Kaip klientai, lietuviai, anot verslininko, yra tokie, kuriems norisi viską pat patiems pačiupinėti, paliesti, pažiūrėti, kaip atrodo pas kaimyną.

„Žmonės bijo naujovių“, – tikino Darius, tačiau pridūrė, kad, bendrai, susidomėjimas tokiais gaminiais tikrai didelis, tačiau būna, kad klientams gaminio kaina pasirodo per didelė.

„Būna, paskaičiuoji, pasakai kainą, o žmogus sako, kad dar pagalvos, bet bendrai žiūrint, žmonės Lietuvoje į kapus investuoja nemažas sumas, jie nori, kad būtų tvarkinga“, – sakė jis.

Pasak verslininko, kvadratinis metras spalvingo antkapio kainuoja nuo 280 Eur, o jei kalbėtume apie pilnai įrengtą dvivietį kapą, bendrai suma galėtų siekti ir apie 3 tūkst. Eur.

„Brangiausia kapo sąmata, kurią teko daryti, buvo gal apie 3,5 tūkst. Eur“, – teigė jis ir atviravo, kad žmonės ant antkapio yra linkę dėti ir mirusiojo nuotraukos atvaizdą.

„Nuotraukėlės nėra didelės“, – rodydamas vieną nedidelės nuotraukos pavyzdį telefone teigė jis ir prasitarė, kad kartą buvęs užsakymas nuotrauką dėti ir per visą antkapį, tačiau vėliau jo klientai persigalvoję.

„Ten mintis buvo ant antkapio uždėti susikabinusių tėvų vestuvinę nuotrauką, bet po to jie persigalvojo“, – teigė Darius.

Paklaustas apie įdomiausią gamintą variantą, jis atsiminė, kad yra daręs antkapį su nuotrauka, kurioje buvo matyti vaizdas iš sunkvežimio kabinos.

„Klientas pats atsiuntė tą nuotrauką. Matyt, mirusysis buvo vairuotojas“, – svarstė Darius.

Bendrai kalbant, anot verslininko, populiariausi vaizdai antkapiuose – dangaus ir gėlių.

„Gėlių žiedai ir pačios gėlės yra labai dažnas pasirinkimas“, – pridūrė jis.

Darius užsiminė, kad pasitaiko ir tokių žmonių, kurie užsisakę tokius antkapius vėliau juos apdraudžia.

„Mes patys pasiūlome apdrausti. Manau, kad yra didelė paminklininkų konkurencija ir, kad kažkas praeidamas nieko nepadarytų.

Žmonės Lietuvoje yra pavydūs, jie vagia plokštes nuo kapų, neša vazas, gėles, tai sudaužyti antkapį jiems – niekas“, – sakė jis, tačiau tikino, kad tol kas tokio atvejo, kad jo gamybos antkapis būtų sugadintas specialiai, dar nebuvo.

Vyras užsiminė ir apie vienus Lietuvoje esančius konkurentus, kurie taip pat užsiima panašių antkapių gamyba, tačiau, kaip tikino, jų technologija kitokia.

„Pas mus antkapiai nebijo nei saulės, nei žiemos. Jie nenublunka“, – pabrėžė jis.

Klientų su kiekvienu sezonu, taip pat daugiau, atviravo vyras, o paslauga domisi tiek lietuviai, tiek užsieniečiai. Kaip skaičiavo, per sezoną, šiltuoju metų laiku, vyras pagamina apie 50-60 vnt. antkapių.

„Turime ir tokių atvejų, kai į mus kreipėsi užsieniečiai. Jaučiame susidomėjimą iš Vokietijos, Rusijos, Airijos“, – vardijo jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA