Atsako advokatė: ar galima pakeisti vaiko gyvenamąją vietą, nustatytą teismo sprendimu? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar galima pakeisti vaiko gyvenamąją vietą, nustatytą teismo sprendimu?

Asociatyvi / D. Beržinio nuotr.

Skyrybos yra dažnas reiškinys, o dar dažniau nutraukus santuoką kyla klausimų dėl vaikų globos ir jų gyvenamosios vietos. Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, siekdama išsiaiškinti ar galima pakeisti vaiko gyvenamąją vietą, jei vaiko tėvas dirba užsienyje.

„Nutraukiant santuoką susitarėme, kad sūnaus gyvenamoji vieta bus su vyru, tačiau šis nuolatos dirba užsienyje ir vaiką realiai prižiūriu aš. Vis tik paklausus tėvo, ar jis sutiktų pakeisti nuolatinę vaiko gyvenamąją vietą su manimi, jis nesutinka. Ar esant šioms aplinkybėms galėčiau kreiptis į teismą dėl sūnaus gyvenamosios vietos nustatymo su manimi?“ – klausia skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Pažymėtina, jog teismo sprendimas dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo neįgyja res judicata (teismo galutinai išspręstas klausimas, t. y. draudimas pareikšti tapatų ieškinį) galios, todėl pasikeitus aplinkybėms ar vienam iš tėvų, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, atidavus vaiką auginti ir gyventi kartu su kitais asmenimis, antrasis iš tėvų gali reikšti pakartotinį ieškinį dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo.

Pareiškus ieškinį dėl vaiko gyvenamosios vietos pakeitimo, reikia įrodyti, kad iš esmės pasikeitė aplinkybės, dėl kurių buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta su vienu iš tėvų.

Nagrinėjamu atveju šalys bendru sutarimu nutarė, kad sūnus gyvens kartu su tėvu. Teismų praktikoje pripažįstama, kad tėvai prašydami teismo patvirtinti sutartį, kuria nustatoma vaiko gyvenamoji vieta, be kita ko, turi būti įvertinę esmines aplinkybes – savo pasirengimą ir galimybes faktiškai gyventi su vaiku ir juo rūpintis.

Nors tėvo (motinos) pasirengimas faktiškai gyventi su vaiku ir juo rūpintis iš esmės yra subjektyvi aplinkybė, atspindinti tėvo (motinos) norą, siekį faktiškai auginti vaiką, ji pasireiškia per objektyvų (realų) asmens elgesį, jo pasirinktus prioritetus.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Tėvo (motinos) pasirengimo faktiškai gyventi su vaiku ir juo rūpintis negalima konstatuoti tais atvejais, kai tėvas (motina), viena vertus, deklaruodami tokį pasirengimą, realiai faktiškai su vaiku kartu negyvena ir juo nesirūpina dėl to, kad tai nesuderinama su kitais, tuo metu jam (jai) atrodančiais svarbesniais, siekiais (pvz., išvykstama gyventi į užsienį, paliekant vaiką kitų asmenų priežiūrai).

Todėl situacija, kada, teismo sprendimu patvirtinus tėvų sutartį dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, tėvas (motina), su kuriuo šia sutartimi nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, realiai faktiškai su vaiku kartu negyvena ir juo nesirūpina, perduodamas (palikdamas) vaiką auginti kitam tėvui, reiškia pirmiau nurodytų esminių aplinkybių, t. y. tėvo (motinos), su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, pasirengimo ir (ar) galimybių faktiškai gyventi su vaiku ir juo rūpintis pasikeitimą po teismo sprendimo įsiteisėjimo.

Toks esminių aplinkybių pasikeitimas, savo ruožtu, sudaro pagrindą spręsti ankstesniu teismo sprendimu patvirtintoje tėvų sutartyje nustatytos vaiko gyvenamosios vietos pakeitimo klausimą.

Taigi, šiuo konkrečiu skaitytojos atveju matome, jog nors tėvai susitarė dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo su tėvu, pastarasis realiai faktiškai su vaiku kartu negyvena ir juo nesirūpina. Toks tėvo elgesys (faktinis dukters palikimas auginti vaiko motinai) rodo jo pasirengimo faktiškai gyventi su vaiku ir juo rūpintis pasikeitimą.

Šiuo atveju tėvas, nepaisant savo deklaruojamo noro auginti sūnų, pasirinko kitus prioritetus, visų pirma savo ekonominių ir asmeninių interesų užtikrinimą. Todėl toks esminių aplinkybių pasikeitimas sudaro pagrindą spręsti dėl santuokos nutraukimo sutarties ir nustatytos vaiko gyvenamosios vietos pakeitimo klausimą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA