Tyrinėjo Nemuno ir Neries santakos smėlį: paaiškėjo, kokių šiukšlių daugiausiai | Kas vyksta Kaune

Tyrinėjo Nemuno ir Neries santakos smėlį: paaiškėjo, kokių šiukšlių daugiausiai

R. Tenio nuotr.

Savaitgalį Nemuno ir Neries santakoje socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360“ autoriai organizavo akciją, kurios metu jau ne pirmą kartą vykdomas tyrimas, kurio tikslas išsiaiškinti, kokiomis šiukšlėmis žmogus labiausiai teršia Kauną ir jo apylinkes.

[galerija kiek=”8″]

Socialinės akcijos, į kurią buvo kviečiami visi kauniečiai, dalyviai aptvėrė 25 kvadratinių metrų plotą Nemuno ir Neries santakos smaigalyje ir ėmėsi nuoseklaus jame esančio smėlio tyrimo.

„Tai jau ne pirma tokia akcija, pavasarį organizavome žygį aplink Kauną, kurio metu taip pat identifikavome, kokiomis šiukšlėmis žmonės labiausiai teršia gamtą“, – pasakoja iniciatyvos sumanytojas Giedrius Bučas.

Pasirinktame plote buvo imamas paviršiaus smėlis, kuris sijotas per smulkų sijotuvą.

„Smėlyje buvo rasta įvairių šiukšlių, kurias identifikavome, suskaičiavome ir pasvėrėme. Kaip ir reikėjo tikėtis, daugiausia radome nuorūkų ir stiklo šukių“, – pasakoja G. Bučas.

Pasak G. Bučo, jau pavasarį vykusio žygio metu paaiškėjo, kad didžiausia problema yra žmonių paliekamos nuorūkos.

„Keliaudami per Kauno apylinkes per 2 val. 5 kilometrų atstume surinkome 8 tūkst. nuorūkų ir tą darbą galėjome tęsti be pabaigos, nes nuorūkų yra praktiškai visur, ką patvirtino ir smėlio tyrimai Palangoje, Klaipėdoje bei šiandien – Nemuno ir Neries santakoje.

Surinktas nuorūkas sudėjome į permatomą plastiko dežę ir dabar demonstruojame, kaip įtaigų eksponatą. Galvojame artimiausiu metu paklausti visuomenės, kokius sprendimus galima būtų taikyti, kad rūkoriai nemėtytų nuorūkų kur papuolė“, – sako G. Bučas.

Pasak iniciatyvos autorių, surinktus duomenis jie ketina pateikti Alpinkos apsaugos ministerijai, Kauno miesto savivaldybei, kreiptis į cigarečių gamintojus bei skatinti juos spręsti šią problemą.

„Tokios akcijos ir visuomenės švietimas yra labai aktualūs, kadangi šiukšlės mūsų aplinkoje yra glaudžiai susijusios su klimato kaita, o sąmoningas atsisakymas plastiko bei tinkamas šiukšlių rūšiavimas yra vienintelis būdas keikvienam mūsų prisidėti prie gamtos išsaugojimo“, – sako G. Bučas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA