Lietuvos kariuomenė už beveik 40 mln. eurų ketina pirkti naują laivą | Kas vyksta Kaune

Lietuvos kariuomenė už beveik 40 mln. eurų ketina pirkti naują laivą

KJP asociatyvi nuotr.

Lietuvos kariuomenė perka naują laivą teršalų likvidavimo ir gelbėjimo užduotims Baltijos jūroje vykdyti. Praėjusią savaitę pirkimą vykdanti Lietuvos kariuomenės viešojo pirkimo komisija susipažino su tiekėjų pasiūlymais, kuriuos gavo per Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą. Iš viso konkursui pateikti septyni pasiūlymai, tarp jų – Lietuvos ir užsienio laivų statybos bendrovių.

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad viešojo pirkimo komisija jau pradėjo gautų pasiūlymų vertinimą. Jei reikės, tiekėjų bus prašoma dokumentus patikslinti. Galutinis vertinimas bus pagrįstas kelių parametrų: kainos, laivo greičio, pristatymo termino, degalų sunaudojimo, garantinio laikotarpio – įvertinimu, tačiau kaina nėra pagrindinis kriterijus. Sutartis bus pasirašoma su tuo tiekėju, kurio dokumentai atitiks keliamus reikalavimus.

Sutartį su konkursą laimėjusia laivų statybos kompanija planuojama pasirašyti 2019 m. gruodį, o projektą užbaigti numatoma 2022 metais. Laivas bus pristatytas su visa jo funkcijoms vykdyti reikalinga įranga, visapusiškai sukomplektuotas ir paruoštas operacijoms vykdyti.

Preliminari projekto vertė – apie 39,6 mln. eurų. Planuojama, kad projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos 2014-2020 m. struktūrinės paramos fondų lėšų (priemonė: „Vandens išteklių valdymas ir apsauga“), pagal projekto finansavimo sutartį su Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).

Naujasis Lietuvos kariuomenės laivas bus skirtas Karinėms jūrų pajėgoms (KJP) ir pakeis vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo pajėgumą – Lietuvos kariuomenės KJP turimas gelbėjimo laivą „Šakiai“. Šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų. „Vykdant žmonių paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbus labai svarbus yra greitas ir efektyvus reagavimas, kuris priklauso nuo įrangos techninio lygio. Tik įsigijus naują paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo laivą bus užtikrintas reikalaujamas jūrinis saugumas ir operatyvus reikalingų funkcijų vykdymas“, – sako krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Naujasis laivas taip pat užtikrins LR nacionalinių ir tarptautinių įsipareigojimų vykdymą jūroje organizuojant, koordinuojant, vadovaujant ir vykdant žmonių paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbus, teikiant pagalbą kitoms valstybės institucijoms. Vykdyti teršimo incidentų likvidavimą Lietuva taip pat yra įsipareigojusi ir pagal įvairias dvišales, daugiašales sutartis. Be to, naujasis laivas galės vykdyti avarinį gaisrų laivuose gesinimą, avarinį laivų vilkimą, vykdyti darbus naftos produktais užterštoje aplinkoje bei teikti paramą narams.

Vien per 2018 metus Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, kuris organizuoja, koordinuoja nelaimės ištiktų žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijas, taršos incidentų likvidavimo darbus ir jiems vadovauja, užfiksavo per 60 įvykių – buvo išgelbėti 38 asmenys, gauti 6 pranešimai apie teršimo incidentus, koordinuota 12 paieškos ir gelbėjimo operacijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA