Trys mėnesiai po Lietuvą sukrėtusio smurto Jurbarke: kaltinimai dar gali kisti | Kas vyksta Kaune

Trys mėnesiai po Lietuvą sukrėtusio smurto Jurbarke: kaltinimai dar gali kisti

delfi.lt 2019/09/02 20:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visą Lietuvą sukrėtęs smurto protrūkis Jurbarke, kai mokslo metų pabaigos šventėje nepilnametis galimai pasikėsino išžaginti 17-metę ir nesunkiai sutrikdė jos sveikatą, vis dar tiriamas, o nukentėjusi nepilnametė vis dar dirba su psichologais, nors jau spėjo prasidėti kiti mokslo metai.

17-metė jurbarkietė į medikų rankas pakliuvo po mokslo metų pabaigos šventės vienoje kaimo turizmo sodyboje. Netrukus įtarimai nesunkiu sveikatos sutrikdymu ir pasikėsinimu išžaginti buvo pareikšti šventėje taip pat dalyvavusiam nepilnamečiui.

Mergina kelias savaites praleido ligoninėje, kur jai buvo atlikta operacija. Tačiau iš ligoninės ji vyko ne namo, o į reabilitaciją.

17-metės advokatas Mindaugas Vasiliauskas teigia, kad mergina iki šiol nėra atsigavusi, su ja dirba psichologai. „Kiek aš žinau, tikrai nėra pasveikusi mergaitė“, – teigė advokatas.

Prieš savaitę įtariamajam buvo pratęsta kardomoji priemonė – apykojės nešiojimas. Ją vaikinas turės nešioti dar tris mėnesius, mėnesiai skaičiuojami nuo rugsėjo pirmosios. Daugiau jokių pokyčių, anot advokato, ikiteisminio tyrimo procese nėra.

Tiesa, rugpjūtį mergina buvo apklausta nuotoliniu būdu, dalyvaujant psichologui, kiti proceso dalyviai tuo metu buvo teismo salėje, tačiau tai nereiškia, kad byla pasiekė teismą. Teismo salę apklausai pasirinko ikiteisminio tyrimo vykdytojai tik dėl to, kad buvo apklausiama nepilnametė. „Prokuroras nusprendė tai atlikti teisme, tačiau tai tik vienas veiksmas, ikiteisminis tyrimas dar tęsiamas“, – kalbėjo advokatas M. Vasiliauskas.

Ikiteisminis tyrimas tęsiamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: 149 str. 3 d. ir 22 str. 1 d. Pagal šiuos straipsnius įtariamasis kaltinamas pasikėsinimu išžaginti ir nesunkiu sveikatos sutrikdymu.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Ignė Rotautaitė-Pukenė DELFI patvirtino, kad pokyčių kaltinimuose taip pat nėra, tačiau, jos teigimu, jie dar gali kisti. Pokyčių gali atsirasti ir paties ikiteisminio tyrimo pabaigoje.

Apykoję numovė, bet paskui nutartį pakeitė

Pasikėsinimu išžaginti ir nesunkiu sveikatos sutrikdymu įtariamas nepilnametis liepą buvo išgirdęs palankų teismo sprendimą – buvo nuspręsta nuimti apykoję, tačiau netrukus aukštesnės instancijos teismas šią nutartį panaikino ir kardomąją priemonę pratęsė.

„Teismas atsisakė pratęsti, nes nėra duomenų, kad jis siektų paveikti ar kažkaip bandyti slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, nes kviečiamas pas ikiteisminio tyrimo pareigūnus atvyksta“, – liepos pabaigoje, po nutarties nepratęsti kardomosios priemonės, DELFI kalbėjo Tauragės apylinkės teismo teisėjo padėjėjas Mindaugas Radvila.

M. Radvila tvirtino, kad kardomosios priemonės nebuvo pratęstos ir todėl, kad atlikti visi ikiteisminio tyrimo procesai.

Tačiau po kelių dienų, nukentėjusios advokatui apskundus šią nutartį, ji buvo pakeista. Skundas buvo nagrinėjamas aukštesnės instancijos teisme – Klaipėdos apygardos teisme. Pagal šią nutartį, kardomoji priemonė vaikinui buvo pratęsta iki vasaros pabaigos, rugpjūčio 31-osios, tačiau prieš pasibaigiant šiam terminui, buvo paskelbta, kad kardomoji priemonė pratęsiama dar trims mėnesiams.

Šiuo metu, remiantis nutartimi, vaikinas apykoję turės dėvėti iki lapkričio 31-osios.

Smurtas mokslo metų pabaigos šventėje

17-metė jurbarkietė buvo sumušta vakarėlio metu gegužės pabaigoje. 10-ą klasę baigiantys moksleiviai mokslo metų pabaigą pažymėjo kaimo turizmo sodyboje.

Pradžioje viskas vyko sklandžiai, už nepilnamečius buvo atsakingas vienas pilnametis asmuo. Įvykiai bloga linkme pakrypo, kai į sodybą atvažiavo vaikinai, kuriuos pakvietė šventusios merginos.

Galiausiai, gegužės 26-osios paryčiais, apie 4.30 val., policija gavo pranešimą, kad kaimo turizmo sodyboje, neblaivus nepilnametis (gim. 2001 m.), naudodamas fizinį smurtą, pasikėsino išžaginti nepilnametę (gim. 2002 m.). Vaikinui nustatytas 1,12 prom. girtumas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vaikinas yra Jurbarko politikės sūnus. Įtariamasis, kuris lanko kovos menus, yra buvęs policijos rėmėjas, savo kaltės nepripažįsta.

Praėjus kelioms savaitėms po įvykio merginos advokatas M. Vasiliauskas teigė, kad psichologinė merginos būklė – tragiška. „Merginai reikalinga psichologų pagalba. Aš manau, kad ji bus dar ilgą laiką reikalinga, – birželį INIT televizijai kalbėjo advokatas. – Tai labai sunkūs išgyvenimai.“

Prireikė operacijos

Po įvykio mergina buvo pristatyta į Kauno klinikas. Čia jai buvo atlikta gana sudėtinga, tris valandas trukusi žandikaulio operacija. Medikai metalo plokštelėmis dviejuose vietose sutvirtino lūžusį žandikaulį.

„Apatinis žandikaulis buvo lūžęs dvejose vietose – tai išskirtinis atvejis, nes dvigubas apatinio žandikaulio lūžis yra gana retas atvejis. Kai ji pateko į klinikas, ji pateko į vaikų reanimaciją. Jos būklė buvo sekama bei atėjus tinkamam laikui atlikta operacija. Operacija pavyko labai gerai. Pjūvių veide nebuvo, tai randų veide nebus. Šiuo metu papildomai jokių operacijų neplanuojama. Tikiuosi, kad jų ir neprireiks. Ar bus pasekmių priklausys nuo to, kaip gis kaulai. Aš manau, kad viskas bus gerai ir plastinių operacijų neprireiks“, – teigė merginą klinikose gydęs Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos gydytojas dr. Marijus Leketas.

Po smūgių krušos mergina neteko vieno danties, jį atstatyti planuojama po pusės metų. Dar keli buvo išjudinti iš savo vietų, tačiau medikai nustatė, kad jie sugis ir toliau atliks savo funkciją.

Mergina iš reabilitacijos buvo atvykusi pas Kauno medikus konsultacijai, o žinios nebuvo pačios geriausios.

„Mergaitė buvo atvykusi pas medikus, kurie pasakė, kad vis dėlto po mėnesio reikės atvažiuoti dar kartą. Gijimas yra, bet ne toks greitas. Ji negali kalbėti, todėl apklausti vis dar nėra galimybių“, – anksčiau yra kalbėjęs merginos advokatas Mindaugas Vasiliauskas.

Mergina buvo sužalota gegužę, dėl ilgo gijimo ją buvo galima apklausti tik praėjus dviem mėnesiams po įvykio.

Garsių žmonių ir prezidento parama

Nukentėjusią merginą, kai ji dar buvo gydoma ligoninėje, buvo aplankęs ir prezidentas Gitanas Nausėda. Vis dėlto, jis pabrėžė, kad teisėsaugai nevadovaus, kaip vykdyti ikiteisminį tyrimą.

„Tokie nusikaltimai neturėtų būti stebimi pro pirštus. Ir mano apsilankymas, aplankius mergaitę Kauno klinikose, kuri patyrė tikrai žvėriškus sumušimus, yra pirmiausia mano empatijos ir mano užuojautos išreiškimas, tačiau tai reiškia taip pat, kad aš tikrai stebiu šitą procesą kaip ir visi Lietuvos žmonės ir tikrai nesu abejingas šitam procesui. Ir kuomet aš girdžiu kalbas apie tai, kad na kažkas kažką vėl „išsuks“, tai va tokio termino mūsų teisinėje kalboje neturėtų būti, kad kažkas kažką „išsuks“ – niekas neturi nieko „išsukti“, visi turi gauti pagal nuopelnus. Tokia ir turėtų būti teisinės valstybės vizija“, – birželį sakė G. Nausėda.

Merginos tragedija sukrėtė ir garsius žmones. Saugirdas Vaitulionis ir Daina Bosas nusprendė padėti merginai ir ragino finansiškai prisidėti prie paramos merginos šeimai. Buvo siekiama surinkti pinigų reikiamai operacijai ir kitoms procedūroms.

Praėjus mėnesiui po tragiško įvykio S. Vaitulionis aplankė merginą, kuri tuo metu buvo reabilitacijoje. „Ėjau su viltimi, kad išėjęs lengviau atsidusiu, nes suprasiu, kad viskas bus gerai. Ką pamačiau Gražiausią ir mieliausią mergaitę, liūdniausiomis akimis šioje žemėje. Tokiomis liūdnomis, kad pats liūdesys nėra toks liūdnas, – „Facebook“ paskyroje po apsilankymo rašė S. Vaitulionis. – Išėjau su gumulu gerklėje ir begale emocijų: gailestis, viltis, palengvėjimas ir žiaurus pyktis sukosi lyg jausmų centrifuga. Nenusakomas jausmas.“

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA