LSDDP nutarus jungtis prie koalicijos – ultimatumas dėl V. Pranckiečio | Kas vyksta Kaune

LSDDP nutarus jungtis prie koalicijos – ultimatumas dėl V. Pranckiečio

BNS 2019/07/03 21:57
DELFI nuotr.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) prezidiumas trečiadienį nutarė, kad partija turi dalyvauti valdančiojoje koalicijoje. Partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas po pusketvirtos valandos trukusių derybų pranešė gavęs įgaliojimus pasirašyti koalicijos sutartį.

Už tai balsavo per 20 prezidiumo narių, trys susilaikė. Koalicijos sutartį tikimasi pasirašyti penktadienį. LSDDP pirmininkas po posėdžio žurnalistams neatsakė, kokiomis sąlygomis partija sutiko pasirašyti koalicijos susitarimą.

„Sąlygos pirmiausia, aišku, mūsų programa. Mes gavome šiandien kai kurių kitų pasiūlymų, kuriuos dar turime laiko aptarti“, – teigė G. Kirkilas, bet nesukonkretino, kokių pasiūlymų sulaukė. Jis tik užsiminė, kad nauji pasiūlymai susiję ir su postais, ir su programiniais dalykais.

Tačiau jeigu kitą antradienį iš pareigų nebus atstatydintas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ši koalicijos sutartis nustos galioti, teigė G. Kirkilas.

„Kaip sakiau tai nėra mums prioritetas, bet dėl Seimo pirmininko bus balsuojama antradienį turbūt. Tai yra sutarties dalykas. Jeigu nenubalsuojama, vadinasi, sutartis neįsigalioja“, – tvirtino „socialdarbiečių“ lyderis.

Tai patvirtino ir LSDDP prezidiumo posėdyje dalyvavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. „Jeigu koalicinės sąlygos nėra vykdomos, koalicijos sutartis negalioja“, – sakė jis.

„Tada partijos turės spręsti, ką daryti toliau. Aš tik nusistebėčiau, kad vienas žmogus savo įkaitu padarys visą valstybę, jeigu iš tikrųjų nesupras, kad yra išrinktas pagal koalicijos sutartį, pagal koalicijos sutartį gali būti ir pakeistas“, – pridūrė R. Karbauskis ir sakė dar turįs vilties, jog „Seimo pirmininkas pats padarys sprendimą“.

V. Pranckietis ne kartą yra pabrėžęs, kad trauktis iš pareigų neketina. Pagal prieš mėnesį pasirašytą memorandumą, Seimo pirmininko postas turėtų priklausyti LSDDP.

„Mūsų nuomone, kad mes norėdami sudaryti koaliciją ir norėdami įtraukti dar dvi naujas partijas į koaliciją, mes turime padaryti tam tikrus sprendimus ir atsisakyti tam tikrų pozicijų ir Seime, ir Vyriausybėje“, – trečiadienį kalbėjo R. Karbauskis.

G. Kirkilas po prezidiumo posėdžio pranešė, kad aiškumas tėra dėl vienos ministerijos, už kurią LSDDP turėtų būti atsakinga, tai Užsienio reikalų ministerija. Jis patvirtino, kad dabar šiai ministerijai vadovaujantis LSDDP frakcijos Seime narys Linas Linkevičius išsaugos pareigas.

„Galvoju, kad Linas Linkevičius gerai dirba. Valstybės požiūriu, būtų labai svarbu, kad jis išliktų Vyriausybėje. Kaip žinote, svarbu ne tik Lietuvos reikalai: prezidentas pradeda savo darbą, Europos yra labai sudėtinga padėtis, švelniai tariant. Mes to klausimo nekeliame. Kaip suprantu ir ministrą pirmininką taip pat jo darbas tenkina“, – teigė G. Kirkilas.

Į kokius kitus postus vykdomojoje valdžioje ir Seime galėtų pretenduoti LSDDP, nei R. Karbauskis, nei G. Kirkilas nenurodė. Anksčiau LSDDP lyderis minėjo, kad jų prioritetas yra vadovavimas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, tačiau „valstiečiai“ atsisako ją užleisti.

R. Karbauskis trečiadienį vylėsi, kad Seime pavyks turėti stabiliai dirbančią valdančiąją daugumą. „Tikrą daugumą. Mes ilgą laiką dirbome mažumoje, tai užtikrins, kad per būsimus pusantrų metų visi sprendimai, kurie būtini mūsų valstybei, mūsų žmonėms, bus priimti“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą. Jeigu „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija sutartų dėl koalicijos, ji Seime turėtų 76 balsus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA