„Google“ smūgis „Huawei“: žada panaikinti prieigą prie programėlių | Kas vyksta Kaune

„Google“ smūgis „Huawei“: žada panaikinti prieigą prie programėlių

Parengė VILIUS STANKEVIČIUS 2019/05/20 21:33
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naujieji „Huawei“ telefonai gali prarasti prieigą prie Google programėlių, rašoma BBC. Išsipildžius šiam scenarijui – įmonės laukia dideli nuostoliai.

Toks „Google“ sprendimas pasirodė po to, kai Donaldo Trumpo administracija pridėjo „Huawei“ prie kompanijų sąrašo, su kuriomis Amerikiečių bendrovės gali bendradarbiauti tik turėdamos specialią licenciją.

Kometuodama situaciją „Google“ teigia, kad nepaisant to, jog įmonė pakluso nurodymas, vis tiek svarstys galimas pasekmes. Tuo tarpu „Huawei“ atsisakė pateikti komentarą apie esamą situaciją.

Ką tai reiškia „Huawei“ naudotojams?

Dabartiniai išmanieji telefonai vis dar turės galimybę gauti operacinės sistemos ir aplikacijų atnaujinimus bei naudotis „Google Play“ paslaugomis. Tačiau „Google“ šiais metais išleidus naują „Android“ versiją, gali būti, jog „Huawei“ telefonai negalės ja naudotis, o ateityje „Google“ paslaugos, kaip „YouTube“ ar „Google Maps“ taps neprieinamos.

Komentuodamas įvykius „Huawei“ vadovas Ren Zhengfei teigė, jog kompanija jau buvo pradėjusi ruoštis tokiam scenarijui – prieš metus pradėjo plėtoti savus procesorius, kurti savo operacinę sistemą ir programėlių parduotuvę.

Vis dėl to „Huawei“ susilaukia kritikos vakarų valstybėse, ypatingai Jungtinėse Valstijose, dėl galimų neigiamų pasekmių vartotojams, kurie naudojasi kompanijos produktais, o ypač 5G technologijomis.

Taip pat kelios valstybės išreiškė susirūpinimą, jog „Huawei“ įranga gali būti naudojama Kinijos valdžios, kaip šnipinėjimo platforma, o kai kurios šalys netgi nusprendė uždrausti telekomunikacijų kompanijoms naudoti „Huawei“ prietaisus.

Žala – laikina?

Atsižvelgiant į esamą situaciją yra aišku viena: „Huawei“ patirs nuostolių vakarų valstybių rinkose. Išmaniųjų pirkėjai nenorės „Android“ telefono, kuris neturi prieigos prie „Google Play“ parduotuvės, apsaugos atnaujinimų ar virtualaus asistento.

Žiūrint į tolimesnę ateitį, tai gali būti dar vienas ženklas kitiems išmaniųjų telefonų gamintojams – galbūt atėjo metas svarstyti alternatyvas „Android“ operacinei sistemai, nes pastaruoju metu „Google“ ypač aktyviai į rinką pradėjo „stumti“ savo naujus „Pixel“ telefonus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA