Įspėjimas: Lietuvos link nuo Baltarusijos slenka dūmai | Kas vyksta Kaune

Įspėjimas: Lietuvos link nuo Baltarusijos slenka dūmai

delfi.lt 2019/04/24 13:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba trečiadienį pranešė, kad 7 val. ryto Lietuvos laiku pastebėti dūmai, kurie slenka mūsų šalies link.

„Šį rytą palydovo nuotraukoje, darytoje 7 val. Lietuvos laiku, matyti miškų gaisrai, tiksliau – gaisrų dūmai Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje. Vakarinėje Ukrainos dalyje, Baltarusijoje ir mūsų šalyje vyrauja pietryčių vėjai, todėl į orą pakilę dūmai yra genami tiesiai mūsų šalies link“, – teigiama tarnybos „Facebook“ įraše.

Įspėjama, kad gali būti jaučiamas dūmų kvapas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas DELFI teigė, kad Lietuvą pasiekia dūmai iš kaimyninių šalių, o Europą jau pasiekia ir dulkės iš Sacharos.

„Kai sausa, vyksta gaisrai, pasikeičia vėjo kryptis, jei jis stipresnis, dūmai gali būti pernešami, – kalbėjo sinoptikas. – Yra ir įdomesnių dalykų Europoje. Ir iš Sacharos dulkės atkeliavo į Europą.“

T. Kantauto teigimu, dūmai tiek pat kenksmingi, kiek kenksmingi būtų ir Lietuvoje kilusių gaisrų dūmai. „Nereiškia, kad jie atkeliauja ir uždengia mūsų dangų taip, kad dūmų nesimato“, – kalbėjo sinoptikas ir pridūrė, kad tiesiog sostinėje gali būti jaučiamas dūmų kvapas.

Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Zita Šilienė DELFI teigė, kad oro tarša padidėjusi, tikėtina, kad kietosios dalelės, kurias fiksuoja, atneštos minėtų gaisrų.

„Padidėjusi ir viršija normą daugelyje stočių, – teigė Z. Šilienė. – Gali būti, kad atneša nuo gaisrų.“

Jos teigimu, bijoti neverta, tačiau patartina vengti atvirų erdvių miestuose, geriau būti atvirose erdvėse gamtoje, parkuose ir toliau nuo važiuojamųjų dalių. „Geriau vengti ir nebūti arti gatvių, nes nors galbūt užterštumas ir atneštas iš toliau, bet dalis jo yra ir nuo mūsų gatvių, nuo mūsų transporto“, – įvardijo Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA