Kuriose Kauno vietose šiemet skambės „Kaunas Jazz“ muzikos ritmai? | Kas vyksta Kaune

Kuriose Kauno vietose šiemet skambės „Kaunas Jazz“ muzikos ritmai?

BERTA BANYTĖ 2019/04/15 16:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusį penktadienį muzikos kokteilį, sumaišytą iš įvairiausių stilių sąskambių, dedikavęs Birštonui, kur publika klausėsi svečių iš Izraelio grupės „Ground Heights“, tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ šiemet jau 29-ąjį kartą ne mažiau įvairovės žadančią instrumentų bei vokalų dozę paruošė ir Kaunui. Kuriose miesto vietose šiemet skambės džiazo ritmai?

„Neslėpsiu, vykdomi Laisvės alėjos rekonstrukcijos antrojo etapo darbai bei už spalvotų uždangų pasislėpusi Vienybės aikštė privertė „Kaunas Jazz“ festivalį keltis į erdves, kuriose programa niekada anksčiau nebuvo organizuojama. Šiais metais reikia šiek tiek kantrybės prisitaikant prie esamų sąlygų ir, žinoma, prašant dangaus, kad oras būtų geras. Artimiausiu metu ir po Velykų lietaus nežadama, belieka tikėtis, kad toks oras išliks iki finalinio „Kaunas Jazz“ akordo – balandžio 28 dienos“, – šypteli festivalio įkūrėjas Jonas Jučas.

Rekonstruojama Vienybės aikštė / R. Tenio nuotr.

Su nostalgija prisimena seniausią Kauno naktinį klubą

Erdvių, kur vykdavo „Kaunas Jazz“ koncertai, būta nemažai – dalį jų galima vertinti kaip labiau sėkmingas, kitas – mažiau. Prastų erdvių šioje amplitudėje beveik nebuvo, sako „Kaunas Jazz“ sumanytojas. „Tačiau kaip vieną iš sėkmingiausių galiu vadinti naktinį klubą „Combo“, veikusį „Laisvės“ kino teatre. Dabar, žinoma, į pastarąją erdvę būtų galima pažvelgti su šypsena, bet tie, kurie yra ten buvę, sako, jog tai buvo pati geriausia lokacija, kur vykdavo naktinės džiazo sesijos bei koncertams“, – atvirauja jis.

Festivalio „Kaunas Jazz“ džiazo sesija naktiniame klube „Combo“ / Archyvo nuotr.

Vėliau ir naujasis „Combo“, įsikūręs šiek tiek toliau, Vilijampolėje, taip pat buvo puikus savo erdvėmis, tačiau seniausiu vadinamas naktinis klubas 2017-aisiais užvėrė duris, su nostalgija pridūrė J. Jučas. „Dabar tokio klubo miesto centre, kuris talpintų daugiau žmonių, galima sakyti, nėra. „Combo“ klube dvejose arba trijose salėse pavykdavo sutalpinti iki 1000 klausytojų. Jei metai būdavo šiek tiek prastesni susidomėjusiųjų festivalio programa, bent 500-600 melomanų vis tiek ateidavo“, – pasakoja „Kaunas Jazz“ siela.

Pasak jo, gerų erdvių miesto centre atrasti įmanoma, tačiau šios erdvės yra labai „suskaldytos“, kai sėdint ne visada patogu stebėti ir girdėti veiksmą scenoje, toks variantas – netinkamas. „Viena iš šiemet pasirinktų alternatyvų, kur vyks festivalio koncertai, yra muzikos klubas-baras „Sandėlis“. Erdvė čia, žinoma, šiek tiek mažoka – mano nuomone, pavyks sutalpinti apie 350-400 klausytojų. Žvalgėmės ir „Nautilus laisvalaikio namuose“, kur anksčiau veikė „Los Patrankos“. Tačiau erdvės ir čia – nedidelės. Mintyse kirba idėja pamėginti įkurdinti festivalį Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre, bet kol kas tik sumanymas. Žinau, jog pasirinkus šią erdvę būtų gana sunku suderinti ten suplanuotų renginių ir „Kaunas Jazz“ grafiką. Bet Kaunas tvarkosi, gal atsiras kokia nauja akustinė erdvė“, – atvirauja „Kaunas Jazz“ įkūrėjas.

Pirmasis koncertas – ligoninės foje

Balandžio 15 dieną, 13 valandą, pirmieji džiazo ritmai Kaune nuskambėjo Respublikinėje Kauno ligoninėje (Hipodromo g. 13). „Ši erdvė „Kaunas Jazz“ programoje įrašyta pirmą kartą. Tačiau ne festivalio metu esame surengę koncertus ne tik šioje, bet ir Onkologijos ligoninėje. Šįsyk nusprendėme, jog džiazo garsų spalvos liesis Respublikinės Kauno ligoninės foje, kad kūrinių galėtų ateiti pasiklausyti ir gydytojai, ir ligoniai, ir jų artimieji. Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė „Color Jazz“ padarė puikią pradžią pamažu įsibėgėjančiame šiųmečiame festivalio ritme“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo festivalio įkūrėjas.

„Kaunas Jazz“ koncertas Respublikinėje Kauno ligoninėje / J. Jučo asmeninio archyvo nuotr.

Pasak jo, toks vokalistų pasirinkimas taip pat neatsitiktinis – jaunimas ir vaikai turi smagų užtaisą, kuris praskaidrina nuotaiką visiems, o ypač tiems, kurie kovoja su užklupusiomis sveikatos problemomis bei vienokio ar kitokio pobūdžio negaliomis. Tad toks renginys gydymo įstaigoje išties reikalingas, pridūrė J. Jučas.

Antrus metus iš eilės – specialus „Kaunas Jazz“ gėrimas

Po įžanginio koncerto Kaune stos keleto dienų pertrauka, po kurios „Kaunas Jazz“ vėl apsilankys miesto erdvėse su geros muzikos doze. Būtent tokia – gurmaniška festivalio dalis numatoma jau balandžio 23 dieną „Volfas Engelmann studijoje“ (Kaunakiemio g. 2). „Dar pernai čia buvo įgyvendinta viena iš mano svajonių – sukurti specialų „Kaunas Jazz“ gėrimą. Šiemet taip pat turime idėją jį pagaminti, tik šiek tiek kitokį“, – pasakoja festivalio siela ir sumanytojas.

Vakaro svečiai Jan Maksimowicz ir Dmitrij Golovanov taip pat žada gurmaniškus muzikinius potyrius klausytojų ausims.

„Saksofonininkas, pranokęs savo kartos džiazo muzikus, dalyvauti „Kaunas Jazz“ programoje pradėjo dar tuomet, kai buvo studentas. Sakoma, kad Jan yra nestokojantis perfekcionizmo – atidus kiekvienai skambesio detalei. Jo kūryboje brandus muzikavimas persipina su emocionalumu. Kartu su Jan šiųmečiame festivalyje koncertuos ir jaunas, bet daug pasiekęs pianistas Dmitrij Golovanov. Muzikantai melomanams pristatys naujausią savo darbą – plokštelę „Thausand seconds of life““, – sako J. Jučas ir spėja, jog šiame nemokamame koncerte gali pritrūkti vietos tad visiems norintiems reikėtų paskubėti.

Tęs tradiciją Kauno autobusų stotyje

Balandžio 24 dienos vakarą „Kaunas Jazz“ muzikos garsais užpildys Kauno autobusų stoties (Vytauto pr. 24) erdves. „Bandymas į festivalio programą įtraukti Kauno autobusų stotį praėjusiais metais pasiteisino – čia koncertavo Kotryna Juodzevičiūtė, o šiemet pakvietėme Steponą Janušką su džiazo projektu „Jazzway““, – šypteli festivalio įkūrėjas.

Paklaustas apie tai, kokių reakcijų tenka sulaukti, kai tokioje vietoje kaip autobusų stotis, kur įprastai būna didelis srautinis judėjimas, lankytojai išgirsta skambant gyvai atliekamą muziką, J. Jučas sakė, jog vakarais keleivių srautai čia šiek tiek sumažėja. Nors kelios bilietų kasos autobusų stotyje ir lieka veikti, koncertui tai netrukdo.

„Kaunas Jazz“ koncertas autobusų stotyje 2018 / R. Tenio nuotr.

„Žinoma, kiekvieni metai yra iššūkis, bet tai, ką mačiau pernai, likau sužavėtas. Į J. Juodzevičiūtės koncertą susirinko daugybė įvairaus amžiaus žmonių, kai kurie iš jų atsivedė net savo augintinius. Manau, jog šiemet bus taip pat gerai. Gimsta tradicija, kurią tikimės sėkmingai tęsti“, – šypteli jis.

Rotušės aikštėje muzikaliai paminės svarbią sukaktį

Šiais metais pasaulio muzikos visuomenė mini lenkų kompozitoriaus ir dirigento Stanislovo Moniuškos 200-ąsias gimimo metines. Todėl balandžio 25 dieną, 17 val., Rotušės aikštėje (Rotušės a. 15) per oficialią festivalio atidarymo ceremoniją Piotr Baron kvintetas, atvykęs  iš kaimyninės Lenkijos, gros transkripcijas S. Moniuškos kūrinių temomis.

Kauno Rotušės aikštė / Asociatyvi R. Tenio nuotr.

19 val. veiksmas tradiciškai nusikels į Raudondvario dvaro Menų inkubatorių (Pilies takas 1. Kauno raj.). Čia vyks vieno iš žymiausių džiazo saksofonininkų Lietuvoje Kęstučio Vaiginio ir JAV gyvenančio garsaus argentiniečių gitaristo, dažnai apsilankančio mūsų šalyje Herman Romero, koncertas, kuriame netrūks virtuoziškai sugrotų natų.

Bandys prisijaukinti naujas dar nepažintas erdves

Balandžio 26 dieną prasidės pagrindinių „Kaunas Jazz“ koncertų serija Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Didžiojoje salėje. Tačiau prieš tai Karo muziejaus sodelyje kaip ir daugelį metų skambės varpų džiazo muzikos koncertas.

„Kaunas Jazz 2018“ koncertas VDU Didžiojoje salėje / R. Tenio nuotr.

„Šiemet nacionalinės premijos laureatas Maestro Giedrius Kuprevičius surengs koncertą, skirtą paminėti savo 75-ąjį jubiliejų. Dedikuota programa vadinsis „75 smūgiai per minutę“. Fone skambant varpų muzikai, taip pat 18 valandą vyks šiemet 20-metį švenčianti tapytojos Irenos Mikuličiūtės sumanyta vaikų piešinių akcija „Kaunas Jazz“ ant grindinio“. Jos metu Daukanto gatvėje ant grindinio nuguls vaikų vaizduotės vaisiai – kaip jie įsivaizduoja džiazą ir festivalį „Kaunas Jazz““, – pasakojo J. Jučas.

Akcija „Kaunas Jazz“ ant grindinio“ vaikų akimis 2016 / J. Danielevičiaus nuotr.

Šiais metais „Kaunas Jazz“ rengiamas jau 29 kartą. Per šį laiką pasikeitė daugiau nei viena festivalio klausytojų karta. „Jei nekreiptumėme jokio dėmesio į augantį žmogų – vaikus ar jaunuolius, neabejotinai pajustumėme publikos mažėjimą. Todėl labai džiaugiamės, jog festivalyje grojamos muzikos garsai, o gal net įvairios džiazo improvizacijos pasiekia ir labai jauno žmogaus ausis“, – džiaugsmo neslepia „Kaunas Jazz“ sumanytojas.

19 valandą VDU Didžiojoje salėje savo albumą „4“ pristatys jaunosios kartos mušamųjų instrumentų virtuozas Ąžuolas Paulauskas. Pirmasis jaunojo talento debiutas „Kaunas Jazz“ scenoje įvyko, kai jam buvo vos šešeri. „Tai bus antrasis Ąžuolo Paulausko pasirodymas su autorine programa VDU Didžiojoje salėje per visą festivalio gyvavimo istoriją“, – pasakoja J. Jučas.

Antrojoje koncerto dalyje pasirodys legendinis praėjusio amžiaus pabaigos džiazo muzikantas Joshua Redman. Saksofonininkas į „Kaunas Jazz“ sceną sugrįš po 14 metų pertraukos. Į Lietuvą jis atvyksta, įvertintas dar viena, jau septintąja karjeroje, „Grammy“ nominacija.

Nepriklausomybės aikštės prieigos / R. Tenio nuotr.

Balandžio 26 dieną tarptautinis festivalis taip pat bandys prisijaukinti naują erdvę –  didžioji lauko scena stūksos Nepriklausomybės aikštėje. „20 valandą čia pasirodys svečiai iš Izraelio „Selah Collective“ ir lietuviai „Huge soul“. O šiek tiek vėliau – 22 val. savo muzikos bangas su Kauno „Big Band“ melomanams nuo scenos transliuos Linas Adomaitis. Po pasirodymo klausytojų lauks šventinis fejerverkas“, – mintimis dalijosi ilgamečio tarptautinio festivalio sumanytojas.

Muzikos klubas-baras „Sandėlis“ / R. Tenio nuotr.

23 valandą „Kaunas Jazz“ išbandys ir kitą naują erdvę – muzikos klube-bare „Sandėlis“ (Muziejaus g. 8) koncertuos viešnia iš Suomijos kontraboso virtuozė su grupe „Kaisa’s Machine“. Muzikantė Rygoje vykusiame konkurse „Riga Jazz stage“ pelnė pirmosios vietos trofėjų. „Scenoje ji jaučiasi puikiai, yra labai muzikali ir artistiška, Pernai festivalio koncertus organizavome „Renginių oazėje“, tačiau ši lokacija įsikūrusi tolokai. Tikėtina, atstumas žmonėms tapo kliūtimi apsilankyti. Tad šiais metais ieškojome vietos, kuri būtų arčiau, miesto centre“, – atvirauja J. Jučas.

„Džiazo gatvės“ šokiai persikels kitur

Šeštadienį, balandžio 27 dieną, nuo 14 val., Kauno senamiestyje Vilniaus ir Mapų gatvių sankirtoje įsikurs ketvirtus metus „Kaunas Jazz“ programoje įrašyta „Džiazo gatvė“. „Kadangi vykdoma Laisvės alėjos rekonstrukcija su „Džiazo gatvės“ koncertine programa keliamės į senamiestį, kur įsikurs dvi scenos. Visą dieną čia nepertraukiamai skambės įvairiausia muzika, atliekama skirtingų muzikantų ir grupių“, – atskleidžia festivalio įkūrėjas.

Šokiai festivalyje „Kaunas Jazz 2017“ / Asociatyvi P. Grigaliūno nuotr.

Pasak jo, nemažiau svarbi „Džiazo gatvės“ dalis – šokiai, pritraukiantys gausybę šokio meistrų. Šokius šiemet nuspręsta organizuoti Studentų skvere (Daukanto g. 28). „Iš pradžių svarstėme šokius nukelti į Rotušės aikštę. Tačiau vis dėlto apsisprendėme surengti juos Studentų skvere. Nepaisant to, kad šioje vietoje dabar pakankamai nedidelis srautų judėjimas, tikimės sulaukti susidomėjusiųjų“, – viliasi J. Jučas ir užsimena, kad kitais metais panašių galvosūkių kilti neturėtų, nes baigus Vienybės aikštės rekonstrukciją, atsivers naujos erdvės. Kaip jau minėta, manoma, jog ten netgi bus specialus džiazo kiemelis.

19 valandą koncerte VDU Didžiojoje salėje „r’n’b“ vokalistė Daiva Starinskaitė, šiuo metu gyvenanti Londone, pristatys naująjį savo projektą „Alchemy of 11“, kuriame nestigs gyvos muzikos garsų, persipinančių su elektroniniais sąskambiais.

VDU Didžiojoje salėje tądien pasirodys ir garsus JAV pianistas, neseniai prestižine „Grammy“ statulėle apdovanotas Jeff Lorber.

Grupės „Saulės kliošas“ pasirodymas „Kaunas Jazz 2018“ / R. Tenio nuotr.

20 valandą muzikinis veiksmas virs Nepriklausomybės aikštėje, kur pasirodys lietuvių vokalistė Veronika Chichi su savo programa „Singer of a 1000 faces“. Po to scenoje karaliaus „Džiazo mados“, o vakaro programą tradiciškai baigs festivalio senbuviai – grupė „Saulės kliošas“.

Šeštadienio koncertų seriją muzikos klube-bare „Sandėlis“ efektingai baigs serbų džiazroko grupė „Jayus Jazz“.

Kauno „Žalgirio“ arenoje lankysis džiazo vokalistas iš JAV

Paskutiniąją tarptautinio festivalio „Kaunas Jazz“ dieną nuo 14 valandos muzikos garsai tradiciškai įsikurs Kauno sinagogoje (Ožeškienės g. 13) muzikantų kolektyvas iš Izraelio „Selah Collective“ klausytojams ruošiasi pristatyti linksmų gaidų nestokosiantį projektą.

29-ąjį kartą vykstantį „Kaunas Jazz“ vainikuos muzikiniai akordai, nuskambėsiantys finalinio koncerto metu Kauno „Žalgirio“ arenoje. Čia pasirodys legendinis amerikiečių džiazo vokalistas Bobby Mcferrin. „Šį sykį superhito „Don’t worry, be happy“ autorius, į Kauną grįšiantis po aštuonerių metų pertraukos, vienoje scenoje koncertuos su keturiais dainininkais ir Artūro Noviko džiazo mokyklos choru“, – sako J. Jučas ir priduria, kad bilietų į šį koncertą likę vos keletas, juntamas itin didelis susidomėjimas.

Laura Mvula festivalyje „Kaunas Jazz 2018“ Kauno „Žalgirio“ arenoje / R. Tenio nuotr.

Paklaustas apie tai, kaip į Lietuvą pavyksta prisikviesti sąstatą žinomų muzikantų iš svetur, „Kaunas Jazz“ sumanytojas neslepia, jog itin daug lemia ilgametis festivalio gyvavimas – tai tarsi kokybės garantas, apie kurį reklama transliuojama iš lūpų į lūpas. Tiesa, anksčiau sudominti muzikantus atvykti į Lietuvą būdavo kur kas lengviau nei dabar. Kadaise mūsų šalis kitiems kraštams atrodė esanti egzotiška, bet laikai keičiasi, pridūrė jis.

„Rengdami festivalio programą laikomės pozicijos, kad joje turi būti įvairios muzikos. Jei „Kaunas Jazz“ dominuotų vieno stiliaus muzika, galbūt būtų šiek tiek paprasčiau. O dabar privalome viską dar akyliau koordinuoti. Jei, pavyzdžiui, pasikviečiame vieną pianistą, pakviestas antrasis dar „iš bėdos“ gali įsilieti į programą, bet prisijungus trečiajam veikiausiai bus juntamas perteklius. Kitas svarbus akcentas – miesto erdvių, koncertinių salių atranka. Reikia įvertinti kiekvienos iš jų tinkamumą atsižvelgiant į akustines galimybes ir erdvių tinkamumą konkrečiam muzikantui ar grupei“, – sako J. Jučas.

Festivalio įkūrėjas užsimena, kad „Kaunas Jazz“ publika kelia aukštus pageidavimus. Čia susirenkantys klausytojai yra išties reiklūs. Šitai aiškiai junta bei pastebi ir esantys scenoje į savo pasirodymus dėdami dar daugiau pastangų. Būtent tokiais atvejais įvyksta nematomos energijos pasikeitimas tarp klausytojų ir muzikantų, – sėkmingų koncertų aplinkybes vardija J. Jučas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA