Kaune skelbiama gripo epidemija | Kas vyksta Kaune

Kaune skelbiama gripo epidemija

BNS 2019/01/21 17:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penkios Lietuvos savivaldybės, tarp jų – Kauno ir Panevėžio miestų, paskelbė gripo epidemiją. Savivaldybių atstovai BNS patvirtino, kad epidemija po Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijų skelbiama nuo antradienio.

Lietuvoje smarkiai išaugus sergamumui gripu, epidemiją, be minėtų miestų, paskelbė ir Ukmergės, Prienų bei Kėdainių savivaldybės. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sausio 14–20 d. bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis buvo 127,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 98,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Daugiausia sergančiųjų gripu yra Vilniaus ir Kauno apskrityse, atitinkamai 1114 ir 1005 žmonės. Trečią metų savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldytas 171 asmuo, iš jų – 25 vaikai iki dvejų metų, 72 vaikai – 2–17 metų amžiaus grupėje ir 74 suaugusieji. Ligoninėje gydytos trys nėščiosios. Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma 11 asmenų.

Bendras susirgimo peršalimo ligomis rodiklis taip pat didžiausias Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Alytaus apskrityse. Čia susirgimų atvejų registruota daugiau nei po šimtą 10 tūkst. gyventojų. Vilniaus ir Alytaus apskrityse susirgimų yra po 151 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Juos vejasi ir Klaipėdos regionas.

Gripo epidemija skelbiama, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų šių susirgimų.

Gripo epidemijos metu rekomenduojama saugotis peršalimo ir sergančiųjų, vengti kontakto, dažnai plauti rankas, gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas.

Taip pat rekomenduojama vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu, pasirinkti individualias laisvalaikio praleidimo priemones.

Gyventojai raginami rinktis žiemai tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti gryname ore, o sergančiuosius pagal galimybes izoliuoti nuo sveikųjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA