Vandališkas išpuolis Kaune: suniokota istorinę vertę turinti skulptūra (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Vandališkas išpuolis Kaune: suniokota istorinę vertę turinti skulptūra (papildyta)

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio rytą vandalų išpuolis – suniokota garsaus skulptoriaus Juozo Geručio Ruzgo skulptūra „Skalbėja“, esanti buvusių buitinių paslaugų įmonių komplekso „Juzė“ teritorijoje, Savanorių prospekte. Praeitų metų pabagoje iš šio pastato išsikraustė buvę nuomininkai, o pastate pradėti valymo darbai, tačiau rimtesnė rekonstrukcija neprasidėjo, nors ir buvo planuota.

Informacija apie įvykdytą nusikalstamą veiką lapkričio 21 d. rytą, maždaug, 09:30 val. pasiekė ir Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnus. Apie vandalizmą, kurio metu apgadinta bronzinė, dekoratyvinė skulptūra, policijai pranešė Kultūros paveldo departamento atstovai. Nupjauta bronzinės skulptūros galva. Įvykio vietos teritorijoje jos nėra.

Dėl šio įvykio Kauno apskr. VPK pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 187 str. 2 d., dėl istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sunaikinimo ar sugadinimo.

Už tai gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Papildyta: Portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su šių metų birželio mėnesio pabaigoje anapilin iškeliavusio J. G. Ruzgo sūnumi Juozu, vyras apie šį nusikalstamą įvykį sako nieko nežinojęs, tačiau pažadėjo skubiai pranešti arčiau minėtos vietos gyvenantiems artimiesiems.

Paklaustas ar toks vandalizmo išpuolis, susijęs su jo tėvo skulptūrų niokojimu, yra pirmasis, Juozas minėjo, jog prie Kauno muzikinio teatro esančiai deivės Gabijos skulptūrai maždaug prieš dešimtmetį taip pat teko patirti vandalų veiksmus – ji buvo perpjauta pusiau.

Asmenis, turinčius bet kokios vertingos informacijos, susijusios su šiuo įvykiu, prašome susisiekti su Kauno apskrities policijos pareigūnais telefonu 8 37 303 450.

Apleisto pastato likimas – mįslingas

Praeitų metų lapkričio mėnesį portalas „Kas vyksta Kaune“ rašė, kad buvo pradėta šio pastato rekonstrukcija, parengtas pastato atnaujinimo projektas bei ketinama pastato paskirtį iš paslaugų teikimo keisti į gydymo paskirties pastatą.

Tuo metu Savivaldybei viešam svarstymui pateikto projekto vizualizacijose nurodyta, kad čia įsikurs pacientų duomenų kibernetinės vagystės skandalo purtyta klinika „Grožio chirurgija“. Tačiau minėtos klinikos vadovai portalui paneigė, kad ketina įsikurti buvusiame „Juzės“ pastate.

Galima daryti prielaidą, kad nesėkminga būsimo pastato nuomotojo paieška šio pastato savininkams trukdė paskubinti renovacijos pradžios darbus ir beveik metus laiko pastatas itin patogioje Kauno vietoje – šalia Savanorių pr. – buvo aptvertas statybine tvora, nors rimtesni darbai ir nevyko.

Pasak netoli šio pastato gyvenančių kauniečių, išsikrausčius čia buvusiems nuomininkams – butinių prietaisų, šviestuvų ir kitoms parduotuvėms bei paslaugų teikėjams – pastate vyko tik smulkūs vidaus valymo darbai, nesimatė, kad būtų sustiprinta teritorijos ir paties pastato apsauga, objektas atrodė ne tik apleistas, bet ir nesaugus.

Atkreiptinas dėmesys, kad dalis šio pastato rūsio priklauso miesto savivaldybei, nes čia įrengtos specialios paskirties patalpos – slėptuvė.

Savivaldybės patvirtintame pastato renovacijos projekte buvo planuojama kiemelį, kurį puošė galimai šią naktį suniokota J. G. Ruzgo skulptūra „Skalbėja“, pertvarkyti į vidinę atvirą pastato erdvę, į kurią būtų galima patekti tik iš pastato viduje esančių įėjimų, ir jo paskirtis būtų skirta planuojamo pastato naudotojų poilsiui.

Čia galite peržiūrėti straipsnį ir galeriją, kurioje užfiksuota ir meninę vertę turėjusi suniokota skulptūra „Skalbėja“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA