Byla pasiekė finišo tiesiąją: sprendžiama, ar Kaune paimtas vaikas grįš pas šešių vaikų motiną (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Byla pasiekė finišo tiesiąją: sprendžiama, ar Kaune paimtas vaikas grįš pas šešių vaikų motiną (atnaujinta)

delfi.lt 2018/11/14 15:41
DELFI nuotr.

Berniuko mama Evelina ir patėvis Jonas žurnalistams dėstė, kad vaikas paimtas po konflikto su darželiu, kuriame jis esą prasiskėlė galvą. Darželio darbuotojai „Init“ televizijai pateikė kitokią versiją – esą vaikas buvo mušamas namuose.

Antakį prasiskėlė darželyje

Po šio reportažo su DELFI kalbėti sutikęs patėvis piktinosi ir sakė rašysiąs skundą Žurnalistų etikos komisijai dėl apie jo šeimą paskelbto šmeižto. Jis pats griežtai neigė mušęs savo posūnį.

„Yra ir teismo nutartis, įrodymai, poligrafo, vaiko ekspertizės. Nėra pasakyta, kad aš mušiau“, – kalbėjo Jonas. Pagal jo versiją, visa ši istorija įvyko dėl to, kad vaikas darželyje prasiskėlė antakį, ir tai norėta nuslėpti.

„Yra teisiniai procesai, kurie įrodo, kad mes esame nekalti. Yra išsidirbinėjama, kad kuo ilgiau tas vaikas būtų išlaikytas pas globėjus“, – sakė Jonas. Pasak jo, tyrimai jam yra nutraukti, jo gyvenimo draugės atžvilgiu tyrimas tęsiasi, o vaiko neatiduoda esą dėl to, kad vyksta ikiteisminis tyrimas.

Advokatas stebisi tyrimo trukme

Mamos Evelinos advokatas Ruslanas Mazurovas taip pat patvirtino, kad patėvio Jono atžvilgiu tyrimas buvo nutrauktas, o dėl mamos penktadienį jis dar buvo tęsiamas. Mamai pareikšti įtarimai, kad ji esą savo vaiko atžvilgiu vartojo smurtą, ne tik fizinį, bet ir kitas jo formas. Kalbėdamas apie to smurto požymius, advokatas užsiminė apie kraujosrūvas, tačiau pažymėjo, kad neįmanoma nustatyti, ar vaikas pats užsigavo, ar jos dėl sumušimų.

„Objektyviai tai yra mėlynės, kur atsakyti vienareikšmiai, ar tai padarė pats vaikas, ar kažkieno pagalba, būtų sudėtinga. Liudytųjų, kurie patvirtintų tokias aplinkybes nėra, o toliau – kaip pas mus madinga, psichologai, psichiatrai, kurie pasisako. Jie remiasi ne objektyviais, o subjektyviais kriterijais“, – sakė R. Mazurovas.

Pasak advokato, mama tyrimo metu taip pat buvo tirta poligrafu. Tačiau jis patikino, kad jo parodymai nėra vertinami atskirai, o tik kartu su kitais įrodymais. Jam taip pat nebuvo iki galo aišku, kodėl vaikas negrįžta į šeimą.

„Ikiteisminis tyrimas, Jūs gi suprantate, nėra pagrindas vaiką paimti iš šeimos. Vaiką iš šeimos gali paimti tik esant kažkokiam pavojui vaikui. Šiuo atveju kiti du vaikai auga toje pačioje šeimoje, ir jiems pavojaus nėra, o vieną paima, nes mato pavojų. Čia yra kažkieno žaidimai. Šita problema sprendžiama emocijomis, o ne vadovaujantis įrodymais, įstatymo normomis. Objektyvumo čia nėra“, – kalbėjo R. Mazurovas.

Vystantis šiai istorijai viešai prabilo vaiko darželio direktorė ir auklėtoja. Kaip skelbė „Init“ televizija, mažylis į darželį buvo atvežtas jau stipriai sumuštas. Pirmoji mažylio sumušimus pamatė auklėtoja ir pranešė direktorei.

Byla perduota teismui

Kauno prokurorai trečiadienį paskelbė, kad baigė rinkti ikiteisminio tyrimo dėl galimo smurto prieš mažametį berniuką medžiagą ir perdavė ją teismui. Į teismą keliauja medžiaga dėl berniuko, kuris iš daugiavaikės šeimos buvo paimtas tiesiog darželyje.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar 2017 metais. „Buvo gautas pranešimas iš darželio apie sužalotą vaiką. Ikiteisminis tyrimas baigtas ir surašytas kaltinamasis aktas. Vaiko motina kaltinama nežymiu sveikatos sutrikdymu. Moteriai šiuo metu paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Byla su kaltinamuoju aktu perduota teismui“, – teigė Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Daiva Brudnienė.

D. Brudnienė įvardijo, kad abu tėvai buvo apklausiami ir melo detektoriumi bei pažymėjo, kad tokiose bylose jis pasitelkiamas itin retai. „Tai taip pat ikiteisminio tyrimo duomenys, – teigė D. Brudnienė, tačiau pridūrė. – Bet tyrimas poligrafu motinos atžvilgiu buvo jai nepalankus.“

Teigiama, kad iš viso Evelina su trimis vyrais turi šešis vaikus. Du auga su tėvu, du – su motina, vienas – su močiute, o vienas berniukas šiuo metu paimtas.

Atnaujinta

Kaip pranešė DELFI, per beveik tris valandas trukusį posėdį nuspręsta, kad vaikas gali būti grąžintas į šeimą. Posėdžio metu buvo numatytas konkretus veiksmų planas – berniukas bus ruošiamas grįžimui pas mamą.

Kai bus gauta psichologo išvada, kad vaikas pasiruošęs grįžti į namus, tai bus padaryta. Planuojama, kad šis procesas truks iki mėnesio. „Žinoma, esu labai laiminga“, – po posėdžio džiaugėsi Evelina.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA