Parlamentarei D. Šakalienei sulaukus žiaurių grasinimų, kreipiamasi į prokuratūrą | Kas vyksta Kaune

Parlamentarei D. Šakalienei sulaukus žiaurių grasinimų, kreipiamasi į prokuratūrą

delfi.lt 2018/11/13 17:56
DELFI nuotr.

Kilus vaikų paėmimo skandalams socialiniuose tinkluose pradėjo virti diskusijos, kurių metu ne viena kaltinimo strėlė šovė į Dovilės Šakalienės pusę. Antradienį Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija nusprendė imtis veiksmų dėl grasinimų ir šmeižto, nukreipto prieš jų narę.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Julius Sabatauskas DELFI teigė, kad paskutinis lašas – socialiniuose tinkluose pasklidęs kaltinantis straipsnis su nuotrauka, kurioje ant D. Šakalienės veido buvo nupieštas taikinys.

Pati D. Šakalienė tvirtino, kad atsiriboja nuo situacijos komentavimo. Su žiniasklaida už frakcijos narę apie susidariusią situaciją kalbėjo frakcijos seniūno pavaduotojas J. Sabatauskas.

„Ji labai jautriai reaguoja. Visiškai suprantama. Gal kai kam ir juokinga, bet nemanau, kad tai yra šiaip sau juokeliai, jei patalpinama nuotrauka ir ant veido nupiešiamas taikinys. Be to, tekstas toks, iš kurio galima suprasti, kad gal kas nors galėtų imti ir sutvarkyti tą Dovilę Šakalienę, – apie socialiniame tinkle pasirodžiusią medžiagą kalbėjo J. Sabatauskas. – Tai buvo patalpinta vakar (pirmadienį – DELFI) viename portale, kurio pavadinimo nenoriu minėti.“

J. Sabatausko teigimu, į šį atvejį frakcija pažiūrėjo rimtai ir sieks, kad tuo užsiimtų atsakingos institucijos. „Yra surinkti penkių frakcijų atstovai, kurie pasirašė kreipimąsi į generalinį prokurorą, kuriuo klausiama, ar dėl tų visų dalykų nėra pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – teigė J. Sabatauskas.

Socialdemokratų partijos frakcijos narys teigė, kad nors frakcija rekomendavo D. Šakalienei atsiriboti nuo kilusių skandalų, ji tęsia savo darbus. Frakcijos seniūnas pabrėžė, kad D. Šakalienė neketina atsisakyti Seimo nario mandato.

J. Sabatauskas teigė, kad pirmadienį pasirodę kaltinimai – ne vieninteliai, kurie skriejo į D. Šakalienės pusę. „Buvo įvairių kalbų ir kaltinimų, ir šmeižto patalpinimo“, – vardijo J. Sabatauskas.

Politiko teigimu, pati D. Šakalienė kreipėsi ir pradėjo kalbėti apie kylančią grėsmę. „Dabar toks laikas, matyt, kai jau niekas nenori jokių argumentų girdėti, – kalbėjo J. Sabatauskas. – Tegul tuo užsiima atsakingos tarnybos.“

J. Sabatauskas taip pat pabrėžė, kad įstatymas, dėl kurio dabar kaltinama D. Šakalienė, buvo priimtas su absoliučiu Seimo narių pritarimu, todėl, anot jo, atsakomybė už kylančias spragas turėtų būti išdalijama, o ne kristi ant vieno asmens pečių.

„Tų įstatymų projektų buvo daug. Buvo ir Prezidentės, ir kitos kolegės, ir daugelio kitų kolegų siūlymų. O balsavo praktiškai visas Seimas, nebuvo nė vieno, kuris balsuotų prieš ar susilaikytų, – teigė J. Sabatauskas. – Tai klausimas toks: kodėl kaltu laikomas vienas ar keli Seimo nariai, kai balsavo visas Seimas?“

Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad tuo metu, kai buvo balsuojama už pataisas, buvo jaučiamas spaudimas skubinti sprendimus. „Tuo metu iš tikrųjų buvo tokia situacija, ažiotažas į priešingą pusę, nes buvo raginama įstatymus priimti kuo greičiau. Džiaugiuosi tuo, kad tąkart Seimas nedarė ypatingos skubos ir nepriiminėjo įstatymo tą pačią dieną“, – teigė J. Sabatauskas.

Anot jo, šiuo metu daugiausia problemų kyla ne dėl paties įstatymo, o dėl jo įgyvendinimo spragų. „Deja, jo įgyvendinimas stringa arba gaunasi su kai kuriomis įgyvendinimo grimasomis, kurios iš tikrųjų kelia susirūpinimą ir kurios sujaudino visuomenę. Tai jaučiasi, nes žmonės reiškia vien tik emocijas. Dabar yra laikas sustoti ir pasižiūrėti, kas vykdoma blogai ir kodėl“, – teigė J. Sabatauskas.

Jo teigimu, pirmiausia reiktų peržvelgti ir finansavimą, kurio nepakanka. „Girdėjome ministro pareiškimą, kuris sakė, kad lėšų kitiems metams, kad būtų įgyvendinamas tas įstatymas, reikia dešimt kartų daugiau nei dabar numatyta biudžete. Dešimt kartų daugiau. Vadinasi, Vyriausybė numato tik dešimt procentų tam reikalui. Manau, kad tikrai nepakankamai, – svarstė J. Sabatauskas.

– Nes klausimas ne vien tik kaip turi reaguoti tarnybos, ar turi taikyti sankcijas, bet taip pat apie pagalbą ir paslaugas šeimai. Apie tai pirmiausia turi galvoti valstybė, galvodama apie mažųjų mūsų piliečių ateitį.“

Penkių Seimo frakcijų atstovai pasirašė po kreipimusi kuriame konstatuojama, kad prieš Seimo narę Dovilę Šakalienę galimai buvo padarytos ir toliau daromos nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 287 straipsnio 1 dalyje (Grasinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui), 154 straipsnio 2 dalyje (Šmeižimas padarius sunkų arba labai sunkų nusikaltimą), 145 straipsnio 1 dalyje (Grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimas).

Todėl klausiama ar yra pradėtas ikiteisminis tyrimas siekiant nustatyti ir baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenis, šmeižiančius Lietuvos Respublikos Seimo narę grobiant vaikus bei jais prekiaujant, t. y. darant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus (BK 156,157 straipsniai), viešai kurstančius su ja susidoroti ir tiesiogiai grasinančius nužudyti ir šiais veiksmais siekiančius neleisti D. Šakalienei vykdyti Lietuvos Respublikos Seimo narės pareigų.

Kreipimąsi generaliniam prokurorui pasirašė 19 Seimo narių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA