Saugomas pastatas Kauno centre turi naujus šeimininkus | Kas vyksta Kaune

Saugomas pastatas Kauno centre turi naujus šeimininkus

Archyvo nuotr.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų (PPA) rūmai spalio 29-ąją įvykusiame aukcione įsigijo buvusį Kauno technologijos universiteto (KTU) Humanitarinių mokslų fakulteto pastatą Gedimino g. 43. XIX a. pabaigoje iškilusiame statinyje šeimininkavo įvairiausios institucijos ir įstaigos, o nuo šiol įsikurs verslo bendruomenė.

[galerija kiek=”4″]

„Tai antras kartas istorijoje, kai verslo bendruomenė savo lėšomis įsigyja vertingą pastatą Kauno centre. Rūmai keletą metų nuosekliai siekia, kad būtų atstatytas istorinis teisingumas ir buvusiems savininkams būtų grąžintas organizacijos lėšomis pastatytas tarpukario architektūros perlas – V. Landsbergio-Žemkalnio projektuotas pastatas K. Donelaičio g. 8, – pranešime spaudai cituojama Kauno PPA rūmų generalinė direktorė Olga Grigienė.

– Šiuo metu jame įsikūrusi Kauno apskrities viešoji biblioteka. Pastato būklė apverktina. Rūmai ne kartą kreipėsi į aukščiausias valstybės institucijas, pastato šeimininkus Kultūros ministeriją, tačiau valstybė nerado ar nenorėjo rasti teisinio kelio jo grąžinti.“

Aukcione dalyvavo 25 potencialūs pirkėjai. KTU valdyto pastato kaina nuo pradinių 468 tūkst. eurų pakilo iki 1,4 mln. eurų. Pastato bendras plotas – 1477 kv. m. Kauno PPA rūmai jį perka kartu su partneriais. Kaip nurodoma pranešime, iki šiol organizacija, neatgavusi savo istorinio pastato, buvo priversta patalpas nuomotis. Įvertinus bendrą situaciją ir patiriamus kaštus, nusipirkti nekilnojamąjį turtą (NT) pasirodė ekonomiškai naudingiau.

„Įsigiję universiteto paskirčiai pritaikytą pastatą, mes ne tik grįžtame į istorinę vietą, bet ir prisiimame atsakomybę už paveldo išsaugojimą ir jo įveiklinimą šiandienos reikmėms. (…) Jaučiame ir socialinę atsakomybę prieš miesto visuomenę – Kaunui tikrai nereikia dar vieno pastato-vaiduoklio“, – sako O. Grigienė.

Pastatas Gedimino g. 43 iškilo 1890 m. ir buvo skirtas Kauno tvirtovės inžinierių valdybai. Nuo 1925 m. iki 1932 m. jis priklausė Lietuvos universitetui, čia buvo įsikūrę Medicinos ir Technikos fakultetai. 1932-1940 m. pastate veikė Vidaus reikalų ministerija. 1952 m. rūmai perduoti Kauno politechnikos institutui (dabar – Kauno technologijos universitetui).

Iš viso universiteto organizuojamame aukcione pirmadienį pasiūlyta įsigyti penkis apie 13 tūkst. kv. m ploto nenaudojamus objektus, pradinė jų kaina siekė 3,49 mln. eurų, o parduoti buvo už 6,17 mln. eurų.

KTU pranešė pirmadienį surengtame aukcione už įvairias sumas radusi naujus šeimininkus ir keturiems kitiems nenaudojamiems pastatams: buvusiam Ekonomikos ir verslo fakulteto pastatui Kęstučio g. 8, buvusiam Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto pastatui Kęstučio g. 27, buvusiam Ekonomikos ir verslo fakulteto („Pienocentro“) pastatui Laisvės al. 55 ir buvusiam bendrabučiui A. Mickevičiaus g. 39.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA