Mokyklose nuo rugsėjo pasikeitus valgiaraščiams, kitaip atrodys ir vaikų šventės – Kas vyksta Kaune

Mokyklose nuo rugsėjo pasikeitus valgiaraščiams, kitaip atrodys ir vaikų šventės

delfi.lt 2018/09/03 17:18

Paskelbus naująjį ugdymo įstaigų valgiaraštį tėvai skilo į dvi dalis: vieni pritaria norui vaikus maitinti sveikiau, kiti mano priešingai. Tačiau šioje diskusijoje kilo ir vaikams itin svarbus klausimas: kaip nuo šiol atrodys vaikų gimtadieniai, jei tortai – uždrausti?

Sveikatos apsaugos ministerija jau skelbė visą draudžiamų įsinešti į mokyklą produktų sąrašą. Jame atsidūrė ne tik bulvių traškučiai, kramtomoji guma ar gazuoti energiniai gėrimai, bet ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai.

SAM: visa tai daroma vaikų sveikatos labui

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas DELFI teigė, kad ministerija tikrai neketina iš vaikų atimti šventinių vaišių, tačiau rekomenduoja jas keisti sveikesniais užkandžiais.

„Ministerija tikrai nedraudžia tėveliams švęsti vaikų gimtadienius ir neketinama atimti iš jų vaišių. Tačiau labai raginame tėvelius, ruošiant šventinį stalą, atkreipti dėmesį į vaišių sudėtį, – kalbėjo A. Karanauskas. – Juk šventiniai patiekalai gali būti ne tik skanūs, bet ir sveiki.“

SAM atstovas pasidalijo rekomendacijomis, kuo vertėtų keisti saldžius kreminius tortus. „Sveikesniais vaisių, riešutų, žele, varškės ar mėsiškais tortais bei pyragais, ant stalo patiekti ne saldainių, bet vaisių, sveikų užkandžių, sulčių, mineralinio vandens“, – vardijo A. Karanauskas.

Jo teigimu, visa tai daroma vaikų sveikatos labui. „Atlikti tyrimai rodo, kad šiuo metu Lietuvos vaikai kiekvieną dieną gauną cukraus net 4 kartus daugiau nei rekomenduoja PSO normos. Šių normų viršijimas sąlygoja vis didėjantį cukrinio diabeto, nutukimo ir kitų lėtinių ligų paplitimą tarp vaikų. Todėl akivaizdu, kad net ir per gimtadienius vaikai neturėtų piktnaudžiauti nesveikais produktais. Taip kartu būtų ugdomas ir sveikesnis vaikų gyvenimo būdas bei geresni mitybos įpročiai.“

Tortus galima gaminti iš vaisių ir sumuštinių

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė DELFI teigė, kad šis draudimas neturėtų pakeisti vaikų gimtadienių, esą dauguma tėvų jau seniai vaiko klasiokus per šventes vaišina daug sveikesniais užkandžiais, o ne cukruotais tortais.

„Ir mūsų sambūrio patirtis, ir mano asmeninė patirtis rodo, kad prieš kelerius metus kai kuriuose darželiuose ir mokyklose buvo atsisakyta saldžių tortų. Tai įvyko natūraliai: lėkščių plovimas, higiena, salmoneliozė ir visa kita“, – priežastis vardijo R. Žemaitė.

Jos teigimu, kai kurių tėvų požiūris į saldumynus yra labai kategoriškas. „Kiek žinau ir kiek teko stebėti diskusijas, tai, kad negalima neštis torto – jokia naujiena. Tiesiog anksčiau tėvai laisva valia susitardavo, kad jo nebūtų“, – tvirtino R. Žemaitė.

Kuo vaikai vaišinasi švenčių metu? „Yra pačių įvairiausių formų tam tortui išpildyti: tortas iš vaisių gabalėlių, iš mažų sumuštinukų, – vardijo R. Žemaitė. – Tokį tortą vaikai puikiausiai suvokia kaip tą kreminį ir saldų, Rsakurio neleidžia Sveikatos apsaugos ministerija.“

R. Žemaitė pridūrė, kad šie valgiaraščio pokyčiai neturėtų būti priimami taip kategoriškai.

Valgiaraštis keičiasi iš esmės

Į mokymo įstaigas vaikai nebegalės atsinešti ne tik saldainių, tortų, bulvių traškučių, bet ir valgomųjų ledų, nealkoholinio alaus, sidro ar vyno, gėrimų, pagamintų iš kavamedžio pupelių ar jų ekstrakto, cikorijos, gilių ar grūdų gėrimų, kisieliaus.

Nuo rugsėjo kardinaliai keisis ne tik į mokyklą galimų atsinešti produktų sąrašas, bet ir valgyklų valgiaraščiai. Kardinaliai pakeistame valgiaraštyje nebeliks spirgučių padažo, sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos ir žuvies gaminių ir daugelio kitų produktų.

Valgyklose neliks ir džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliais pabarstytų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, nors cepelinai liks. Tiesa, jie bus pateikiami ne su spirgučių, o su liesu padažu.

Vaikų maitinimui mokyklose draudžiamos šios maisto produktų grupės:

– bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;

– saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;

– valgomieji ledai;

– pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

– kramtomoji guma;

– gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;

– gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai;

– sultinių, padažų koncentratai;

– padažai su spirgučiais;

– šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus);

– rūkyta žuvis;

– konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus);

– strimelė, pagauta Baltijos jūroje;

– nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);

– džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

– maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;

– maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;

– maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys SAM tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.

Vaikams rekomenduotinų maisto produktų sąrašas:

– daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai;

– grūdiniai (viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai);

– ankštinės daržovės;

– pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti);

– kiaušiniai;

– liesa mėsa (neužšaldyta);

– žuvis ir jos produktai (neužšaldyti);

– aliejai;

– turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: kur įmanoma riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis;

– geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA