Keičiasi vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose neliks dalies produktų | Kas vyksta Kaune

Keičiasi vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose neliks dalies produktų

BNS 2018/04/19 17:49
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Nuo rugsėjo įsigalios naujos vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose negalės būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių. Iš valgiaraščių išnyks ir kai kurie karštieji patiekalai, o apskritai maitinimas turėtų tapti daug sveikesnis.

Taip pat bus draudžiami džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį pranešė, kad patvirtinus naują maitinimo organizavimo darželiuose, mokyklose, stovyklose ir socialinės globos įstaigose tvarkos aprašą, tikimasi užtikrinti sveikatai palankesnę vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę bei ugdyti sveikos mitybos įgūdžius. Šis aprašas įsigalios nuo rugsėjo.

Gerinant maistinę vertę, apraše nustatyti didžiausi leidžiami cukrų ir druskos kiekiai bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto produktuose ir patiekaluose, priartinant juos prie sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų tarptautiniu „Rakto skylutės“ simboliu.

Skatinant daržovių vartojimą, nustatytas reikalavimas, kad garnyras (šviežios ar termiškai apdorotos daržovės, išskyrus bulves) sudarytų ne mažiau kaip trečdalį patiekalo svorio. Taip pat kiekvieną dieną vaikams turės būti siūloma rinktis vegetarišką patiekalą, o užkandžiais mokyklose bus leista prekiauti tik tuo atveju, jei tam pritars tėvai.

„Yra akivaizdu, kad vaikų mitybos tvarką reikėjo keisti ir pagaliau tai įvyko. Pagal šias naujoves įstaigos bus įpareigotos labiau rūpintis vaikų mityba, tad tikimės, jog jau artimiausiu metu vaikai pradės gauti kokybiškesnį ir sveikesnį maistą“, – pranešime teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anot jo, šios naujovės – vienas iš žingsnių tobulinant reikalavimus vaikų mitybai, ateityje bus ir dar daugiau svarbių pokyčių.

SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko teigimu, šiuo metu vykdomi maisto tikrinimai šalies ugdymo įstaigose atskleidžia nemalonią tiesą, kad kai kur vaikų mityba mažai rūpinamasi, neatsižvelgiama į galimą tokios mitybos įtaką jų sveikatai. „Tikimės, kad ši nauja tvarka pakeis situaciją“, – sako A. Kranauskas.

Ministerija, be kita ko, rekomenduoja ugdymo įstaigoms sudarant sutartis su tiekėjais pirmenybę teikti ekologiškiems, sveikatai palankiems ar nacionalinės kokybės produktams, rinktis trumpąsias maisto tiekimo grandines iš ūkių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA