Nuo rudens – specialūs pasai pradinukams | Kas vyksta Kaune

Nuo rudens – specialūs pasai pradinukams

BNS 2018/07/13 13:59
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo rugsėjo 1-osios startuos Kultūros paso programa pradinių klasių moksleiviams – valstybės skiriama parama vaikams, sudarant galimybę lankyti kultūros ir edukacinius renginius.

Kultūros pasas kiekvienam moksleiviui sieks 15 eurų per mokslo metus, šiemet rugsėjo – gruodžio mėnesiais kiekvienas pradinukas turės 5 eurų vertės kultūros pasą.

Kultūros bei švietimo ir mokslo ministrės Liana Ruokytė-Jonsson ir Jurgita Petrauskienė penktadienį Vilniuje patvirtino kultūros paso koncepciją.

Anot kultūros ministrės L. Ruokytės-Jonsson, jau šį mėnesį bus skelbiama Kultūros paso paslaugų paraiškų atranka, ją vykdys Kultūros ministerijos ekspertų grupė. Nuo kitų metų pradžios ši programa bus taikoma ir vyresnių klasių moksleiviams.

„Rinkinyje bus edukacinės programos, spektakliai, koncertai, parodos. (…) Visos tiek valstybinės institucijos, tiek nevyriausybinės organizacijos galės teikti savo paraiškas su siūlomomis kultūros ir meno paslaugomis, ir jas ekspertų grupės suformuos pagal tos amžiaus grupės poreikius, pagal tam tikrus kriterijus, kurie labai aiškiai išdėstyti siekiant tos paslaugos kokybės ir atitikmens tos amžiaus grupės akiračių plėtrai“, – penktadienį kalbėjo L. Ruokytė-Jonsson.

Anot jos, iš internete paskelbto sąrašo mokyklos, klasės rinksis, kuria paslauga pasinaudoti. Kultūros, meno įstaigos, edukacinių programų rengėjai turės įsipareigoti paslaugas teikti ne mažiau nei vienus metus, paslaugos turės būti pritaikytos ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Sudarant vadinamąjį Kultūros paso rinkinį, anot L.Ruokytės-Jonsson, bus skatinama įvairovė, inovatyvūs, interaktyvūs projektai.

Numatoma, kad pradinių klasių moksleiviai kultūros pasais galės naudotis tik organizuotai grupėmis, o vyresniųjų 9 – 12 klasių moksleiviai – ir labiau savarankiškai pasiskirstę mažesnėmis grupėmis.

„Žinoma, labai didžiulis darbas ir atsakomybė tenka mokyklų mokytojams, jie padės mokiniams pasirinkti, koordinuoti visą kultūrinių renginių gausą ir kultūros paslaugų vartojimą“, – sakė kultūros ministrė.

Kultūros paso vertė, iniciatorių teigimu, pasirinkta įvertinus ir kitų šalių patirtis, ir Lietuvos ekonominę situaciją.

„Norvegija ir Latvija turi taip vadinamąją kultūros kuprinę, beje, Latvijos kultūros kuprinėje – 5 eurai mokiniui, lietuvio moksleivio kuprinėje – 15 eurų.. Padarius mokytojų, kultūros įstaigų apklausą, įvertinus Lietuvos ekonominę situaciją – 15 eurų gana solidi suma galvojant apie tai, kad kultūros paslaugos, pavyzdžiui, edukacinės programos kainuoja nuo 1 iki 15 eurų“, – sakė L. Ruokytė-Jonsson.

„Tikslas yra, kad bent keturios kultūros paslaugos arba kultūros įvykiai sudarytų mokinio kultūros paso garantinę dalį“, – pridūrė ji.

Švietimo ir mokslo ministrės J. Petrauskienės teigimu, nuo rugsėjo prasidedanti programa – nauja priemonė ir galimybė švietimo sistemai.

„Mes matome, kad tokia priemonė daugelyje valstybių yra taikoma, ir kai kalbama apie visavertį švietimą, apie asmenybės ugdymą, ugdymas kultūra yra ne mažiau svarbus, nei vien įvairių sričių žinių suteikimas. Tos įvairovės pageidauja ir moksleiviai, ir mokyklos, mokytojai, siekiant, kad ugdymo procesas būtų kuo kūrybiškesnis, kad būtų kuo daugiau galimybių ne tik mokytis klasėje, kas yra įprastas būdas, bet taip pat susipažįstant su kultūra ir menu tam skirtose erdvėse“, – penktadienį kalbėjo šveitimo ministrė.

Šiemet per pirmuosius mokslo metų mėnesius kultūros paso programai iš viso bus skirta 593,5 tūkst. eurų.

O nuo 2019 metų, kai į kultūros paso projektą bus įtraukti visų amžiaus grupių mokleiviai, kalendoriniams metams iš viso programai numatoma skirti 4,808 mln. eurų.

Anot Kultūros ministerijos, su savivaldybėmis sutarta, kad pavėžėjimo į kultūros paso programos renginius išlaidas pagal galimybes padengs savivaldybės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA