Kaune sugriaudė tūkstančiai balsų – atidaryta šimtmečio Dainų šventė | Kas vyksta Kaune

Kaune sugriaudė tūkstančiai balsų – atidaryta šimtmečio Dainų šventė

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Šeštadienio vakarą Dainų slėnį užliejo galingos nacionalinės melodijos, skambant tūkstančiams lietuvišką dainą mylinčių balsų sukosi tradiciniais apdarais pasidabinusios poros. Kaune prasidėjo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirta Dainų šventė „Vardan tos…“, kurstysianti tautiečių širdis visą savaitę.

Būtent Kaune 1924 m. pirmą kartą surengta „Dainų diena“ – dėl to šimtmečio Dainų šventė šiemet startuoja laikinojoje sostinėje. Nuo 19 iki 22 val. Dainų slėnyje vykstančiame renginyje susirinko apie 2,5 tūkst. atlikėjų iš Lietuvos, Estijos, JAV ir Kanados. O į geltonos, žalios ir raudonos triumfą pasižiūrėti ir dainą kartu patraukti slėnyje susėdo apie 10 tūkst. žiūrovų.

Programoje dalyvauja suaugusiųjų, studentų, moterų, vyrų, merginų, berniukų, jaunuolių bei moksleivių chorai, taip pat Kauno miesto bei rajono studentų ir senjorų liaudiškų šokių grupės.

Pirmą kartą į Kauno Dainų šventę atvyko Kanados Toronto vaikų choras „Gintarėlis“, JAV Čikagos „Dainava“, „Los Andželo „Los Angelai“, chorai iš Vilniaus, Šiaulių, Pasvalio, Marijampolės, Elektrėnų. Vyrų choras pačios gamtos sukurtame amfiteatre stojo vienas – „Perkūnas“, o berniukų chorų trys – „Varpelis“, „Dagilėlis ir „Ąžuoliukas“.

Muzikinius numerius Kaune atlieka solistai Linas Adomaitis, Saulius Petreikis, Rasa Serra, Marius Polikaitis bei Gabrielė Bielskytė. Varį tvirtais plaučiais „kalbina“ „Kauno santakos“ pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“, Kauno miesto liaudiškos muzikos jungtinis orkestras, kapela.

„Dainų dienoje“ programoje Kaune – daugiau kaip 30 kūrinių, lietuvių klasikos bei visiškai naujų. Kaip kiekviena Dainų šventė, taip ir ši neapsiėjo be „Tautiškos giesmės“, „Lietuva brangi“, „Kur bėga Šešupė“, „Lietuviais esame mes gimę“.

Greta lietuvių aukso fondo kūrinių skamba Juozo Tallat-Kelpšos „Kur lygūs laukai“, Rolando Vilkončiaus „Tokia esu“, Galinos Savinienės „Lietuva“, Algirdo Martinaičio „Aušros žvaigždė“, o išskirtinai „Dainų dieną“ puošia lietuvių liaudies šokiai – aikštės kompozicijos.

Vakaro svečius džiugina ir ne vienas muzikinis siurprizas – tiek išskirtinai su Kaunu siejamos dainos, tiek tarptautiniai projektai su kitų Baltijos šalių skardžiabalsiais.

Šią savaitę „Kas vyksta Kaune“ kalbinta „Dainų dienos“ meno vadovė Danguolė Beinarytė pažymėjo, kad programos dalys skleidžia pagrindines Lietuvos himno idėjas ir kviečia tautą švęsti Laisvę.

„Dainomis siekiame parodyti ir Kauno architektūros šedevrus, sukurtus per 100 metų. Dainose užkoduotas laiškas iš praeities į dabartį. Kaunas – dainos lopšys, atėjusieji irgi gali padainuoti ir pašokti kartu bei pajusti lietuvių vienybės jausmą, dvasinę stiprybę“, – kalbėjo D. Beinarytė.

Lietuvos šimtmečio dainų šventė „Vardan tos…“, birželio 30 d. startavusi Kaune, jau kitą dieną persikels į Vilnių ir tęsis visą savaitę. Sostinėje liepos 1-6 d. vyks 15-ka Dainų šventės renginių, juose laukiama 100-150 tūkst. žiūrovų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA