Kaunietis pažėrė kritikos naujųjų tautinių kostiumų vaikams idėjos autoriams: tarybinis kolūkis ir jo avys | Kas vyksta Kaune

Kaunietis pažėrė kritikos naujųjų tautinių kostiumų vaikams idėjos autoriams: tarybinis kolūkis ir jo avys

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kaunietis Sigitas Martinavičius savo asmeniniame socialinio tinklo „Facebook“ profilyje paskelbtame įraše nepašykštėjo kandžių žodžių bendrai įdėjai, įgyvendintai dizainerio Juozo Statkevičiaus ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio. Verslininkas, nebijantis garsiai diskutuoti visuomenei nepatogiomis temomis, nepraleido ir naujųjų tautinių kostiumų vaikams aktualijos.

Įraše socialiniame tinkle, skambiai pavadintame „Tarybinis kolūkis ir jo avys“, S. Martinavičius rašė:

„R. Karbauskis giriasi pasiuvęs tautinius kostiumus vaikams. Tačiau tai – ne tautinis kostiumas. Tai – tautinio kostiumo parodija, tyčiojimasisis iš folkloro, šalies etninių ir kultūrinių tradicijų. Net tarybiniais laikais sovietai taip nedrįso tyčiotis iš tautinio kostiumo. Kaip galima darželiams duoti tuos skudurus, „Gariūnų“ lygio, ir pristatyti kaip tautinį rūbą? Tai – vaikų žalojimas. Kaip gali Švietimo ministerija taip tyčiotis iš vaikų?“, – piktinosi verslininkas.

Pasak jo, Lietuvoje gyvename kaip kolūkyje. „Patys sumokame R. Karbauskiui 5 000 000, jis pasiuva vietoj orginalo prastą padirbinį, ir kolūkio avys džiūgauja, koks caras geras. Ar tai ne vergo mentaliteto išraiška?“, – kritikos realizuotai idėjai negailėjo kaunietis.

S. Martinavičiaus teigimu, tautinio kostiumo nereikia kurti, nes jis seniai sukurtas. „Jei Jūs perkate „Gariūnuose“ žinomus ženklus ir giriatės, kad tai – orginalas, tada Jus suprantu ir užjaučiu. Savigarbos reikia turėti, kad suprastumėte, kaip Jus pigiai nupirko“, – socialiniame tinkle mintis dėstė verslininkas.

Labiausiai nesuprantamas slėpinys, jo teigimu, yra atsakymas į klausimą: kodėl Švietimo ministerija leidžia taip žaloti mūsų vaikus? Patraukite savo purvinas rankas nuo mūsų vaikų, – ragino S. Martinavičius.

Verslininko pasisakymai neliko nepastebėti – diskusijoje išsakytos nuomonės, kaip ir derėtų, suskilo į šalininkų ir prieštaraujančiųjų stovyklas. „Vienas veikėjas Lietuvos žmones yra pavadinęs šunauja… Šio politiko sekėjas – avimis… Iš kur tiek neapykantos savo tautiečiams“, – klausė vienas iš virtualaus pokalbio dalyvių.

Tačiau atsirado ir palaikančiųjų S. Martinavičiaus pusę: taip, mes esame vadinami avimis nuo neatmenamų laikų. Todėl, kad neatskiriame grūdo nuo pelų – kas yra viešųjų ryšių reklaminis veidas. Sugalvojo Ramūnas Karbauskis, o gal buvo pritarta Seimo, tautos ar Kulturos ministerijos. Pasityčiojo slaptai ir pateikė viešai, kad apmulkino tautą. Vyksta chaosas, intrigos Seime, ministerijose – žmonių gerovė nerūpi – komentavo kiti.

Keletas komentatorių stojo ginti mados guru vadinamo J. Statkevičiaus nešykštėdami praktinių patarimų: „Kodėl niekas iš tų, kurie kritikuoja kostiumų kokybę, nepasiuva bent vieno komplekto ir nenuveža į kokį darželį?“. Dar kiti nevengė prisiminti, pasak jų, ne itin malonius senovinių tautinių kostiumų audinius, kurie ant kūno palikdavo raudonį ir keldavo niežulį.

Po kurio laiko įsisiūbavusi diskusija pasiekė taikiąją finišo tiesiąją: „Dirbkime, ką mokame geriausiai. Daugiau laiko skirkime savo aplinkiniams, savo savijautai ir būkite laimingi. Nekinta tik pagrindinės vertybės, visa kita ateina ir praeina“, – reziumavo komentatoriai.

Primename, kad ikimokyklines ugdymo įstaigas Kaune vaikiški tautiniai kostiumai pasiekti turėtų jau artimiausią savaitę. Tautiniai rūbai suskirstyti pagal etnografinius regionus, todėl mažiesiems kauniečiams atiteks suvalkietiški ir aukštaitiški kostiumėliai. Iš viso Kaune ir Kauno rajone esančias ikimokyklinio ugdymo įstaigas pasieks 2140 vienetų vaikiškų tautinių kostiumų.

Klausiame kauniečių: o ką apie realizuotą tautinių kostiumų idėją manote jūs – į kurią barikadų pusę šiuo klausimu stosite?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA