Savivaldybėms siunčiami J. Statkevičiaus vaikiški tautiniai kostiumai | Kas vyksta Kaune

Savivaldybėms siunčiami J. Statkevičiaus vaikiški tautiniai kostiumai

BNS 2018/01/19 18:05
DELFI nuotr.

Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ jau platina po savivaldybes dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurtus vaikiškus tautinius kostiumus. Keliolika tūkstančių kostiumų švietimo įstaigas turėtų pasiekti iki vasario 16 dienos.

Fondo, kurio steigėjai yra dainininkas Andrius Mamontovas ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, direktorė Vaida Mandrijauskaitė sakė, kad iki vasario 16-osios švietimo įstaigoms planuojama išdalyti 18 tūkst. kostiumų.

„Telkiame savanorių pastangas ir bandysime suspėti iki vasario 16-osios, nes būtent valstybės atkūrimo šimtmečiui ir yra skirtos šios dovanos. Šitie kostiumėliai bus dalijami valstybinėms švietimo įstaigoms, kurios vykdo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas. Tai nebus skirta konkrečiai vaikams, tai bus skirta darželiams ir jie pagal savo poreikį ir norą galės naudoti“, – aiškino ji.

Kad kostiumai pasiekė Kalvarijos savivaldybę, patvirtino Seimo nario „valstiečio“ Kęstusio Mažeikos padėjėja Renata Venslovienė. Anot jos, 40 kostiumų atvežta į parlamentaro biurą, esantį savivaldybėje.

„Kaip suprantu, kostiumai šiandien buvo vežami daug kur. Mes irgi sulaukėme tokio siuntinuko: Kalvarijos savivaldybė gavo 40 vienetų, 20 mergaitiškų ir 20 berniukiškų drabužėlių komplektukų. Kol kas tiksliai pasakyti, kiek kokiai įstaigai atiteks, negaliu, nes dar neturiu važtaraščių“, – sakė ji.

Paklausta, kaip nutiko, kad Kalvarijos atveju tautiniai kostiumai atsidūrė Seimo nario biure, fondo direktorė teigė, kad platinimas vyksta per savanorius, kuriais gali būti ir politikų padėjėjai.

Pasak V. Mandrijauskaitės, kostiumus neatlygintinai sukūrė J. Statkevičius. „Dar kai kurie yra baigiami siūti ir po truputį platinama, kadangi tai yra tikrai beprotiškai dideli kiekiai ir išvežiojimas yra sudėtingas. Kol išvežiosime vieną dalį, turėtų būti pasiūti kiti“, – pasakojo ji.

Kostiumai siuvami Lietuvoje už fondo surinktą paramą, vieno jų kaina siekia 29,04 euro, tad pasiūti tokiam skaičiui kostiumų reikėjo per pusę milijono eurų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis patvirtino, kad visą reikiamą sumą tautiniams kostiumams paaukojo jo verslo įmonės. „Aš, kaip akcininkas, priėmiau šitą sprendimą labai seniai, kad įmonės dalį savo lėšų paaukotų šitam projektui“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

R. Karbauskis pažymėjo daugelį metų remiantis įvairius projektus, tad piktinosi klausimu, ar tai nesąs rinkėjų papirkinėjimas. „Aš remiu įvairius renginius, fondus jau daugybę metų, dėl to prieš kiekvienus rinkimus, kai būna parašomas skundas, būna išaiškinama, kad mecenatystė nedraudžiama, prašome – mecenuokite, remkite, tai niekaip nėra susieta su jokiais rinkimais. Kaip galima dovanas vaikų darželiams pavadinti rinkėjų papirkinėjimu? Aš nesuprantu tų žmonių, kurie drįsta taip šnekėti“, – sakė R. Karbauskis.

„Jeigu kas nors drįsta tai pavadinti papirkinėjimu, tikriausiai tie žmonės neturi nei sąžinės, nei moralės, nes paprasčiausiai tie žmonės liežuviais plaka dėl to, kad plaktų, daugiau nieko nepadaro savo gyvenime. Aš dar sykį pakartosiu – eilę sykių Vyriausioji rinkimų komisija nagrinėjo tą klausimą ir pasakė – mecenatystė, rėmimas (galimi – BNS)“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS penktadienį sakė, kad ne rinkimų laikotarpiu dovanas rinkėjams teikti nedraudžiama.

„Žiūrint į tai, kad dabar yra ne politinės kampanijos laikotarpis ir nuostatos dėl rinkėjų papirkimo nėra taikomos. Norint išsamiau atsakyti reikėtų labiau pasigilinti į situaciją (…). Ne politinės kampanijos laikotarpiu galima rinkėjams dalyti dovanas, tačiau reikėtų pasižiūrėti ir įvertinti visas aplinkybes“, – sakė VRK vadovė.

2016 metų pabaigoje valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis paskelbė apie idėją 150 tūkst. ikimokyklinukų 2018 metais padovanoti po tautinį kostiumą. Jis skaičiavo, kad tam reikėtų apie 3 mln. eurų ir planavo įsteigti specialų fondą bei pabrėžė, kad tai būtų privati iniciatyva. Idėjai sulaukus kritikos, R. Karbauskis buvo pranešęs, kad ją atideda neribotam laikui.

Fondo vadovės manymu, idėją atgaivino šimtmetis. „Manau, kad gražiausia šventė, būtent, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis – manau, kad paskatino noras prisidėti prie tikrai nuostabios šventės“, – sakė ji.

Pasak fondo penktadienį išplatinto pranešimo, kostiumai bus išdalyti 887 valstybiniams vaikų darželiams.

Kostiumai pranešime apibūdinami kaip šiuolaikiškai stilizuoti, jie pasiūti naudojant Olandijoje pagamintus audinius. „Dizaineris kostiumus kūrė atsižvelgdamas į kiekvieno Lietuvos etninio regiono unikalumą, spalvas, audinių ir juostų raštus. Fondo projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ rengtas konsultuojantis su Lietuvos liaudies kultūros centro etnografais, etninių amatų puoselėtojais. (…) Specialiai šiam projektui pagal autentiškus pavyzdžius Lietuvoje išaustos šiuolaikiškos juostos“, – sakoma pranešime.

Ten taip pat teigiama, kad Aukštaitijos darželiams atiteks 6592, Dzūkijos – 5132, Suvalkijos – 1172, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – 5104 kostiumai.

„Su didžiausiu malonumu kūriau vaikams, kurie tik pradeda kūrybingą pažintį su valstybe, jos istorija, tradicijomis ir pilietiškumu. Labai džiaugiuosi ištisus metus praleidęs su mintimi, kad valstybės atkūrimo šimtmetį pradėsime spalvingai, susipažindami su kiekvieno Lietuvos etnografinio regiono spalvomis ir tradicijomis. Tai buvo labai sudėtinga ir įdomi užduotis, padarytas didelis istorinis darbas, neturintis analogo. Dirbome kruopščiai ir dėmesingai“, – pranešime cituojamas J. Statkevičius.

Pasak jo, kostiumas yra patogus, lengvai dėvimas ir prižiūrimas. „Manau, kad šis projektas pagal jau sukurtą standartą turės tęstinumą vyresniems vaikams, paaugliams ir netgi suaugusiesiems“, – sakė J. Statkevičius.

„Kas vyksta Kaune“ penktadienio popietę susisiekus su Kauno miesto savivaldybės komunikacijos specialistais, šie teigė apie savivaldybę pasiekusią tautinių kostiumų siuntą kol kas negirdėję. Informacijos apie kostiumus neturėjo nei Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė, nei Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA