Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre iš mokinių rinktos milžiniškos rinkliavos | Kas vyksta Kaune

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre iš mokinių rinktos milžiniškos rinkliavos

BNS 2017/10/19 10:20
Asociatyvi / Mokyklos nuotr.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras rinko neteisėtas rinkliavas – vien šiemet iš stojusiųjų pažeisdamas galiojančius teisės aktus galėjo surinkti apie 0,5 mln. eurų skirtingų rinkliavų, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

Tai ministerija nustatė išanalizavusi mokinių skundus dėl priėmimo procedūros, kai su mokiniais yra sudaromos papildomo mokėjimo sutartys mokymo programoje nenumatytoms paslaugoms ir priemonėms įsigyti.

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės sudaryta darbo grupė, tyrusi gautus mokinių skundus, nustatė, kad įstojusieji į valstybės finansuojamas vietas moka papildomą mokestį nuo 90 iki 1100 eurų. Mokestis rinktas iš visų 33 centre vykdomų profesinio mokymo programų mokinių. Apie tokius mokėjimus mokiniai nebuvo informuoti iš anksto, informacija pateikta tik atvykus pasirašyti mokymosi sutarties.

Iš stojusių dar buvo renkamas papildomas stojimo dokumentų tvarkymo ir įforminimo mokestis – 10 eurų, šis mokestis buvo renkamas grynais pinigais. Taip pat nustatyta, kad centras taiko 14,48 eurų mokestį už baigiamųjų egzaminų perlaikymą – nepaisydamas to, kad ministerija mokymo įstaigoms yra skyrusi lėšų baigiamųjų egzaminų procedūrai organizuoti ir vykdyti.

Centro vadovybei nurodyta nutraukti mokėjimo sutartis su tais mokiniais, kurie nepageidauja papildomų paslaugų ar mokymo priemonių, o pinigus už neteisėtas rinkliavas grąžinti. Taip pat centrui nurodyta mokiniams grąžinti pinigus už stojimo dokumentų tvarkymą ir įforminimą bei už egzaminų perlaikymą.

„Išaiškinę šiuos faktus, matome, kad centras tiesiog pritvinkęs neskaidrumo vočių – buvo neteisėtai mintama iš mokinių, įvedus savo karalystės taisykles. Įstatymai vienodi visiems ir tokios savivalės netoleruosime. Tokios veiklos didžiausioje profesinio mokymo įstaigoje indikuoja apie galimus trūkumus visoje sistemoje, todėl visos mokyklos bus įvertintos pagal skaidrumo kriterijus“, – pranešime spaudai teigia ministrė Jurgita Petrauskienė.

Šiemet į Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą priimta 1400 stojusiųjų. Mokykla deklaruoja, kad joje mokosi apie 4 tūkst. mokinių.

Ši ugdymo įstaiga jau kurį laiką yra dėmesio centre dėl buvusios direktorės Laimutės Anužienės veiksmų. Ministerijos inicijuotas auditas mokymo centre nustatė įvairių pažeidimų: ministerijai užkliuvo L.Anužienės ir jos artimųjų gautas autorinis atlygis, be ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, suremontuotos centro patalpos Kaune padidinant jų plotą, pažeidžiant teisės aktus L.Anužienės išsinuomotas prabangus automobilis. Tyrimą dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Supainiojus interesus ją jau pripažino Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. L.Anužienė iš centro atleista rugsėjį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA