Oficialu: Matijošaičiai skelbia milžiniško pastato statybų startą | Kas vyksta Kaune

Oficialu: Matijošaičiai skelbia milžiniško pastato statybų startą

R. Tenio nuotr.

Antradienį oficialiai paskelbta: pačiame Kauno centre pradėtas statyti vienas didžiausių verslo centrų Lietuvoje – „Magnum“. Po 2 metų Naujamiestyje šio centro statybos bus baigtos. Nors šiuo metu projekto vietoje dar matyti nebaigtas griauti, 20 metų apleistas stovėjęs „Respublikos” viešbutis, nuspręsta, kad senojo pastato griovimo darbai bus baigti jau statybų metu, kurios jau verda.

„Žalias” verslo centras

Šis verslo centras bus aukščiausias Naujamiesčio pastatas, šalia veiks didžiausia požeminio parkingo aikštelė (2 aukštų), joje net 80 vietų išskirta dviračiams, šalia veiks elektromobilių įkrovimo stotelės. Anot statytojų, šis verslo centras bus „visiškai žalias”, nes efektyvumas  A+ energinės klasės, naudos mažai elektros energijos, šiluma ir šaltis bus išgaunami iš žemės gelmių.

Viešo pristatymo metu atsisakyta tradicinio kapsulės įkasimo – pasielgta originaliau, laiškas ateities kartoms drono pagalba iš Nemuno salos nugabentas į „Magnum” kiemą. Renginio metu netoli „Žalgirio” arenos visuomenei pristatytas „Pokyčio“ suolelis, atkartojantis „Magnum“ formą, ant jo gali prisėsti kiekvienas kaunietis ar miesto svečias.

Atsižvelgiant į tai, kad naujasis verslo centras bus su žaliosiomis, gamtą tausojančiomis technologijomis, komplekso vystytojos įmonės „Vičiūnų grupė” vadovas Šarūnas Matijošaitis ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis į pristatymą atvyko ekologiškomis transporto priemonėmis: pirmasis dviračiu, o miesto vadovas su kompleksą statančios „Kamintos“ vadovu Ramūnu Kaminsku – elektromobiliu.

Kauno miesto meras susirinkusiesiems į pristatymą prisipažino, kad šiandien pirmą kartą važiavo su elektromobiliu: „Po atvykimo susimąsčiau, ką mano garaže veikia visi „rolsroisai” ir „ferariai”. Reikės keisti tikėjimą. Džiugu, kad miestas sparčiai keičiasi, net Vilniuje girdžiu pagyrimus, kad Kaune visi projektai nestringa, daromi ir vystomi laiku. Tikiu, kad šis biurų centras bus geras ir aukšto lygio“, – teigė V. Matijošaitis.

Anot statinį projektuojančios bendrovės „Archas“ vieno iš architektų Tomo Kulešos, statant biurų kompleksą, bus naudojamos naujausios technologijos, siekiant draugiškumo aplinkai.

„Maksimaliai stengiamės pritaikyti novatoriškiausias, naujausias technologijas, tikimės, kad „Magnum” bus aplinkai maksimaliai draugiškas. Tarkim, aukštų perdangose bus įmontuota kilometrai vamzdelių – pati perdanga bus ir šildymo, ir šaldymo elementas, tai reiškia, kad pastate nebus įprastų radiatorių ar pučiančių šaldymo agregatų. Šildymo ir vėsinimo būdas bus vientisas ir neagresyvus”, – aiškino T. Kuleša.

Jis pridūrė, kad energija bus išgaunama iš žemės gelmių – bus naudojamas spindulinis geoterminis šildymas, gan retai pasitelkiamas.

Didžiausias Naujamiesčio pastatas

„Vičiūnų grupės” vadovas Šarūnas Matijošaitis antradienį teigė, kad verslo centras atspindi miesto pokyčius. „Magnum“ įsikurs Kauno širdyje ir bus iš visų pusių apraizgytas verslo, transporto, politikos, kultūros ir laisvalaikio arterijų. Pro langus ir terasas atsivers vaizdas į Nemuno salą ir visą miestą“, – teigė Š. Matijošaitis.

Oficialiai paskelbta, kad 21 tūkst. kv. m „Magnum“ komplekso, kuriame įsikurs „Vičiūnų grupė“ ir kitos didelės kompanijos, statybos bus užbaigtos 2019-ųjų viduryje. Tai didžiulis A+ energinės klasės pastatas, kuriame taikys naujausius fasado, vidaus, inžinerinių ir pastato valdymo sistemų sprendimus. Kompleksą sudarys 12 ir 8 aukštų tarpusavyje sujungti bokštai, pirmasis bus net 42 metrų aukščio ir taps aukščiausiu pastatu Naujamiestyje.

Pirmame priešais Nemuno salą įsikursiančio komplekso aukšte įmonėms bus siūlomos didesnės nei 2 tūkst. kv. m komercinės patalpos, „Magnum“ taip pat veiks modernios, pagal poreikį transformuojamos konferencijų salės.

Didžiausią verslo centrą Kaune projektuoja bendrovės „Archas“ architektai Gintaras Čepurna, Tomas Kuleša ir Mantas Navalinskas. „Vičiūnų grupė“ statybų darbus patikėjo bendrovei „Kaminta“.

Statybai naudos „vaiduoklio” dalis

Neįprasta, kad statybai bus naudojamos medžiagos iš tuo pat metu baigiamo griauti statinio – „vaiduoklio”.

Ekologiškumu pasižymės ne tik verslo centras, bet ir jo statybos būdas. „Kiek pakoregavę pradinį planą ir taupydami laiką bei kaštus, nusprendėme senojo pastato griovimo darbus baigti jau statybų metu. Tai paspartino pačią darbų pradžią, o statybų aikštelėje leidžia racionaliai panaudoti čia pat surūšiuotą ir susmulkintą po griovimo likusį gelžbetonį. Mažiname transportavimo ir medžiagų įsigijimo kaštus, tausojame aplinką“, – teigė Š. Matijošaitis.

Veiks išmani pastato valdymo sistema

Išmanųjį biurų pastatą valdys automatinė pastato valdymo sistema (PVS), kuri parinks tinkamiausią mikroklimatą darbuotojams, šildymui ir vėdinimui naudos atsinaujinančius energijos šaltinius, reguliuos taupųjį LED apšvietimą ir leis autonomiškai valdyti biuro kaštus.

Alternatyviais būdais į darbą keliaujantiems žmonėms veiks dušai bei persirengimo kambariai.

„Verslo centro statybai taikysime daugybę techninių inovacijų. Čia taikysime naujausius fasado, vidaus, inžinerinius ir pastato valdymo sistemų sprendimus. Žinoma, didžiojoje dalyje „Magnum“ įsikurs biurai, tačiau daugiau nei 2 tūkst. kv. m pirmame aukšte bus skirti komercinėms patalpoms, veiks kavinės, modernios, pagal poreikį transformuojamos konferencijų salės“, –teigė „Kamintos“ vadovas Ramūnas Kaminskas.

Didžiausias požeminis parkingas mieste

Automobilius darbuotojai ir svečiai paliks antžeminėje bei požeminėje aikštelėse. Pastaroji bus didžiausia dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė Kaune.

Prie biurų centro veiks elektromobilių įkrovimo stotelės; požeminėje aikštelėje net 80 vietų išskirta dviračiams.

Anot architekto T. Kulešo, požeminis parkingas buvo iššūkis. „Ryžomės daryti 2 aukštus po žeme, o tai šioje situacijoje labai sudėtinga ir brangu – vandens lygis labai aukštai, tad aikštelę gan sunku ir brangu įrengti.”

Atkurs Spaustuvininkų ir Karmelitų gatves

Pasak T. Kulešo, didžiausias iššūkis architektams – urbanistinis klausimas. „Sunku suvaldyti, kad pastatas derėtų su miestu. Tikiu, kad biuras tinkamai įsikomponuos į šią miesto dalį ir bus unikalus savo architektūra”, – neabejojo pašnekovas.

„Šiuo projektu 2019 m. pagaliau bus baigtas Kauno centro architektūrinis ansamblis tarp Laisvės alėjos, „Akropolio“ ir „Žalgirio“ arenos. Verslo resursais bus respektuota istorinė pro sklypą kadaise besidriekusi Spaustuvininkų gatvelė, atsivers daugelio jau užmiršta Karmelitų gatvė. Autentiką derinant su modernumu, sovietinių statybų metu sunaikinta gatvė bus rekonstruota į pėsčiųjų bulvarą. Tuo tarpu nebelikus dabartinių tvorų bei pastato griaučių, atsivers visapusė šios neeilinės centro vietos panorama“, – teigia statinį projektuojančios bendrovės „Archas“ architektai Gintaras Čepurna, Tomas Kuleša ir Mantas Navalinskas.

Trūksta didelių plotų biurų

Pasak renginyje dalyvavusių tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ atstovų, Kaune vis dar trūksta modernių, aukščiausios energinės klasės objektų, kuriuose nuomininkams viename aukšte būtų siūlomi didelio ploto biurai.

Šiuo metu dėl patalpų nuomos verslo centre „Magnum“ deramasi su keletu didelių potencialių nuomininkų, realų susidomėjimą čia įsikurti po kelerių metų taip pat rodo kai kurios smulkesnės įmonės.

Planuojama, kad „Magnum” projektas kainuos apie 30 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA