Kuklus sušių baras Vaišvydavoje nustebina net išrankiausius japoniškos virtuvės mėgėjus | Kas vyksta Kaune

Kuklus sušių baras Vaišvydavoje nustebina net išrankiausius japoniškos virtuvės mėgėjus

Organizatorių nuotr.

Ne tik kauniečių, bet miesto svečių pripažinimą pelnęs sušių baras „Sušių miestas“ neseniai atšventė dviejų metų gimtadienį ir sustoti neketina – sieks geriausio sušių gamintojų vardo Lietuvoje.

Sušių barą Vaišvydavoje įkūrę du jaunuoliai drauge yra ir sušių meistrai, sumanę pabandyti užsiimti mėgiama veikla savarankiškai bei tapti patys sau darbdaviais. Vaikinai prisipažįsta, kad turėjo svarstymų išvykti dirbti į užsienį, bet galiausiai nugalėjo tam tikras išdidumas, kuomet supranti, jog išvažiuoti iš savo šalies net nepabandžius įsitvirtinti ir siekti savo svajonių čia, Lietuvoje – lengviausia.

Sėkmės laukti ilgai nereikėjo. Daugėjo klientų, kurie nustebdavo pakankamai kuklioje, kaip priimta japonų tradicijoje, aplinkoje paragavę sušių, kurie gerokai skyrėsi nuo pirminio lūkesčio. Kaip paprastam sušių barui pavyko tapti nepaprastu ir taip pelnyti klientų pripažinimą „Kas vyksta Kaune“ pasikalbėjo su „Sušių miesto“ vienu iš įkūrėjų, virtuvės vadovu Vytautu Vaičiukynu.

Sėkmės garantas – kokybė ir šviežumas

Tikriausiai kiekvienas mūsų turi vienokios ar kitokios sušių valgymo patirties, kuri dažnai labai skiriasi. Vieni sušius mėgsta, kiti – ne. Ir čia labiau skonio, o ne mados reikalas. Tačiau daugiau pasikalbėjus su žmonėmis, galima daryti išvadą, kad šį tradicinį japonišką patiekalą pamėgę yra tie, kurie pirmą kartą ragavo išties kokybiškai paruošto šio užkandžio.

V. Vaičiukynas atkreipia dėmesį, kad sušius reikia valgyti šviežiai pagamintus. „Kuo ilgiau lauksite po pagaminimo momento, jų skonis keisis, išnyks gaivumo, lengvumo suteikiantys poskoniai“, – sako Vytautas. Todėl jis nesupranta, kaip galima pirkti sušius prekybos centruose ar kitose vietose, kur jie pagaminami iš anksto ir ilgą laiką stovi laukdami klientų. „Labai daug žmonių mūsų sušius užsisako išsinešimui – iškyloms, šventėms, visuomet patariu, kad suplanuotų laiką taip, kad mes galėtume gaminti prieš pat atsiimant užsakymą, o jie patiektų svečiams valgyti taip pat kuo greičiau“, – pasakoja sušių gaminimo meistras.

Antras labai svarbus momentas yra švieži ir kokybiški produktai. Nuosavą verslą sukūrę vyriškiai nuo pat pradžios laikėsi nuostatos sušių gamyboje naudoti pačių atrinktus ir išbandytus produktus iš patikimų tiekėjų. Tarkim, sušių gamyboje daugiausiai naudojamos šviežios lašišos tiekėjai yra norvegai. Į „Sušių miesto“ virtuvę kartą per savaitę atvežama šviežia, tik išskrosta lašiša, iš kurios virtuvės meistrai patys gaminasi sušių gamybai tinkamus file ruošinius.

„Niekada netaupėme produktams, todėl galime garantuoti už kokybę be kompromisų“, – sako V. Vaičiukynas.

Savos kūrybos receptai ir padažai

Beveik penkerius metus sušių gamybos paslapčių besimokantys vyrai prisipažįsta, kad darbe tenka nemažai eksperimentuoti, tačiau įdėtos pastangos atsiperka sukūrus tokius skonius, kuriuos įvertina ir išrankiausieji klientai. Vaikinai neabejoja, kad klientų pripažinimo jų sušiai sulaukė ir dėl gamyboje naudojamų pačių sumanytų padažų receptūrų.

Vytautas išsiduoda, kad sušių gamyboje baziniams – sojos ir ryžių acto padažams – naudoja tik kokybiškus jų pagrindus, o pačius padažus perdaro pagal savo receptus. Tarkim, ašriems sušiams naudojamą padažo receptą sudaro dar penki skirtingi jų pačių pasigaminti padažai.

Ryžių acto pagrindas į Vaišvydavą atkeliauja iš Didžiosios Britanijos, sojų padažo pagrindas – iš Olandijos, o sušių gamyboje naudojami tik aukštos kokybės specialūs sušių ryžiai, kurių tiekėjas įsikūręs Prancūzijoje.

Tinkamiausias maistas vasarą

Vasaros metu sušiai yra labai paklausūs, nes neapsunkina, suteikia jėgų ir yra lengvas ir gaivus maistas. „Sušiai – tai greitai paruošiamas, tradicinis japonų maistas, kuriame apstu organizmui naudingų medžiagų, todėl sušius mielai renkasi tie, kurie paiso sveikos mitybos, laikosi dietos”, – sako virtuvės vadovas V. Vaičiukynas.

Sušių gamyboje naudojama daug ingridientų, kurie turi žmogaus organizmui labai naudingų medžiagų – tai jūros dumbliai, avokadai, jūros gėrybės ir šviežia žuvis.

„Sušių mieste“ galima pasirinkti beveik iš 50 rūšių sušių. Lietuviai labiausiai mėgsta tradicinius „Sake Tempūra“ ir „Filadelfija“, taip pat neatsisako paragauti vaikinų sukurtų sušių derinių.

„Kartą metuose stengiamės atnaujinti meniu, sugalvoti naujovių, netikėtų receptų. Turime nemažą būrį nuolatinių klientų, kurie dažnai tampa pirmaisiais naujienų degustatoriais ir palengvina mūsų sprendimą, traukti jas į naują meniu ar ne“, – sako Vytautas.

Jis pastebi, kad sušių gaminimo kultūra Europoje ir JAV šiek tiek skiriasi nuo tikrosios jų tėvynės tradicijų. „Europiečiai, amerikiečiai, o ir lietuviai mėgsta sočiai ir skaniai pavalgyti, o ne tik paskanauti, todėl mūsų sušiai didesni ir sotesni, nei ragautumėte Japonijoje“, – sako virtuvės vadovas.

Vytautas juokiasi, kad itin mėgstantiems pavalgyti vyrukams, kurie netikėdavo, kad nuo sušių galima pajusti sotumo jausmą, jie specialiai su partneriu sugalvojo specialų sušį „Yakuza“. „Suvalgęs šį sušį joks vyras nelieka nusivylęs“, – išduoda paslaptį jis.

Taip pat meniu yra kelios sušių rūšys skirtos vegetarams ir net veganams. Alergiškiems kuriam nors iš mėgiamo sušio sudėtinių dalių, sušių meistrai pagamins ir be jo.

Sušių kainos čia mažesnės, nei mieste, nuo 1,5 euro iki 6 eurų, tačiau labai piginti savo patiekalų jaunuoliai neketina, nes tada tektų eiti į kompromisus dėl kokybės, o tai prieštarautų jų nuostatoms.

Rinkiniai išsinešimui – tarsi menas

Netoli gamtos lobių – Kadagių slėnio, Dubravos rezervatinės apyrubės, Žiegždrių geologinio tako – įsikūręs sušių baras dažnai sulaukia svečių, kurie nori užsisakyti sušių iškylai gamtoje. Taip pat labai populiaru užsisakyti rinkinius savaitgaliams, asmeninėms šventėms ir kitomis progomis.

V. Vaičiukynas sako, kad populiariausi užsakymai į namus – sušių padėklai, kuriuos jie stengiasi sukomponuoti, tarsi spalvingą mozaiką, o menine išmone yra nustebinę ne vieną užsakovą. Gražiausius „Sušių miesto padėklus išvysite čia.

Pabaigai keletas specialių „Sušių miesto“ patarimų „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams:

Kaip taisyklingai valgyti sušį? Virtuvės šefas nurodo: sušį įprasta valgyti lazdelėmis, tačiau japonų tradicija nedraudžia to daryti šakute (svarbu, kad jis smeigiant neiširtų) ar pirštais.

Rekomenduojama sušius degustuoti vienus, nieko neužgeriant ir suvalgyti per 10 minučių nuo pagaminimo, nes tada atsiskleidžia tikrasis jų skonis.

„Sušių Miestas“, Didžioji g. 82, Vaišvydava, Kauno r.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA