Kaunas toliau varžosi su Vilniumi: siūlo Nemuno saloje įrengti Mokslo ir inovacijų centrą | Kas vyksta Kaune

Kaunas toliau varžosi su Vilniumi: siūlo Nemuno saloje įrengti Mokslo ir inovacijų centrą

R. Tenio nuotr.

Miesto valdžia siūlo pralenkti Vilnių ir Kauno centre pradėti statyti Mokslo ir inovacijų centrą. Sostinė šį objektą buvo numatęs statyti Saulėtekio mokslo centre, o Kaune siūloma mokslo tikslams panaudoti dalį Nemuno salos.

Švietimo ir mokslo ministerijoje abejos savivaldybės pristatys savo projektus ir ši dar šiemet turės apsispręsti, kuriame mieste iškils Mokslo centras. Kauno atstovai įsitikinę, jog šis miestas tinka labiau ne tik dėl to, kad čia yra įsikūrę daugelis universitetų, bet taip pat, jog čia patogus susisiekimas.

„Reikėtų pažymėti, jog Kaunas yra patogus prieinamumo prasme. Be to, čia bus ne tik Kauno universitetų ekspozicijos, bet taip pat ir visos Lietuvos bei pasaulio naujovės“, – kalbėjo KTU mokslo prorektorė Asta Pundzienė.

„Statyti kažką gyvenamojo Nemuno saloje būtų šventvagiška, be ji tinka nacionalinės reikšmės objektui. Be to, erdvės leidžia panaudoti plotą ekspozicijoms. Tai vertinga vieta, kurią mes atiduodame visos Lietuvos reikmėms“, – tikino architektas Jonas Audėjaitis.

Bendruomenė palaiko idėją

Spaudos konferencijos dalyviai tvirtina, jog tiek Lietuvos, tiek Kauno akademinė bendruomenė remia šią idėją, nes būtų galima pristatyti mokslo ir inovacijų naujoves. Čia būtų galima interaktyviai dalyvauti ir prisidėti prie jų kūrimo.

Dalyvių teigimu, pati ekspozicija turi tenkinti tiek vaiko poreikius, kuriam svarbu pačiam konstruoti, tiek pedagogų, kurie galės pravesti interaktyvias pamokas ir paaiškinti tai, ko negali mokyklos sąlygomis. Svarstoma, jog būtų galima pateikti virtualius planetariumus ir interaktyvias pramogas, kurios leis kūrybiškai praleisti laiką ir parodys, kas laukia ateityje.

„Šiandieninis verslas reikalauja nuolat mokytis ir kurti naujus dalykus. Mūsų sėkmė priklausys tik nuo to, kokie žmonės ateis į mūsų įmonę. Tad mokslo centras padėtų užsikrėsti patiems ta kūryba ir pamatyti ne tik Kauno, bet ir viso pasaulio ateitį. Čia galima būtų ne tik pasidaryti kokį nors 3D projektą, bet paskatinti kuo ankščiau pradėti viskuo domėtis. Iš ties padarysime viską, kad toks centras Lietuvoje atsirastų“, – pasisakė verslininkas ir inovatorius Vladas Lašas.

Mokslo centro finansiniai aspektai

Skaičiuojama, jog Mokslo ir inovacijų centro statybos atsieitų apie 24 mln. eurų. vicemeras Povilas Mačiulis sakė, jog apie 10 mln. eurų šio projekto įgyvendinimui galėtų skirti Švietimo ir mokslo ministerija, kuri skirsto europinius pinigus. Dar apie 5 mln. eurų galėtų skirti vyriausybė. Kadangi Nemuno sala yra integruotoje teritorijoje, iš kitos ministerijos būtų galima prašyti dar dviejų mln. eurų.

Skaičiuojama, jog per metus Mokslo centre apsilankytų apie 300 tūkst. lankytojų, iš kurių net 70 proc. miesto svečių. Bilietas į šį objektą galėtų vaikams kainuoti apie 6 eurus, tad tai yra dvigubai ar net trigubai pigiau nei aplinkinėse valstybėse. Valdžios atstovai tvirtina, jog toks objektas galėtų e tik pats išsilaikyti, bet ir nešti pelną.

Kol kas nėra sutarta, kurioje tiksliai Nemuno salos vietoje galėtų įsikurti toks objektas, tačiau, jis būtų arčiau „Žalgirio“ arenos, kad būtų galima pasinaudoti jau įrengta infrastruktūra, tokia kaip automobilių stovėjimo aikštelės.

[susije_video kurie=””]

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA