Fermose prie Kauno – 350 tonų pavojingų skysčių, įtariamas pinigų plovimas | Kas vyksta Kaune

Fermose prie Kauno – 350 tonų pavojingų skysčių, įtariamas pinigų plovimas

BNS 2015/07/16 00:58
krd.am.lt nuotr.

Aplinkosaugininkams nepavyksta priversti verslininkų pašalinti maždaug 350 tonų pavojingo skysčio iš apleistos fermos Eigirgalos kaime, Kauno rajone, rašo portalas lrytas.lt.

Dideli kiekiai netinkamai laikomų cheminių medžiagų buvo aptikti dar balandžio mėnesį. Patikrinus Eigirgalos kaime esančias fermas, kuriose šeimininkauja bendrovė „Jukneda“, aptikta įvairiose talpose supilstytų tepalų, tepaluoto vandens, ėsdinimo rūgščių. Dalis skysčių iš prakiurusių statinių skverbėsi į gruntą, o jo užterštumas sunkiaisiais metalais kai kuriose vietose leistiną normą viršijo beveik 100 kartų. Įtariama, kad utilizuoti skirtas atliekas tiesiog išpilant buvo plaunami pinigai.

Pasak Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno rajono agentūra vedėjo Vytauto Rimo, įmonės atstovai dokumentais negalėjo pagrįsti, kur pradingo apie 500 tonų pavojingų atliekų. Atlikus teritorijoje paimtų mėginių tyrimą paaiškėjo, kad gruntas užterštas sunkiaisiais metalais – alavu, chromu, cinku, švinu, variu. Ribinės vertės viršytos nuo kelių iki keliasdešimt kartų.

Po aplinkosaugininkų patikrinimo birželio 10 d. nustatyta, kad atliekos neišvežtos iš teritorijos ir dalis talpų su pavojingomis atliekomis nesandarios – be uždengimo, atviros. Greta pastato esančios atliekų talpos prakiurę, atliekos ištekėjusios ir teršia gruntą. Teritorijoje pastebėtas žemės plotas, į kurį pilamos skystos atliekos, taip pat šulinys, pripiltas baltos spalvos atliekų. Nustatyta, kad pavojingomis atliekomis užteršta apie 500 kv. m., teritorijoje laikoma 210 tonų skystų ir aktyvintos anglies pavojingų atliekų. Šios atliekos iki šiol neišvežtos ir privalomasis nurodymas neįvykdytas.

Pagal dokumentus UAB „Jukneda“ laikomų atliekų kiekis turėtų būti 834,589 t, tačiau sandėliuose Ateities pl. 31 E, Kaune ir Eigirgalos k., Kauno rajone rasta apie 340 t atliekų. UAB „Jukneda“ vykdė atliekų vežimo, surinkimo veiklą, tačiau nepateikė 495 t atliekų sutvarkymą (perdavimą kitam atliekų tvarkytojui) įrodančių dokumentų.

Dėl nustatytų pažeidimų birželio pabaigoje panaikinta bendrovei išduota licencija. Apie neteisėtai sandėliuojamus didelius kiekius atliekų aplinkosaugininkai informavo Kauno apskrities valstybinę mokesčių inspekciją, Kauno apskrities priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir Kauno rajono savivaldybės administraciją.

Birželio pabaigoje Kauno RAAD kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl UAB „Jukneda“. Siekiant įvertinti taršos mastą ir neigiamą poveikį aplinkai, savaitės pradžioje Kauno RAAD kreipėsi į Lietuvos geologijos tarnybą ir UAB „Grota“ dėl ekogeologinių tyrimų atlikimo.

Bendrovės „Jukneda“ vadovai plačiau situacijos komentuoja, tačiau pareiškė nepylę į gruntą teršalų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA